Bílí Tygři Liberec

Šimek, Jeník nebo Vaněček. Jak se dařilo mladým Tygrům v zámoří?

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - Liberecká akademie v posledních letech vyprodukovala několik talentovaných hráčů, kteří odešli zkusit své štěstí do Ameriky. Někteří už se ze své zámořské mise vrátili, jiní ale stále o svou šanci v nejprestižnější lize světa bojují. Jak se daří vyslancům libereckého hokeje za velkou louží?

Šimek a Zacha se zabydleli v NHL!

Nejúspěšnějšími libereckými vyslanci v zámoří jsou bezesporu Pavel Zacha a Radim Šimek, kteří se probojovali do nejslavnější ligy světa. Oba se tam přitom dostali úplně jinou cestou.

První jmenovaný byl v roce 2015 draftován jako šestý v pořadí a bránu do NHL měl otevřenou dokořán. V úvodní sezóně se do prvního týmu New Jersey ještě nedostal, pak už si ale své místo v sestavě vybojoval. V právě uplynulém ročníku si v 61 zápasech připsal 25 kanadských bodů za 13 gólů a 12 asistencí. U Ďáblů si od něj možná slibují víc bodů, urostlý centr je ale svému týmu velmi platný i v oslabeních a obecně při obranné činnosti. Uvidíme, jestli Zacha v příští sezóně zvýší i svou produktivitu.

To Radim Šimek draftován nebyl a pozvánku do nejprestižnější ligy si tak musel vysloužit svými výkony v české extralize. Před sezónou 2017/18 si ho všimlo San Jose a Šimek volání Žraloků vyslyšel. Ani on se ale do NHL v prvním roce neprobojoval. V uplynulém ročníku už ale šanci v prvním týmu dostal a chytil ji za pačesy. Nastoupil do 41 zápasů, z nichž většinu odehrál po boku Brenta Burnse, jednoho ze tří adeptů na trofej pro nejlepšího obránce NHL.

Ke konci sezóny ale přišla pro libereckého odchovance tvrdá rána. V zápase proti Winnipegu mu na nohu spadl Andrew Copp a přetrhal mu vazy v koleně. Výrok doktorů? Operace a konec sezóny. Bývalý Tygr tak přišel o play-off i o případné mistrovství světa. Doufejme, že v příštím roce naváže na své výkony z předchozího ročníku a znovu si vybojuje pevné místo v sestavě San Jose.

Chlapík s Vaněčkem oporami svých týmů

I v AHL, druhé nejvyšší americké soutěži, pravidelně nastupují hráči, kteří prošli mládežnickými týmy Bílých Tygrů. Jsou jimi gólman Vítek Vaněček a útočník Filip Chlapík. Druhý jmenovaný se dokonce na pár zápasů podíval do NHL v dresu Ottawy Senators, pevné místo v sestavě si však zatím nevybudoval, a tak hraje hlavně za Belleville Senators. Tam se mu v této sezóně dařilo, v 57 zápasech si připsal 34 kanadských bodů za 16 gólů 18 asistencí a patří tak mezi hlavní opory svého týmu. Dostane se Chlapík v příštím ročníku napevno do prvního týmu Ottawy?

I Vítek Vaněček patří mezi opory svého mančaftu. Chytá za tým Hershey Bears, což je farma Washingtonu Capitals. Mezi tyčemi se pravidelně střídá se svým ruským kolegou Ilyou Samsonovem. V porovnání s ním si nevede vůbec špatně, ze statistického pohledu dokonce předvádí lepší výkony! Bývalý liberecký gólman si svou procentuální úspěšnost zákroků drží nad 90 procenty a inkasuje průměrně 2,5 branky na zápas. Pro Vaněčka bude následující sezóna už pátou v zámoří, přiblíží se v ní vysněné NHL?

V AHL hraje i útočník Lukáš Jašek, jenž sice není libereckým odchovancem, v městě pod Ještědem ale prožil jednu povedenou sezónu, která ho kapitulovala do zámoří. V uplynulém ročníku oblékal dres týmu Utica Comets, farmy Vancouveru Canucks. Mladý forvard nastoupil do 63 utkání, ve kterých zaznamenal 29 kanadských bodů za 9 branek a 20 gólových přihrávek. Jašek před začátkem uplynulé sezóny podepsal s Vancouverem tříletou smlouvu, i další rok tak stráví za velkou louží. My mu budeme držet palce, aby si zahrál v nejprestižnější lize světa!

Jeník s Hrabíkem se v zámoří uvedli skvěle!

Teď už se budeme věnovat těm mladším Tygrům v zámoří. Dva z nich nastupují v Ontario Hockey League, jmenovitě to jsou Matěj Pekař a Jan Jeník. První jmenovaný už v Americe strávil čtyři sezóny, do Ameriky totiž odešel už v čtrnácti letech! V té poslední oblékal dres týmu Barrie Colts, za který v 33 duelech připsal 36 kanadských bodů za 14 branek a 22 asistencí a patřil mezi největší útočné zbraně svého týmu. Jeho skvělé výkony nezůstaly bez povšimnutí hlavního trenéra české reprezentace do 20 let Václava Varadi, jenž ho povolal na mistrovství světa. Tam mezi staršími spoluhráči nedostal tolik prostoru a nezaznamenal ani jeden kanadský bod, jeho čas by ale měl přijít na příštím šampionátu, který se odehraje v Česku.

Jan Jeník tak velké zkušenosti v zámoří jako Pekař zdaleka nemá. Sezónu 2018/19 ještě začal v Liberci, v lednu se ale rozhodl pro odchod do Ameriky, přesněji do týmu Hamilton Bulldogs. A uvedl se skvěle. Stihl odehrát 27 zápasů, v nichž zaznamenal skvělých 30 kanadských bodů za 13 gólů a 17 asistencí, a okamžitě se zařadil mezi hlavní opory svého mančaftu. I on se stejně jako Pekař zúčastnil mistrovství světa dvacetiletých, kde ale nedostal moc prostoru, přesto si připsal dvě asistence ve třech utkáních. Jeník byl v před minulou sezónou draftován Arizonou, prosadí se v příštích letech do prvního týmu Kojotů?

Dalším libereckým vyslancem v zámoří je Kryštof Hrabík, jenž nastupuje ve Western Hockey League za tým Tri-City Americans. Uplynulá sezóna pro něj byla v zámoří premiérová a nutno říci, že se stejně jako Jeník uvedl výborně! Urostlý útočník si za 63 zápasů připsal skvělých 51 bodů za 21 branek a 30 gólových asistencí a patří tak mezi největší útočné zbraně svého mančaftu. I on se zúčastnil světového šampionátu dvacetiletých, kde sice dostal víc prostoru než dva zmiňovaní Tygři, ani on ale nedokázal zabránit vypadnutí české reprezentace ve čtvrtfinále. Hrabíka teď čeká draft, vybere si ho někdo z NHL?

Solenský nejlepším nahrávačem ligy!

Posledním bývalým Tygrem v zámoří je slovenský forvard Samuel Solenský. Ten tuto sezónu strávil v NAHL v týmu Johnstown Tomahawks, kde patřil k největším oporám týmu, připsal si totiž neuvěřitelných 86 kanadských bodů v 55 zápasech! A co víc, liberecký odchovanec se s 62 asistencemi stal nejlepším nahrávačem celé soutěže! Solenskému se během sezóny podařilo překonat i klubový rekord, stal se totiž nejproduktivnějším hráčem historie Johnstownu!

Tomahawks vyhráli základní část a před play-off byli favority na titul, jenže v semifinále nestačili na Fairbanks Ice Dogs Hockey Club. Veleúspěšné angažmá Solenského v Johnstownu je u konce, svými skvělými výkony si totiž vysloužil přestup do univerzitní ligy, ze které do NHL není vůbec daleko. Vždyť třicet procent všech hokejistů hrajících NHL si právě touto soutěží prošlo! Rozšíří Solenský jejich řady?

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit