Bílí Tygři Liberec

Představujeme Boston Bruins

Date of publication Author Jan Rachota

Boston Bruins patří k nejstarším týmům severoamerické NHL, již 1. listopadu 1924 se stal prvním týmem NHL ze Spojených států. Jsou tak členem „Original Six“ nebo-li původní šestice týmů NHL společně s Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, New York Rangers, Montreal Canadiens a Chicago Blackhawks. Bohatou historii tohoto klubu podpořily i výborné výsledky, Medvědi jsou jedním z nejúspěšnějších týmů USA v počtu vyhraných Stanley Cupů. V minulosti hráči tohoto klubu zvedli slavný pohár nad hlavu hned pětkrát – v roce 1929, 1939, 1941, 1970, 1972 (k tomu nutno připočíst dalších 11 finálových účastí).

Datum založení: 1. listopadu 1924
Klubové barvy: původně hnědá a žlutá, nyní zlatá a černá
Oficiální název: Boston Bruins (z historie klubu - Bruin je slovo označující medvěda ve starých klasických anglických pohádkách)
Stadion: TD Garden o kapacitě 17 565 diváků
Největší rivalové: Montreal Canadiens, New York Rangers, dříve Hartford Whalers
Legendy klubu: Phil Esposito, Bobby Orr
Současné hvězdy: Zdeno Chára, Patrice Bergeron, David Krejčí, Mark Recchi, Miroslav Šatan, Marc Savard, Marco Sturm

Dres Bostonu oblékaly v různých érách hvězdy NHL, ale i světového hokeje: Frank Brimsek, Eddie Shore, Tiny Thompson, Dit Clapper , Roy Conacher, Bobby Bauer, Woody Dumart, Bill Cowlay, Milt Schmidt, Garry Cheevers, Don Awrey, Ken Hodge, John Bucyk, Wayne Cashman, Derek Sanders, John McKenzie, Don Marcotte, Cam Neely, Adam Oates, Rick Tocchet, Kevin Stevens, Bill Ranford, Jason Allison, Joe Thorton. Největšími legendami klubu jsou však Phil Esposito, Bobby Orr nebo Ray Bourque.

V NHL patří Boston do Východní konference, konkrétně do její Severovýchodní divize. Své zápasy hrají Medvědi na ledě TD Garden pro 17 565 diváků. Aktuálně jejich dres obléká dvojice Čechů – útočníci David Krejčí a Vladimír Sobotka. Klíčovou postavou obrany je pak slovenský obránce Zdeno Chára. Fanouškům německého hokeje pak není potřeba představovat útočníka Marka Sturma či obránce Dennise Seidenberga. V součtu s kanadským olympijským vítězem z Vancouveru Patrice Bergeronem či americkými reprezentanty Timem Thomasem a Markem Stuartem patří Boston aktuálně opět k nejlepším týmům NHL.

Logo Boston Bruins
To potvrdil i v letošním play-off, kde podlehl až v sedmém zápase semifinále konference Philadephii.

V minulosti dres Medvědů oblékali také slavní Češi jako např. Vladimír Růžička, Robert Lang či Jiří Šlégr. Bostonskou stopu má také exliberecký Zdeněk Blatný nebo současný útočník Tygrů Lukáš Vantuch (byl Medvědy draftovaný v roce 2005).

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit