Bílí Tygři Liberec

Na své roční výročí přivítá Klub legend tři nové tváře

Date of publication Author Klub

Liberec - V uplynulé sezoně Bílí Tygři vytvořili elitní společnost, která sdružuje největší legendy v historii klubu. Během tří inauguračních večerů přijali do Klubu legend celkem devět osobností libereckého hokeje. Dnes přibude další trio ve složení František Blíženec, Aleš Vála a Martin Ševc.

V uplynulé sezoně Bílí Tygři vytvořili elitní společnost, která sdružuje největší legendy v historii klubu. Během tří inauguračních večerů přijali do Klubu legend celkem devět osobností libereckého hokeje.

Kabinou Bílých Tygrů (a v dřívějších dobách také Stadionu Liberec) ovšem prošla celá plejáda vynikajících hráčů. Dres Liberce obléklo mnoho výrazných osobností, včetně hokejistů světového formátu, stejně jako mnoho srdcařů, patriotů a dříčů, jejichž srdce srostlo s naším klubem i jeho fanoušky. Někteří jsou podepsáni pod největšími klubovými úspěchy let nedávných, jiní zase zachraňovali liberecký hokej v těžkých dobách. Ti všichni ale dres u stropu arény mít nemohou. I proto se Bílí Tygři u příležitosti 20. výročí mezi extraligovou elitou rozhodli založit KLUB LEGEND!

Získat „vstupenku“ do takového klubu není nic jednoduchého. Jaké jsou požadavky nominace?

  • hráč s vyřazeným číslem u stropu areny
  • kapitán hlavního týmu Bílých Tygrů Liberec či Stadionu
  • výrazný klubový nebo individuální úspěch v dresu Bílých Tygrů či Stadionu
  • minimálně 10 odehraných sezón v dresu Bílých Tygrů či Stadionu
  • mimořádná nominace vedením klubu Bílých Tygrů Liberec

Pro vstup do KLUBU LEGEND musí být splněna alespoň jedna z podmínek uvedených výše. Členství je dále podmíněno tím, že hráč již ukončil aktivní kariéru a oslavil své 40. narozeniny.

V Klubu legend je aktuálně devět jmen. V září 2022 byli jako první přijati Jaroslav Kasík, Jiří Peřina a Ján Lašák. V prosinci se vybraná společnost rozrostla o Františka Vozku, jeho syna Tomáše Vozku, a pak také slovenskou legendu Branka Radivojeviče. Stanislav Procházka, Jaroslav Nedvěd starší a jeho syn Petr Nedvěd pak převzali památeční sako za uvedení do Klubu legend v únoru letošního roku.

František Blíženec

Patří do generace, která v 60. letech vybojovala postup do 1. národní ligy. Liberecký rodák si kromě povinné vojenské služby odkroutil téměř celou kariéru v Podještědí. Urostlý obránce patřil k velkým oporám a od sezony 1962/63 byl dlouholetým asistentem kapitána. Kariéru dohrával v Jablonci, načež se do rodného města vrátil v devadesátých letech jako mládežnický trenér. Později pak u mládeže působil i jako kustod, a to až do roku 2016.

Aleš Vála

Liberecký odchovanec poprvé nakoukl do extraligy v roce 1991 v dresu Pardubic. Brzy se ale robustní obránce vrátil do Liberce, aby tu strávil celkem devět sezón. S kapitánským „céčkem“ na prsou provedl Bílé Tygry baráží a jako kapitán oslavil v roce 2002 liberecký postup do extraligy. Ve zbytku své kariéry působil především v 1. lize a zakončil ji jako kapitán v Benátkách nad Jizerou. Aktuálně je členem libereckého A-týmu, kde společně s Janem Plodkem plní roli kustoda.

Martin Ševc

Komplexní obránce se do extraligového hokeje naplno prosadil během NHL výluky v sezoně 2004/05, kde v obranném páru nastupoval po boku Tomáše Kaberleho. Velké jméno si následně udělal ve švédské Elitserien, kde celkem strávil pět a půl roku a vyhrál zde hned čtyři mistrovské tituly v dresu Färjestadu a Skelleftey. Do toho zvládl i dvě sezony v KHL v barvách Dynama Minsk a Lva Praha. Do Liberce přišel před mistrovskou sezonou, která odstartovala nejúspěšnější období v historii klubu, jehož byl neústupný bek pevnou součástí. V ročníku 2017/18 byl dokonce kapitánem Bílých Tygrů. Kariéru ukončil v Mladé Boleslavi, kde současně pracuje jako sportovní ředitel.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

O Kapku lepší hokej má za sebou nejúspěšnější ročník!

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit