Bílí Tygři Liberec

Představujeme soupeře: Luleå HF, tradiční švédský velkoklub a vítěz CHL

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - Už se to blíží! Tygři vstoupí do Champions Hockey League koncem srpna. Nejzvučnějším týmem, který do Liberce v rámci skupinové fáze přijede, bude Luleå HF. Pojďme si nyní tento švédský velkoklub blíže představit.

Zápasy proti Tygrům

31. srpna: Luleå HF vs. Bílí Tygři Liberec, 15:30
8. září: Bílí Tygři Liberec vs. Luleå HF, 14:00

Základní informace

Soutěž: Švédská hokejová liga (SHL)
Založen: 1977
Klubové barvy: červená a žlutá
Domácí hala: Coop Norrbotten Arena (6 300 diváků)

Luleå HK byla založena v roce 1977 a nejvyšší švédskou soutěž hraje už od roku 1984. Za své dlouhé působení v tamní lize získala jeden titul, a to v roce 1996. Dlouhodobou kvalitu potvrzuje pozoruhodný fakt, že Luleå nemusela ani jednou bojovat ve skupině o udržení. Zahrálo si zde i několik českých hráčů, jmenovitě například Kamil Brabenec, Martin Hosták nebo Martin Chabada, který dokonce tři roky plnil funkci asistenta kapitána.

V minulé sezóně se tento švédský velkoklub umístil v základní části na druhé pozici, za což si vysloužil postup do CHL. V play-off nejdříve ve čtvrtfinále přemohl Växjö Lakers, v semifinále už ale nestačil na Frölundu, s kterou prohrál 1:4 na zápasy.

Vítěz úvodního ročníku CHL

Kromě titulu v domácí lize se Luleå může chlubit ještě jedním cenným pohárem, v roce 2015 totiž vyhrála úvodní ročník Champions Hockey League. V tomto ročníku byla nalosována do skupiny K, ve které nakonec skončila na druhém místě za finským Lukko Rauma, což ji zaručilo postup.

V osmifinále ale přišel problém. Narazila v něm na rakouský Red Bull Salzburg. V prvním zápase prohrál švédský tým 2:4 a Luleu čekal těžký úkol. A co víc, Salzburg vedl po první třetině druhého utkání 4:1, měl tedy celkově pětigólový náskok! Jenže pak se švédský tým nadechl k neskutečnému obratu a v zbylých dvou periodách vstřelil šest branek, což stačilo na postup do čtvrtfinále!

V něm se Luleå utkala s finským Lukko Rauma, s kterým se potkala už ve skupině. Švédský tým vyhrál první zápas 5:2 a v druhém duelu si svůj náskok bez problémů pohlídal. To v semifinále se Luleå musela víc nadřít. Narazila v něm na svého švédského rivala, Skellefteu AIK. Nakonec to ale přeci jen budoucí soupeř Tygrů zvládl a díky celkovému vítězství 5:4 postoupil.

Ve finále, hraném na jeden zápas, předvedla Luleå další skvělý obrat. Po druhé třetině prohrávala s dalším švédským rivalem Frölundou HK už 0:2, v poslední dvacetiminutovce ale nastřílela čtyři branky a zvedla tak nad hlavu pohár pro vítěze prvního ročníku CHL. V dalších letech už tak úspěšná nebyla, v posledních dvou letech se do CHL dokonce ani nekvalifikovala. Naváže teď na úspěch z prvního ročníku?

Zkušení Švédi a šikovný Američan

I pohled na soupisky značí, že Tygry nečeká nic lehkého. Branku hájí Joel Lassinantti, který byl v minulé sezóně z pohledu statistik nejlepším gólmanem švédské ligy. Obraně velí kapitán Erik Gustafsson, jenž má na svém kontě 91 zápasů v NHL a přes 150 utkání v ruské KHL. Po jeho boku vyrůstá velký talent Nils Lundkvist, kterého si všimli i skauti New Yorku Rangers a v letošním draftu si ho vybrali v prvním kole.

V útoku vyčnívá americký šikula Jack Connoly, jenž si v minulé sezóně připsal skvělých 35 kanadských bodů. Za klubovou legendu se dá považovat Karl Fabricius, velezkušený útočník tam totiž strávil 14 sezón! Tygři si budou muset muset dát pozor i na Niklase Olaussona a Robina Kovácse, kteří dlouhodobě patří mezi nejproduktivnější hráče svého týmu.

Poradí si Bílí Tygři se silným švédským soupeřem? To se dozvíme 31. srpna, kdy se svěřenci trenéra Patrika Augusty představí v tamní Coop Norrbotten Aréně. Domácí odveta je pak naplánovaná na 8. září. Nenechte si to ujít!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit