Bílí Tygři Liberec

Příprava na dálku? Bylo to pro mě osobní peklo, vzpomíná na karanténu kondiční trenér Tomáš Krámský

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Když na jaře udeřila epidemie koronaviru, dostalo české hokejové prostředí velkou ránu. Minulá sezóna byla předčasně ukončena a musel se najít způsob, jak se v nečekaných podmínkách co nejlépe připravit na nový ročník. "Výrazně se prokázalo, když někdo doma nepracoval úplně svědomitě," připouští Tomáš Krámský, kondiční trenér tygří mládeže.

Letošní příprava byla skutečně specifická. Na jaře trénovala kompletní Tělovýchovná jednota individuálně z domova. Jak jsi byl s přístupem hráčů spokojen?
Když to vezmu úplně od začátku, bylo to ohromně náročné. Všichni jsme najednou byli posláni domů a museli jsme pracovat individuálně. Začala tím pro nás fáze přípravy ve znamení natáčení videí, ze kterých pak žákovské i akademické kategorie čerpaly. Bylo poměrně těžké dát to všechno dohromady, protože jsem takový pedant a jsem zvyklý všechny sledovat, jak cvičení technicky provádějí. Že jsem neviděl, jak cviky provádějí a jestli je dělají na plné pecky, pro mě bylo takové osobní peklo.

Přizpůsoboval jsi tomu nějak cvičení, která jsi zařazoval do tréninků? Například, že jsi vybíral technicky snazší cviky, u kterých byla větší šance, že je kluci zvládnou správně?
Cvičení, která jsem vytvářel, byla v několika variantách, každý měl tedy na výběr způsob provedení. Zároveň to bylo rozdělené i dle toho, zda hráči měli možnost posilování s pomůckami v domácích podmínkách.

Ukázalo se pak, jak kdo během karantény pracoval?
Stoprocentně můžu říct, že kluci, kteří pracovali ve skupině pod dohledem, zaznamenali na našich klubových testech mnohem lepší výsledky, než hráči, kteří pracovali doma bez dohledu. Výrazně se prokázalo, když někdo nepracoval úplně svědomitě. Skupina, která pracovala pod dohledem, byla ve všech ohledech lepší - ať to byla dynamika, rychlost, nebo síla.

Splnily výsledky domácí přípravy vaše představy?
Nemůžete mít dobrý pocit, když hráči posíláte tréninky, ale vrátí se vám po karanténě nepřipravený. Byli jsme spíše zklamaní.

"Výuka individuální formou už mohla přijít dříve"

Byli jste v kontaktu i s ostatními kluby a bavili jste se, jak krizi zvládali jinde?
Vyloženě jsme to neřešili, spíš se snažíme hodně spolupracovat uvnitř akademie, abychom mezi kondičními trenéry měli nějaký plán i v návaznosti na reprezentaci. Aby hráči, kteří jdou od nás do národního týmu, byli skvěle připravení a zapadli do celého konceptu.

Aktuální doba je bezesporu složitá nejen pro hráče, ale i pro tebe. Jak už jsi sám naznačil, je o poznání těžší mít nad nimi kontrolu.
Je to věc, která si myslím, že už mohla přijít dřív. Neměli bychom být úplně svázaní tím, že přišla nějaká doba covidu. Výuka individuální formou už mohla přijít dříve. Plánujeme s tím v Liberci pracovat i dál a co nejlépe to vypilovat.

V současné situaci je kvalitní imunita ještě důležitější, než obvykle. Dáváš hráčům nějaká doporučení i ohledně toho?
Nemůžu v tomhle ohledu nikomu přednášet, sám nejsem doktor. (úsměv) Ale základem pevné imunity je samozřejmě dobrý spánek a kvalitní strava.

Na přelomu července a srpna zamířila do karantény kompletní juniorka. To asi v rámci přípravy na rychle se blížící sezónu byla velká komplikace.
Bohužel to byl zas případ, kdy byl jeden hráč pozitivně testovaný, dalších devatenáct bylo bez příznaků a zdravých, jenže stejně museli do karantény i oni a znovu byli bez dohledu a podepsalo se to na jejich výkonnosti.

"Musíme trénovat dál a být každý den připravení"

Dříve jsi pracoval u A-týmu Bílých Tygrů a pod tvým dohledem stále zůstává Lukáš Derner. Mladí liberečtí hráči ho tedy mají možnost vidět v tréninku a lecčemu se přiučit. Asi je to hodně cenné, že?
Lukáš Derner se sám snaží klukům pomáhat, je pro ně takovým mentorem. Snaží se jim trošku promlouvat do života, aby si uvědomili, proč hokej chtějí hrát. Hráči na to slyší velice dobře a začínají pracovat jiným stylem. Zmíním Filipa Kříže, který s Lukášem absolvoval téměř dva měsíce v letní přípravě a obrovským způsobem se posunul. Myslím, že má velkou šanci někam to dotáhnout!

Mládežnické soutěže se pomalu rozebíhají, případné karantény družstev by tak do chodu klubu zasáhly ještě víc. Na to ale asi nejde moc myslet...
Vir můžete chytit kdekoliv, třeba jen tím, že vám někdo neumytýma rukama podá klíče. Potkáváte se se spoustou lidí a je jedno, jestli trénujete osmáky a deváťáky, nebo jdete pomoct třetí třídě. Uvidíme, co to s námi všemi do budoucna udělá. Nikdo to teď neví, avšak musíme trénovat dál a být každý den připravení.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Nová sezona startuje! Ceny vstupenek držíme na minimu, prozrazuje marketingový ředitel

Liberec byl první volba. Čeština mi v kabině chyběla, říká po návratu Kváča

Martin Faško-Rudáš a Michal Ivan se představí na mistrovství světa!