Bílí Tygři Liberec

Kariéru plánuji ukončit v Česku, svěřuje se bývalý Tygr Radan Lenc

Date of publication Author Ondřej Gajdáček

Liberec - Po odchodu z Liberce vystřídal Rusko či Švédsko. Bývalý útočník Tygrů Radan Lenc, který se na novou sezónu připravuje ve známém prostředí, odehraje již třetí ročník mimo českou nejvyšší soutěž. Co stálo za jeho přesunem z Frölundy? Český reprezentační útočník promluvil také o svém působení na mistrovství světa.

Letní přípravu trávíš v Liberci, ale pojďme se vrátit do Švédska. Co tobě a tvé kariéře toto angažmá přineslo?
Kdybych měl oba ty ročníky zhodnotit jako celek, tak byly hodně nahoru dolu. Když to vezmu úplně od začátku, tak z Liberce jsem zamířil do Ruska, kde to angažmá za moc nestálo. Na druhou stranu jsem chtěl ruskou ligu poznat a o tu zkušenost už mě nikdo neobere. Pak jsem se přesunul do Frölundy, kde jsme si výborně sedli s Michaelem Špačkem v lajně, a zároveň jsem si tím vybojoval smlouvu na další dva roky. Upřímně jsem ani nečekal, že by se mi ten závěr mohl takhle povést.

V průběhu roku ses přesunul z Frölundy do Jönköpingu. Co k té změně vedlo vedlo?
Začátek nové sezóny s sebou přinesl samozřejmě spoustu změn. V kádru se vyměnilo hned několik hráčů, což nakonec vedlo k horším týmovým i osobním výkonům. Frölunda se nacházela na místech, na kterých byste ji úplně neočekávali, což znamenalo další kroky. Bohužel se to týkalo i mě, ale naštěstí se pouze jednalo o přesun v rámci soutěže. Pokud si dobře vzpomínám, tak Jönköping se nacházel na předposledním místě, tudíž jsme se ve zbytku zápasů snažili dotáhnout na vyšší příčky, abychom se vyhnuli baráži. Ač to nebylo vůbec jednoduché, tak se nám to nakonec podařilo. Mně osobně se začalo i více dařit a jsem rád, že jsme uhájili nejvyšší švédskou soutěž.

Jak ti svědčí švédský styl hokeje?
Je to velmi fyzicky náročné. Hodně se tam bruslí, ale zároveň tam jsou hráči i velice techničtí a dokáží provádět veškeré kličky a finty ve velké rychlosti, což mi občas dělalo problémy. Postupem času jsem si na to zvykl a celkově si myslím, že mi ta švédská mentalita je blízká.

Ročník jsi zakončil mistrovstvím světa, jaké to bylo vzhledem k tomu, že ses k národnímu týmu připojil až v průběhu turnaje?
Dalo by se říct, že to bylo takové nečekaně čekané (směje se). Odjel jsem celou přípravu s národním týmem před mistrovstvím světa. Když jsem se pak začal balit, tak jsme se s trenéry dohodli, že mám být připraven v případě nějakého zranění. Vzhledem k tomu, že jsem měl již po dovolené, tak jsem se začal s přípravou na novou sezónu. Připravený jsem tedy byl, ale nepředpokládal jsem, že bych se mohl ještě vrátit. Překvapilo mě to, ale nezaskočilo. Věděl jsem, že to budu mít náročné, ale přeci jen jsem zůstal v zápřahu, což mi naskočení zpět hodně ulehčilo.

Byl jsi zklamaný z toho, jak MS dopadlo?
Jednak jsem byl rád, že jsem tam mohl být, a to zklamání bych přenesl do takových dvou rovin. Samozřejmě každá prohra bolí a nikdo prohrávat nechce, ale na druhou stranu je to taková realita toho, jak na tom český hokej momentálně je a vůbec nezáleží na tom, jestli na střídačce stojí onen nebo ten trenér. I letos se tam sjela výborná parta a nemyslím si, že by tam byl s něčím problém. Možná by se mělo méně mluvit a začít pořádně pracovat s mladší generací, dodávat jim motivaci k tomu, aby se chtěli sami zlepšovat. Samozřejmě se může stát, že jednou za čas přijedou ti naši nejlepší hráči, a to vám ten výsledek udělá, ale pokud to na nich nebude celé stát, tak to bude stále to samé dokola.

Mluvíš o těch mladších, to znamená, že sebe už považuješ za toho staršího?
Tak ano, myslím si, že už se pomalu odebírám do této kategorie.

Dá se zázemí švédských klubů srovnat s těmi u nás?
Kdybych to shrnul napříč ligou, tak je to více méně stejné jako u nás. Některé kluby jsou na tom velmi dobře, jiné na tom jsou zas hůř.

Plánuješ ve Švédsku dohrát kariéru?
To určitě ne, mám ještě v plánu se vrátit do Česka. Samozřejmě, ten návrat hodně ovlivní to, jak dlouho se budu schopný udržet v zahraničních soutěžích.

Švédsko se u nás pokládá za jednu z dražších zemí, tak jak se ti tam žije?
Z dob studií mé sestry jsem měl také zafixováno, že tam je velmi draho. Momentálně mi přijde, že se to trochu zmírnilo a už to není takový rozdíl. Pro rodinný život je to parádní. Především syn je tam spokojený, což mi usnadňuje mé soustředění na práci. Je tam nádherná krajina, kterou máme kousek od baráku. Když se chceme jít projít, tak stačí jít pár metrů a hned jste v přírodě. V neposlední řadě bych zmínil také kvalitu jídla, ve které je na tom Švédsko lépe než Česko.

Když jsi zmínil tu stravu, tak změnil se nějak tvůj jídelníček?
Více méně jsem ho neměnil. Spíše jsem do něj zařadil více ryb, protože tam jsou dostupnější a čerstvější než u nás.

Užil sis léto i přes tvůj nabitý program?
Ano, léto jsem si užil. Říkal jsem si, že mám čtyři měsíce volna, a ve výsledku jsem byl doma pouze měsíc a půl. Jsem ale rád, že můžeme být přes léto doma a užít si to s rodinou, která s námi není ve Švédsku. Samozřejmě se za námi občas přijedou podívat, ale zpravidla to bývá tak na čtrnáct dní. Bohužel ta letní pauza vždycky hrozně rychle uteče, a už teď se pomalu začínám balit.


FOTO: Markéta Křížová

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Martin Faško-Rudáš skóroval na mistrovství světa!

Nová sezona startuje! Ceny vstupenek držíme na minimu, prozrazuje marketingový ředitel

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit