Bílí Tygři Liberec

Hokejová Liga mistrů od 2023/24 v novém formátu

Date of publication Author Klub

Liberec - Sezona 2023/24 hokejové Ligy mistrů bude probíhat v novém formátu s 24 zúčastněnými týmy. Upravená struktura povede k tomu, aby CHL byla vyrovnanou, atraktivní a zábavnou soutěží.

Nový formát pro sezonu 2023/24 odhlasovali akcionáři CHL na mimořádné valné hromadě konané v pátek 4. listopadu ve švýcarském Zugu. O tom, že by se v rámci vyšší atraktivity měla tato celoevropská soutěž zúžit z aktuálních 32 na týmů na 24 bylo rozhodnuto už před dvěma lety, nicméně podrobná konfigurace systému byla stále ve fázi příprav.

Za pomoci expertů na sportovní soutěže představuje CHL formát, který se zaměřuje na vyrovnanost a maximalizuje atraktivitu i zábavnost této elitní evropské hokejové soutěže.

Jaké změny přinese sezona 2023/24?

Současná struktura, kdy po základní části (dříve označované jako skupinová část) následuje play off, se pro CHL osvědčila a zůstane zachována. Základní část však dozná dvou zásadních změn:

  • Týmy v základní části odehrají zápasy proti šesti různým soupeřům místo současných tří (s každým soupeřem se utkají pouze jednou).
  • Týmy budou seřazeny v celkovém pořadí od 1. až po 24. namísto skupinových tabulek.
  • Do play off postoupí 16 nejlepších celků, formát play off zůstává nezměněn.
Člen představenstva CHL Petr Syrovátko jr.
Cílem bylo zatraktivnění soutěže po sportovní, fanouškovské i produkční stránce. Líbí se mi, že při tomto formátu záleží na každém utkání. Mělo by se hrát naplno do posledního kola. Čím větší bude vyrovnanost týmů, tím hůře se dá předvídat, jak konečná tabulka dopadne. Věřím, že fanoušci novému systému přijdou na chuť, což pomůže celému evropskému hokeji.

Jak bude rozlosována základní část?

Při losování základní části budou týmy rozděleny do čtyř košů po šesti – podobně jako tomu bylo v minulosti. Rozdělení celků do jednotlivých košů závisí na jejich umístění v domácí soutěži a postavení domácí soutěže v žebříčku CHL. Každý tým si pak vylosuje šest soupeřů, vždy dva z ostatních tří košů. Týmy budou hrát s jedním soupeřem z každého koše doma a s jedním venku.

Výsledky všech zápasů se sečtou a stanoví celkové pořadí (od 1. po 24. místo). Aktuálně platný bodový formát zůstává nezměněn, což znamená, že za vítězství se udělují tři body. Pokud zápas dospěje do prodloužení nebo rozstřelu, týmy si body rozdělí poměrem 2:1.

Jak bude fungovat play off?

Stejně jako v současném formátu začíná play off osmifinálovými duely. Všechna kola play off s výjimkou finále budou hrána systémem doma/venku, přičemž skóre z těchto dvou utkání se sčítá. Play off již nyní nebude nutné losovat, neboť se týmy proti sobě utkají na základě jejich umístění v základní části (1. proti 16., 2. proti 15. atd.).

Jak se místa přidělují?

Šest zakládajících lig v novém formátu obsadí 18 míst, které si rovnoměrně rozdělí po třech. Týmy se kvalifikují dle umístění v domácích soutěžích na základě následujících kritérií:

1. Vítězové domácích soutěží
2. Vítězové základních částí
3. Druhé týmy základních částí
4. Třetí týmy základních částí

Úřadující šampion CHL se automaticky kvalifikuje do následujícího ročníku, jeho domácí soutěži tak připadá jedno místo navíc. Minimální počet zúčastněných zemí je stanoven na 11, a proto bude součástí CHL pět týmů s divokou kartou z vyzývatelských lig.

O rozdělení divokých karet rozhoduje představenstvo pro každou sezonu zvlášť. Jejich podoba pro následující ročník bude představena později.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

O Kapku lepšího hokeje má za sebou nejúspěšnější ročník!

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit