Bílí Tygři Liberec

Play-off je velkým snem celého týmu i vedení klubu

Date of publication Author Radek Vokál, Radek Šenk

Bílí Tygři mají stejně jako ostatní kluby druhou extraligovou přestávku a tak je prostor pro zhodnocení dosavadního účinkování libereckého mužstva v extralize. První prosincový den vstoupili Tygři do druhé poloviny základní části. S každým soupeřem měli v té době odehrány dvě utkání. Nejlépe se dařilo na Plzeň a České Budějovice (dvě výhry), nejméně naopak se Spartou, Vsetínem a Třincem (dvě porážky). První dvě čtvrtiny soutěže byly velmi odlišné. Vstup do extraligy se povedl, koncem října ale přišel první větší útlum. V prosinci se tým opět zvedl a začal sbírat extraligové body. Za dosavadními dvaatřiceti koly se můžete nyní ohlédnout společně s námi.

Statistiky Bílých Tygrů v jednotlivých čtvrtinách soutěže
1. čtvrtina
 13   6  1  1  0  5   40 : 39   21  
          průměr:    3.1 : 3.0
2. čtvrtina
 13   2  0  2  0  9   30 : 53    8 
                     2.3 : 4.1
3. čtvrtina
(rozehraná)
  6   3  1  0  1  1   10 : 8    10  
                     1.6 : 1.3
Bílí Tygři doma a venku
celková tabulka
 32  11  2  3 15  1   79 : 100  41   (11.)
                     2.5 : 3.1
doma
 16   7  0  2  7  0   38 : 50   23   (12.)
venku
 16   4  2  1  8  1   41 : 50   18   (7.)

Mimořádná spokojenost z první čtvrtiny

Se vstupem do první historické extraligové sezóny samozřejmě panovala v Liberci spokojenost. Podle slov prezidenta klubu Petra Syrovátka první čtvrtina všechna očekávání předčila. "Našim velkým přáním bylo na domácím ledě vítězit a z venku pokud možno nějaký ten bod přivézt. Dařilo se nám v podstatě obojí, přestože jsme první utkání s Litvínovem před televizními kamerami a krásnou návštěvou v hale prohráli," vzpomněl prezident klubu na historicky první extraligový duel Bílých Tygrů. Cílem klubu bylo hrát v nejvyšší soutěži důstojnou roli, což se nejen podle slov Petra Syrovátka podařilo. Spokojenost ale v Liberci nebyla jen s výsledky, ale také s návštěvami: "To, co bylo nejkrásnější po první čtvrtině, ale i nyní, jsou naši diváci, a to proto, v jaké síle, hojnosti a jakým způsobem podporují tým v průběhu zápasů," vysekl prezident klubu poklonu libereckým divákům. Nutno podotknout, že domácími návštěvami se Svijanská aréna aktuálně řadí na páté místo v celé extralize za Pardubice, Plzeň, Zlín a Litvínov.

Další slova prezidenta klubu svědčí o stylu práce a dodržení všech předsezónních cílů. Liberecký klub se na rozdíl od některých jiných případů v historii nevydal cestou nákupů drahých hvězd: "Chceme se chovat korektně a dostát svým závazkům v průběhu celé soutěže. To znamená, že při podpisu smluv s hráči hraje významnou roli vědomí, na co máme, respektive co můžeme ustát, abychom se nechovali jako jiné kluby, které jednoduše oslovují drahé hvězdy nebo hráče jiných kategorií. Pak ale neplní závazky jak vůči hráčům, tak i partnerům a dodavatelům, kteří zajišťují chod klubu. To je filozofie, kterou náš klub nemá." Liberecký extraligový kádr se od počátku skládal jak z hráčů, kteří mají vynikající úroveň pro extraligu, ale i z mnoha hráčů, kteří bojovali za Bílé Tygry už v první lize. Ti nyní získávají extraligové ostruhy a bojují o své místo na slunci. Liberecký klub chce uspět nejen v letošní sezóně, ale myslí také na svoji budoucnost. Nezapomíná přitom na vlastní odchovance. "Chceme do soutěže neustále zapojovat mladé hráče a odchovance klubu. Myslím, že hluboký smysl má tvrdá práce, byť na dlouhé trati."

Petr Syrovátko vyslovil velký dík i všem sponzorům, kteří ambicióznímu libereckému klubu v jeho snaze pomáhají. "Doufám, že i oni jsou zatím spokojeni. Slovo zatím je i jistým projevem obav a nejistoty, abychom nezůstali stát. Je potřeba se o každý výsledek nejen bát, ale dělat pro něj maximum, aby byl co nejlepší. Aby radost ve Svijanské aréně byla po každém zápasu taková, jako jsme ji viděli v řadě střetnutí, abychom se těšili na každé další utkání před vyprodaným hledištěm a odváděli to, co máme."

Velký důraz se pod Ještědem klade i na práci s mládeží. Liberečtí junioři jsou zatím velmi příjemným překvapením, v české skupině totiž stále stíhají vedoucí Kladno. "V první čtvrtině se juniorům v extralize dařilo, trochu slabší to bylo ve stejné soutěži dorostenců. Je zcela jistě vidět trpělivá práce i spolupráce mezi jednotlivými kategoriemi, kdy se ti nejlepší hráči posouvají o kategorii výš tak, aby hráli v náročnější soutěži." Strategie, kdy kvalitní mladí hráči hrají ve vyšší věkové kategorii, je pochopitelně vždy na úkor výsledků družstva, ze kterého se hráč posunul výš. Tato taktika je dalším důkazem toho, že se v Liberci nemyslí na aktuální úspěch, ale že se klub chce mezi elitou udržet dlouhodobě a časem si dávat i vyšší cíle. "Pro nás nejsou podstatné výsledky jednotlivých žákovských tříd, nýbrž konečný výsledek práce. Tím nepopírám, že soutěživost musí být. Zapojování a vyvyšování jednotlivých individualit v daných kolektivech je ale velmi důležité pro jejich růst a možnost znásobovat um v náročnější soutěži," vysvětlil prezident klubu Petr Syrovátko.

Z krize ve druhé čtvrtině se tým dokázal vlastními silami a vůlí vymanit

Zatímco první čtvrtina soutěže vyšla Bílým Tygrům na výbornou, ve čtvrtině druhé, kdy se hrály odvety, přišel herní i výsledkový útlum. Soupeři si začali vozit body ze Svijanské arény a Tygrům se přestalo dařit i venku. Během černé série se nedařilo ani klíčovým hráčům, kteří mužstvo táhli v úvodu čtvrtině soutěže. Liberec přestal střílet branky, naopak jich začal více dostávat. Mnoho zápasů liberecké mužstvo ztrácelo ve třetích třetinách. Generální manažer Ctibor Jech připomíná i další důvody porážek. "Odešla nám zodpovědnost a bojovnost o výsledek ve chvílích, kdy se lámal zápas a byli jsme schopni inkasovat i větší množství branek." Největší debakly utrpěli Bílí Tygři v domácím zápase se Slavií (0:9) a taktéž doma s Třincem (1:7). "Nemyslím si, že by to bylo poklesem motivace a bojovnosti týmu, který bojoval i v této nelehké situaci, nicméně se nedařilo hokejově a soustředění na hru nebylo takové, jako v první čtvrtině. V ní samozřejmě sehrála svoji roli při vstupu do soutěže euforie, jež tu po postupu z baráže rozhodně byla," vysvětlil dále Ctibor Jech.

Své podle generálního manažera sehrála i skutečnost, že všechny týmy Liberec v první čtvrtině poznali a věděli, co od něj mohou čekat. "Všichni nás začali brát vážně, nikdo nás již nepodceňoval, a proto jsme taky již žádné překvapivé výsledky dělat nemohli." Do týmu Ctibor Jech zasáhl během sezóny několika výměnami. Obranu do konce sezóny posílil zkušený Jiří Hanzlík z Plzně, zatím do konce ledna je v Liberci na hostování budějovický Petr Gřegořek. Oživení přinesl do útoku důrazný Pavel Kašpařík ze Sparty. Modrobílý tygří dres opustili hráči, kteří se pod Ještědem neprosazovali - gólman Zdeněk Šmíd (nyní z Karlových Varů na hostování v Plzni) a útočníci Stanislav Procházka (Budějovice) a Vojtěch Kubinčák (Sparta).

"Tyto výměny měly přispět k řešení situace respektive k zastavení nepříznivého trendu poklesu výkonnosti." To se zřejmě povedlo, ke konci poloviny soutěže skutečně jisté zlepšení přišlo. "V závěru druhé čtvrtiny jsme se přece jen vrátili ke své hře a již poslední zápasy naznačily směr, kterým by se měl tým opět vydat v další čtvrtině, případně celé polovině základní části soutěže."

Vedení mužstva i sami hráči si uvědomili, že s ofenzivním "hurá hokejem" se v extralize uspět nedá. "Dnes je jasné, že tým bude úspěšný a bude bodovat tehdy, pokud bude hrát velmi dobře v obranně v součinnosti s brankářem, což je alfou a omegou všech výsledků v extralize," potvrdil Ctibor Jech. "Mužstvo si musí vážit každé příležitosti, kterou si vypracuje, aby mohlo vstřelit branku. Znamená to, že bude opět rozhodovat kvalitní obrana a úspěšnost střelců."

První cíl Liberce před sezónou - záchrana - se zdá být vzhledem k tristní bilanci Havířova splněn. Nyní Tygři začínají zcela vážně pokukovat i po umístění v první osmičce. "Play-off je velkým snem celého týmu i vedení klubu, ale realita je zatím taková, jaká je. Jsme v polovině třetí čtvrtiny zatím na 11. místě, ale jsme poučeni ze situace, jež v Liberci nastala. Rádi bychom se dočkali období stabilních výsledků a posunu dopředu." To se v posledních zápasech třetí čtvrtiny Bílým Tygrům celkem daří - sérii devíti zápasů bez výhry vystřídaly bodové hody (sedm bodově úspěšných zápasů z osmi) - takže vidina play-off se opět přibližuje.

Ve třetí čtvrtině se zatím daří a tým míří vzhůru

O zlepšené hře v druhé polovině soutěže hovoří trenér Josef Jandač. Kde hledat důvody lepších výsledků? Odpověď je jasná: "Velkého zlepšení jsme dosáhli zejména v obraně." Liberci se poprvé v letošním ročníku podařilo porazit Litvínov 2:1, a to v úvodním střetnutí třetí čtvrtiny na domácím ledě. Následně přišel bod za prodloužení ze Slavie, nepovedl se ale domácí zápas s Budějovicemi. V dalších zápasech pak ale Bílí Tygři vyhráli. Zatím poslední utkání sehráli Tygři ve Vítkovicích a stejně jako v předchozích dvou zápasech i tentokrát dospělo utkání do prodloužení. Jeden zápas skončil remízou, ve dvou vstřelili Liberečtí vítěznou branku.

Josef Jandač si libuje ve statistikách: "Pokud porovnám pro nás úspěšnou první čtvrtinu, v níž jsme získali 21 bodů, s právě probíhající třetí, tak máme již v počtu odehraných zápasů o bod víc. Podobnost je tedy veliká." Bodový zisk z první čtvrtiny se ve druhé nepodařilo moc rozšířit, ve třetí čtvrtině je ale Liberec opět na cestě vzhůru. "Zatímco ve druhé čtvrtině jsme klesali, nyní naopak k osmému místu směřujeme a věříme, že se nám do nejlepší osmičky, jež znamená účast v play-off, podaří prokousat."

Zlepšení přišlo v domácím utkání s Vítkovicemi a pokračovalo i v dalších zápasech. "Někteří hráči, kteří po úspěšné první části mysleli, že se dá s každým hrát bezstarostně, trochu spadli na zem. Začali jsme pak hrát lépe od zadu, vyvarovali jsme se naivních chyb v obraně. Vím, že hra teď nebývá moc divácky atraktivní, ale přidali jsme větší míru zodpovědnosti především v defenzívě," vysvětlit Josef Jandač aktuální herní taktiku, která začala přinášet body.

Do herního projevu mužstva se promítla různá zranění, která přišla, ať to byly nemoci nebo úrazy. Jiří Kudrna marodil s rukou, jeho bratr Jan s kolenními vazy, Vítězslav Jankových byl v nemocnici s vředem, juniorský reprezentant Jan Holub zase stál po operaci slepého střeva. Smůla potkala nejlepšího střelce loňského prvoligového ročníku. "Mojmír Musil absolvoval kondiční program a v momentě, kdy se dostával do dobré formy a zapojil se do hry první pětky, onemocněl virózou." K uvedeným problémům jednotlivých hráčů se navíc připojilo několik výměn. "Proto jsme museli v sestavě hodně improvizovat. Museli jsme hledat vhodné hráče na místa marodů." Aktuálně se v sestavě ustálily tři útočné dvojice centrů a pravých křídel - Straka s Kropáčem, Kašpařík s Novákem a Plodek s Rozsívalem. Vedle nich se podle potřeby střídají levá křídla.

Do velké formy se po nepovedeném podzimu dostal gólman Pavel Falta. Trenér Jandač pochválil i defenzivně dobře hrajícího Jiřího Hanzlíka a také Angela Krsteva, který k obranné hře přidal i několik gólu. "Mezi útočníky potvrzuje svoji stabilní výkonnost Michal Straka, jenž se stal kapitánem mužstva, které vede příkladně jak v kabině, tak i na ledě. Je naší velkou oporou." Jeho pravému křídlu Radoslavovi Kropáčovi vyšla první čtvrtina, po které dokonce vedl bodovou i střeleckou tabulku extraligy, ve druhé ale přišel útlum - po hattricku v Českých Budějovicích čekal na další branku plných devět zápasů - tedy stejnou dobu, po kterou Bílí Tygři nedokázali vyhrát. V prosinci se jeho výkon opět zlepšil. "Je to hráč, který má čich na góly, umí i vytvářet brankové příležitosti, což potvrzuje jeho čtvrté místo v produktivitě extraligy. I s jeho zlepšeným výkonem přišly nějaké body. Ostatní hráči hrají nepříjemný, defenzivní, urputný a poctivý hokej, který nám přináší již zmíněné výsledky," uzavřel svoje hodnocení trenér Bílých Tygrů Josef Jandač.

Statistiky

Novinka: přehled zápasů s filtrem doma / venku
Podrobné tabulky (doma/venku/návštěvnst) na hokej.cz

Předvánoční rozhovory

Václav Novák
Pavel Falta

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit