Bílí Tygři Liberec

Pro fanoušky uděláme maximum, slibuje Václav Novák

Date of publication Author Radek Šenk

Hokejový návrat do města pod Ještědem si plnými doušky pod dojmy první extraligové sezóny vychutnává levé křídlo Bílých Tygrů Václav Novák. Osmadvacetiletý odchovanec libereckého hokeje se vrátil z pražské Sparty, aby pomohl svými výkony nováčkovi k důstojnému působení v elitní soutěži. O tom, že to bude po odehraných dvaatřiceti kolech jedenácté místo a ztráta pouhých čtyř bodů na play-off, snad ani nepřemýšlel. Odhodlání a vůle porvat se o nejlepší osmičku je hodná povaze Tygrů. Možnost vyzkoušet si svoje zuby na lídrovi soutěže z Pardubic je více než lákavá. O tom a dalším více v rozhovoru s třetím mužem kanadského bodování libereckého týmu Václavem Novákem.

Pocházíte z Liberce, kam jste se po čtyřech letech opět vrátil. Jak došlo k vašemu přestupu ze Sparty k Bílím Tygrů?
Samozřejmě z Liberce pocházím a do Liberce jsem se chtěl hrozně moc vrátit. Sledoval jsem loňskou spanilou jízdu Tygrů 1. ČP ligou a když už bylo rozhodnuto o jejich postupu do nejvyšší soutěže, došlo ke vzájemným kontaktům prostřednictvím mého manažera.

Ve Spartě jste měl ale platnou smlouvu, nedělali vám při odchodu problémy?
Je pravda, že jsem byl ještě pod smlouvou, ale nechtěl jsem ve Spartě déle setrvat. Byla, je a bude tam vždy velká konkurence a já cítil, že po čtyřech letech je čas udělat změnu. Chtěl jsem se opravdu vrátit domů, o jiných alternativách jsem ani neuvažoval.

Souvisí tedy váš odchod i s možností většího vytížení než kterého se vám dostávalo v holešovickém klubu? Přeci jen čtyři roky v mistrovském týmu vás po příchodu do města pod Ještědem staví do role jednoho z lídrů týmu...
Tak určitě, ve Spartě jsem přeci jen nebyl tolik zatěžován jako tady. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se chtěl vrátit. Předpokládal jsem, že zde budu mít přeci jen trochu odlišnou úlohu než ve Spartě a velmi mě lákalo zažít první libereckou extraligovou sezónu.

Jak vnímáte ty čtyři roky, kdy jste mohl sledovat dění kolem libereckého týmu se současnou podobou Bílých Tygrů?
Je to obrovský skok, srovnám-li dobu, kdy jsem odcházel, a nyní. Spousta věcí se změnila, i když hokej zde dělají ti samí lidé. Management šel obrovským způsobem nahoru, i veškeré dění kolem hokeje vůbec. Vše je zde na profesionální úrovni, lidé kolem hokeje načerpali mnoho zkušeností, které se jim teď daří zúročit.

Dlouho jste se drželi v elitní osmičce a ani teď vám k ní mnoho nechybí. Myslel jste si, že se vám start do první sezóny tak vydaří?
Tohle asi čekal opravdu málokdo, ale jak se říká s jídlem roste chuť. Měli jsme dobrou letní přípravu, zvedla se úroveň týmu, když přišlo šest nových hráčů, kteří bez problémů zapadli mezi kostru týmu, jež zde existuje třetí či čtvrtý rok. Máme dobrého gólmana a teď hrajeme také lépe dozadu, proto si myslím, že čtyřbodová ztráta na play-off při dnešní vyrovnanosti soutěže se dá určitě dohnat. Jistou krizí jsme si už prošli, to potká každý tým. A na to, že jsme nováček, jsme se z ní velmi rychle oklepali. Po šňůře bodů, která teď následovala, jsem optimistou, nesmíme však přestat pracovat a hrát svůj hokej.

Styl vaší hry je dost fyzicky náročný. Výškový a váhový průměr kádru oproti jiným týmům rozhodně nemluví ve váš prospěch. Dá se takto náročný styl zvládnout po celou sezónu?
Nemáme sice parametry jako např. Sparta, to je pravda, ale dokážeme je nahradit větší bojovností než třeba právě ta Sparta. Sparta může mít robustnější beky, ale pokud nebudou hrát do těla, tak jim to nebude k ničemu. Náš tým je složený z bojovníků a je jedno jestli má někdo 170 nebo 190cm, důležité je, že do toho jdeme všichni naplno. Tady se hokej zakládá na bojovnosti, poctivé dřině. Myslím si, že jsme spoustu lidí přesvědčili, že hokej hrát umíme, bohužel se třeba stalo, že jsme dostali devítku od Slavie. Spíše to však bylo z přílišné snahy hrát pohledný a útočný hokej a dohnat ztrátu z první třetiny. My musíme hrát zezadu, protože nejsme natolik zkušený tým, abychom mohli celému utkání udávat tempo. Musíme to všechno jak se říká ubojovat, je to naše první sezóna a vše je o zkušenostech.

Velmi dlouho se hledala optimální skladba jednotlivých útoků. Jak na vás zapůsobilo toto časté míchání?
Je pravda, že se s tím míchalo opravdu hodně, i já jsem z toho byl překvapen. Tolik hráčů, kteří se vedle mě v Liberci vystřídali, jsem snad za celých pět let v extralize nezažil. Je to asi hodně i o příchodu nových tváří, měli jsme řadu zraněných, ale teď se podařilo poskládat určité dvojice a myslím si, že by to takhle mohlo fungovat.

Po příchodu Pavla Kašpaříka jste utvořili myslím velmi kompaktní útočnou formaci. Jak se vám spolu hraje?
S Pavlem se znám již ze Sparty, takže nebyl problém, abychom si na ledě vyhověli. Teď nám to tam začalo trochu i padat, tak uvidíme.

Nebude vás mrzet bodová ztráta s Havířovem?
Takový je prostě hokejový osud. Ztratili jsme sice body s Havířovem, ale sebrali je např. Slavii. To se v hokeji stává a já bych v tom neviděl nic hlubšího. Před námi jsou další dvě utkání, kde můžeme vše napravit a přesvědčit publikum, že to byl jen momentální výpadek.

Jak jste vnímal poslední ligové derby mezi Spartou a Slavií? Jaký máte názor na kontumaci výsledků a posléze nařízení sehrání nového utkání?
Je to velká chyba a hokeji to určitě nedělá dobré jméno. Ti lidé, prý to ani nebyli hokejoví fanoušci, jsou v tomhle nerozumní. Tým přijde o body, i když to teď dopadlo jinak, a podle mě zcela správně. Měli by potrestat toho, co to zavinil, a ne celý tým. Je to nespravedlivé samozřejmě vůči Slavii, ale byl to vyrovnaný zápas. Neřeknu, kdyby Slavie vedla třeba 4:0, tak ať se to skrečuje, ale takhle si myslím, že je to fér.

Jaké vnímáte liberecké fanoušky?
Jsou velmi dobří i když jich teď oproti začátku sezóny trochu ubylo. Možná to někdy vypadalo, že si jich málo vážíme, ale teď po přestávce si myslím, a mluvím za všechny, že pro ně uděláme maximum. Rád bych je tímto pozval na naše utkání, aby nám přišli pomoci na cestě do play-off, máme pro ně připraveno takové malé překvapení.

Má poslední otázka směřuje k prvnímu utkání po reprezentační pauze. Čeká vás lídr z Pardubic, dosavadní utkání byla velmi vyrovnaná, i když jste nakonec tahali za kratší stranu provazu...
Obě utkání s Pardubicemi byla velmi vyrovnaná, možná nám v nich chyběl i ten pověstný kousek štěstí. Doma jsme pak odešli od stylu naší hry, proto jsme dobře rozehrané utkání nedotáhli do vítězného konce. To souvisí právě s tou nezkušeností, o které jsem již mluvil. My umíme hrát hokej, což jsme si nakonec několikrát vyzkoušeli, jen to občas chce v takovýchto utkáních třeba vyhodit puk i za cenu zakázaného uvolnění, hru rozdrobit, abychom se nedostávali pod tlak jako ve třetí třetině zmiňovaného duelu. A co se týká nadcházejícího duelu, uvidíme, co s námi udělá herní pauza, ale jedeme vyhrát.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit