Bílí Tygři Liberec

Vojtěch Kubinčák se po zranění nemohl dostat do formy

Date of publication Author Radek Vokál

Libereckou hru přichází ze Sparty oživit urostlý třiadvacetiletý útočník Pavel Kašpařík, klub naopak do konce sezóny opouští Vojtěch Kubinčák. "Máme hodně technických subtilních útočníků. Když pak chceme hrát agresivní hru do děla, jde to s lehčími hráči špatně," připomněl trenér Josef Jandač. "Kašpařík má pro tvrdou hru do těla předpoklady a je i silný na puku," přibližuje liberecký trenér přednosti mladého útočníka, se kterým počítá na post centra.

Pavel Kašpařík se stal se svými 188 centimetry nejvyšším a druhým nejtěžším libereckým útočníkem. Díky svým parametrům je velmi platný i v závarech před brankou. A hlavní důvod výměny je zřejmý - Kašpaříkovi ani Kubinčákovi se ve svých klubech nedařilo. Josef Jandač přiblížil i důvody odchodu Vojtěcha Kubinčáka (na snímku) a svěřil se také se svým pohledem na hru celého týmu.

Odkud vzešel impuls k trejdu? "První se ozvala Sparta. Věděli, že Kubinčák je kvalitní útočník, ale že se u nás moc neprosazuje." Vojtěch Kubinčák si po návratu do sestavy po nepříjemném zranění oka připsal v šestnácti zápasech jedinou asistenci, a to v Třinci u gólu Radoslava Kropáče. "Sparta nám za Kubinčáka nabídla Pavla Kašpaříka. O něj jsme se zajímali již v létě, takže jsme rádi, že jsme ho nyní získali", vyjádřil spokojenost Josef Jandač. Kašpařík nastupoval většinu aktuální sezóny ve čtvrté formaci, na několik zápasů zaskočil během zranění Kratěny i v prvním Brošově útoku.

Vojtěcha Kubinčáka, který si zahrál už i v reprezentaci, se ale Liberec nezbavil definitivně. "Vojta má u nás smlouvu na tři roky. Do budoucna s ním rozhodně počítáme. U nás se trápil a ve Spartě by měl pookřát. Změna je vždy pro každého hráče impulsem a novou motivací. Výhodou je i to, že Vojtěch jde do kvalitního klubu. Hostování je do konce dubna, věříme, že se ve Spartě rozehraje, po sezóně by se měl zase vrátit do Liberce."

Na počátku bylo nepříjemné zranění....

Křídelní útočník Vojtěch Kubinčák přišel před letošní sezónou, ještě před extraligou mu ale puk zranil oko. Po pěti vynechaných zápasech naskočil do extraligy, ale z prvního útoku se postupně přesunul až do třetí-čtvrté formace. Co bylo příčinou toho, že se neprosadil? "Často jsem o tom s Vojtou mluvil. Nakonec jsme se shodli na tom, že jsme uspěchali jeho návrat po zranění. Ikdyž byl ve výborné fyzické kondici, byl kvůli zranění šest týdnů byl mimo hru a to se na něm jistě podepsalo." Kubinčák se po zranění již se moc těšil na led a podle slov trenéra Jandače byl asi předčasný návrat do hry tím důvodem, proč se mladému útočníkovi nedařilo.

Kubinčák neměl ani moc příležitostí se rozehrát. "Hodně našich zápasů bylo v závěru vyrovnaných, šlo o každou branku, takže jsem musel stavět jen hráče, kterým se dařilo. V závěrečné fázi zápasů, kdy se lámal chleba, jsem ho už ani moc nestavěl. Při debaklech se Slavií a Znojmem se také těžko mohl dostat do herní pohody a klidných vítězných zápasů, ve kterých by mohl Vojtěch hrát až do konce, jsme také moc nesehráli," vysvětlil Josef Jandač možnou příčinu toho, proč se Kubinčák nedokázal dostat do herní pohody. "Své jistě také sehrálo i klesající sebevědomí. Ikdyž třeba poslední zápas ve Zlíně už se mu docela povedl."

Mužstvo si i po černé sérii věří

Při pohledu na poslední výsledky Bílých Tygrů i na extraligovou tabulku by leckdo mohl získat dojem, že v krizi nebyl jen Vojtěch Kubinčák, ale že se trápí i celé mužstvo. Jsou na tom liberečtí hokejisté po sérii porážek psychicky špatně? "To určitě ne, v kabině vládne pohoda. Kluci v každém zápase bojují, mají obrovskou chuť do hokeje. V závěru nám ale často chybělo štěstí."

Ve Zlíně se již na Tygry štěstí usmálo a díky vyrovnání Jana Plodka pár minut před koncem si domů přivezli bod. Před tím ale pětkrát prohráli a všechny zápasy měly jeden společný znak - prohrané třetí třetiny. Po dvou částech byl vždy stav velmi těsný (2x jednogólové vedení Tygrů, 2x remíza, 1x jednogólové vedení soupeře), ve třetí části ale protivník vždy vstřelil více branek a zvítězil. Liberecké skóre z pěti po sobě jdoucích třetích třetin 2:15 hovoří za vše. V čem byl problém? "Často jsme hráli hru nahoru-dolů a pak dostávali góly z brejků soupeře. Naši hráči se nechávají strhnout hrou a tlačí se dopředu. Pak ztratí puk a soupeř jde do protiútoku. My se sice stačíme vrátit, ale nepokryjeme například hráče z druhé vlny, kteří pak skórují. Takto jsme třeba prohráli zápas se Spartou."

Pokud se Tygrům daří, pak se jejich ofenzivní hra musí fanouškům líbit. Už několikrát se jim to ale vymstilo. "Hrajeme aktivně a dopředu. Snažíme se útočit a pak dostáváme góly z protiútoků. Hra je pro diváky atraktivní, soupeř nás pak po zápase poplácává po zádech a vyjadřuje nám za předvedenou hru uznání, co je nám to ale platné, když jsme pak kvůli tomu skončili bez bodů." Na hokejisty ale žádná psychická deka nepadla a stále věří ve vlastní schopnosti. "Kluci vědí, že musí ještě víc zabrat, aby se to zlomilo."

Bílí Tygři si už za krátkou dobu působení v extralize vysloužili pověst nebojácného nováčka, který se snaží hrát otevřený hokej i na ledě svých soupeřů, kam mnozí jiní přijíždějí bránit. Díky aktivní ofenzivní hře Liberec vybojoval tři body například v Plzni nebo Českých Budějovicích. Často se stává, že Tygři dokáží dostat pod tlak i domácí mužstvo, přestože to obvykle bývá naopak. Jako například v úterním zápase: "Když jsme jeli do Zlína, řekli jsme si, že musíme přečkat úvodní tlak domácích. Ten ale vůbec nepřišel a místo toho jsme vedli v desáté minutě 2:0." Do konce třetiny ale domácí snížili, ve druhé třetině vyrovnali a ve třetí se dostali do vedení. Bílí Tygři ale bojovali dál a v závěru vydřeli alespoň bod. O aktivním přístupu Tygrů vypovídá i to, že ze dvanácti zápasů na kluzištích soupeřů v osmi případech vstřelili první branku zápasu.

Play-off stále není nijak závratně daleko. V pátek do Svijanské arény přijede Třinec, druhé mužstvo extraligy, které je ale v tabulce zápasů venku až na deváté místě.

Články k výměně Pavla Kašpaříka za Vojtěcha Kubinčáka
Na Spartu bych chtěl v play-off narazit až ve finále (Rozhovor s posilou)
Vojtěch Kubinčák se po zranění nemohl dostat do formy (Povídání s trenérem)
Sparta si vyhlédla Kubinčáka, výměnou přichází Pavel Kašpařík (Aktuálně...)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit