Bílí Tygři Liberec

Špatný vtip, říká o svém trestu Martin Bartek

Date of publication Author Martin Zíta

L i b e r e c - Hodně těžkou ránu utrpěli v boji o desítku Bílí Tygři v zápase s Kometou Brno, který se odehrál 31. ledna. Nejenže si ze zápasu neodnesli ani bod, navíc přišli o nejproduktivnějšího hráče týmu. Slovenský kanonýr Martin Bartek byl po souboji s Janem Hanzlíkem v rohu kluziště poslán trestem ve hře do kabin, disciplinární komise mu navíc vyměřila další dva zápasy stop. Do hry se tak vrátí až 28. února proti Chomutovu.

Martine, jak se s mírným časovým odstupem díváš na rozhodnutí disciplinární komise?

Přijde mi to jako špatný vtip. Dostat takový trest v době, kdy bojujeme o play-off. Po zápase jsem si doma procházel tresty, které disciplinárka letos rozdala, abych viděl, jak co hodnotila a přijde mi to víceméně účelové. V ten samý den trefil Trončinský Jasse (zápas Třince proti Chomutovu, pozn. red.), bylo tam deset stehů, dostal také dva zápasy stop, ale trest ve hře ne. Nechápu, podle čeho se rozhodčí pro trest ve hře rozhodne. V zápase Vítkovic s Pardubicemi byl ze strany Svačiny daleko tvrdší zákrok do hlavy Tybora a ani za to nevylučovali, až teď se to řešilo dodatečně. Právě tomu trestu ve hře nerozumím, obrali mě tím o důležitý zápas s Pardubicemi.

Vedení soutěže vidělo tvůj zákrok jako cílený úder do obličeje.

Záběry, které jsou na internetu, jsou zepředu a vypadají, že jsem ho nabral na loket. Ale po zápase jsem koukal na Buly, kde to rozebírali Záruba s Pospíšilem, s Pospecem jsem si potom volal a říkal, že po přiblížení v elektronické tužce je jasně vidět náraz do ramene. Navíc rozhodčí vůbec nebrali v úvahu, že Hanzlík nebyl připravený na souboj. Nerozjel jsem se, abych ho knokautoval, viděl jsem, že není připravený a kryl jsem si puk. On přijel s hlavou dole, což je jeho chyba. A potom se ze mě dělá bůhvíco, že jsem mu vybil zuby, které má už dávno umělé.

Možnost slavit bude mít Martin Bartek nejdříve proti Chomutovu.

Rozhodně jsem ho nechtěl zranit, kdyby ano, tak se tady teď s nikým nebavím. Dělám to celé čtyři roky, co jsem v extralize. Když po mně jde obránce, odstavím si ho tělem, on to nečeká, ztratí balanc a já mám volný prostor. Je jasné, že když mám sto kilo, tak je chci v souboji využít. Takových soubojů mám třeba deset za zápas, mrzí mě, jak dopadl tento.

Kvůli stopce a reprezentační pauze budeš bez hokeje téměř měsíc, to musí být hodně těžké.

Je to hodně těžké. Bojujeme o play-off a já budu pětadvacet dní bez zápasu. Jsem kvůli tomu úplně bez motivace. Snažím se to brát s klidnou hlavou, ale moc mi to nejde. Bral bych ještě ty dva zápasy od disciplinárky, ale zápas s Pardubicemi, o který přijdu kvůli trestu ve hře, mě mrzí hodně. Půjde v něm o hodně.

Štve tě tedy nejvíc právě ten trest ve hře?

Ano, protože nerozumím na základě čeho ho rozhodčí udělují. Za jeden zákrok ho dají a za stejný, možná horší, ne. Co jsem koukal, tak tresty ve hře dostávají téměř výhradně hráči, kteří už byli v minulosti potrestáni. Pak se hodně těžko hraje, když hráči neví, co si může dovolit. Když si to mohli přiblížit na ČT, tak určitě měla tu možnost i disciplinárka a možná by pak usoudila, že jeden zápas, který následuje po trestu ve hře, byl dostačující a pan Holý by neříkal, že to byl úmyslný úder na hlavu a Hanzlík se nemohl bránit. Jedna věc je rozjet se na hráče a sestřelit ho loktem, druhá bránit si puk.

Mělo by se to vyjasnit. Když tady hrál Jágr, několikrát upozorňoval, že se některé věci nepískají a nahrává to méně technickým hráčům. Najednou to pískat začali. Teď je pryč a znovu metr polevil. Hákování, držení. Já a další urostlí hráči po takovém zákroku nespadneme, ale to neznamená, že není.

Trochu zvláštní určitě byl i Hanzlíkův rychlý návrat na led?

Nejdřív leží, kope nohama, svíjí se a tři další ho musí odvézt na střídačku. Za třicet vteřin je zpátky na ledě a nakonec odehraje někde osmadvacet minut. Myslím, že i k tomuhle se mělo přihlédnout. Divadlo, které předvedl, rozhodčí určitě vyděsilo. Věřím, že bez toho všeho okolo bych dostal možná 2+2. Všem se nám tím vysmál do ksichtu. Měl by se trochu zamyslet. Jestli byl tak hrozně zraněný, tak nemohl být během chvilky zase v pohodě. Takový je můj názor. Nechci tím ale shazovat rozhodčí.

Martine, díky za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

O Kapku lepšího hokeje má za sebou nejúspěšnější ročník!

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit