Bílí Tygři Liberec

Hrajeme o play-off

Date of publication Author Radek Šenk

Bílí Tygři přivítají před domácím publikem ve Svijanské aréně aktuálně osmý celek Tipsport extraligy Rabat Kladno. Středočeský tým trvale okupuje poslední příčku zaručující play-off, Liberec na něj po třiačtyřiceti kolech ztrácí šest bodů a právě o ně se bude v páteční večer s největší pravděpodobností hrát. Do Svijanské arény se vrátí i ex-liberecký Vítězslav Jankových.

Tradiční klub hokejové extraligy se od úvodních kol drží mezi elitní osmičkou zaručující play-off. V poslední době se mu ale vůbec nedařilo, Rabat pětkrát v řadě odešel z ledu poražen. Plný počet bodů získal naposledy v sedmatřicátém kole za vítězství nad Vítkovicemi, dalších tří bodů se dočkal až v posledním kole doma proti Třinci. Dlužno však dodat, že si to Kladenští řádně vychutnali a Oceláři odjeli nejen s prázdnou, ale také s řádným debaklem. Svěřenci trenérů Müllera, Evana a Tatíčka si s chutí zastříleli a postarali se o nejvýraznější letošní vítězství, když svého soka smetli 8:3.

Vstup do soutěže měl Rabat po návratu z první ligy povedený. V prvních dvou čtvrtinách získal shodně šestnáct bodů a figuroval na osmém místě. Třetí část byla bodově ještě mnohem plodnější a ve třinácti utkáních dokázali Středočeši vyválčit devatenáct bodů. Vstup do poslední části se jim pak nevyvedl zcela dle jejich představ, poslední utkání s Třincem však ukázalo, že opět svítá na lepší časy. Překazit bodový rozjezd se budou v dnešním utkání snažit právě liberečtí Tygři.

Kladno dlouhodobě postrádalo olympijského vítěze a čtyřnásobného mistra světa Martina Procházku. Právě jeho schopnosti měly být trumfem v bojích o play-off. Jedenatřicetiletý levý křídelní útočník se rozhodl pro návrat do Kladna poté, co na konci září ukončil angažmá v ruském Voskressensku. Zkušený forvard ale v mateřském klubu stihl odehrát pouze čtrnáct zápasů, než ho skolila zdánlivě banální střevní chřipka. Ta, jak se později ukázalo, způsobila otok v koleni, který se musel řešit operací. Aby toho nebylo málo, vzápětí se totéž stalo i u druhé nohy, naštěstí další operace nebyla již nutná. Procházka přesto absentoval tři měsíce a na led se vrátil až v minulém kole na domácím ledě proti Třinci, kde ho trenéři zařadili do elitní formace ke Gardoňovi s Hornou.

Také další opora a klíčový hráč Středočechů brankář Zdeněk Orct laboroval se zraněním. Nepříjemné nastřelení pukem v rozbruslení před zápasem se Spartou ho však vyřadilo pouze na dvě utkání a hráč se zkušenostmi z reprezentačního týmu se mohl v uplynulém kole opět postavit do branky. To se naopak nedá říci o dvojici beků Špelda – Sláma a také dalším z ostřílených útočníků Robertu Kyselovi. Poranění kolena ho nejméně do poloviny února vyřadilo z dalších bojů.

Hra Kladna stojí a padá s výkony Zdeňka Orcta. V dubnu čtyřiatřicetiletý brankář si udržuje stabilní formu a hlavně díky jeho schopnostem se Rabat drží na pomezí play-off. Druhá příčka mezi všemi extraligovými brankáři a úspěšnost 93,8% v počtu chycených střel je toho pádným důkazem.

To samé se ale již nedá říci o kladenské produktivitě. Pouhých osmaosmdesát vstřelených branek značí jen těsné překročení hranice dvou gólů na utkání. Kladno je tak po Českých Budějovicích nejhůře střílejícím týmem.

Nejlepšího týmového forvarda Radka Gardoně bychom hledali až v páté desítce kanadského bodovaní Tipsport extraligy. K nejproduktivnějším hráčům patří dále zraněný Kysela a Kalla (oba 8+10). Vítězslav Jankových se zatím drží na deváté příčce týmové produktivity, když dokázal vstřelit dvě branky a přidat jedenáct přesných přihrávek. Pohlédneme-li pak na tabulku podrobněji, zjistíme, že se Středočeši dokáží prosadit zejména v domácím prostředí. Ze sedmapadesáti bodů jich pouze sedmnáct dokázali přivést ze stadionů soupeře.

Letošní vzájemná utkání:

Rabat Kladno - Bílí Tygři 6:1(1:0,3:0,2:1)
Branky a nahrávky: 10.Horna (Frolík), 30.Kysela (Pazourek), 33.Horna (Frolík), 36.Pazourek (Kysela, Jankových), 48.M. Hořava (Bílek, Kalla), 55.Kalla (M. Hořava, Kasík) - 60.Verčík (Jareš). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0.

Bílí Tygři - Rabat Kladno 2:1 pp (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 10. Kašpařík (Novák, Holub), 61. Kašpařík (Novák) - 42. M. Hořava (Kalla, Dlouhý). Rozhodčí: Jebavý - Pešek, Šátava. Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 3100

Rabat Kladno - Bílí Tygři 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Branky: 12. Lažo (Jankových, Pazourek), 37. Horna (Gardoň, Kasík), 47. Kysela (Kalla, M. Havel) - 44. V. Novák (Kašpařík, Čakajík), 58. Čermák (Nedvěd). Rozhodčí: Rejthar - Kostka, Český. Vyloučení: 4:7, navíc Verčík (Liberec) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 2877.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Posezónní výprodej ve fanshopu!

Ronald Knot opouští Bílé Tygry. Nově bude působit ve Finsku

V neděli S rodinou do Vesce!

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit