Bílí Tygři Liberec

Liberecký hokej začíná novou kapitolu, v klubu panuje zdravý optimismus

Date of publication Author Tomáš Krupka, Radek Vokál

Všem příznivcům ledního hokeje v Liberci se splnil velký sen. Do nadcházejícího ročníku extraligové soutěže se zapojí premiérově Bílí Tygři Liberec, kteří si právo na účast v naší nejvyšší soutěži vybojovali ve skvěle zvládnuté baráži s Kladnem. Na čtvrtek 12. září vedení libereckého klubu svolalo do VIP prostor Svijanské arény oficiální tiskovou konferenci u příležitosti začátku sezóny a historického vstupu Bílých Tygrů mezi hokejovou elitu. O letních přípravách na extraligu a o výhledech do budoucna hovořili členové vedení, trenéři i sami hráči.

Svijanská aréna je pro extraligu připravená

Petr Syrovátko

"To, co jsme si všichni přáli, vypukne za 2 dny. Máme za sebou hektického půl roku naplněného usilovnou prací směřující k jedinému cíli - dokázat a v průběhu soutěže neustále opakovaně dokazovat, že jsme na extraligu připraveni," řekl v úvodu prezident klubu Petr Syrovátko. Zdůraznil, že před vedením klubu stála celá řada nových úkolů, které bylo třeba do začátku soutěže úspěšně zvládnout.

Účinkování v nejvyšší soutěži bylo třeba přizpůsobit i vybavení Svijanské arény. Změn doznaly prostory VIP, které byly rozšířeny o 25 nových míst, v aréně vznikla kabina pro redaktory pořadu S mikrofonem za hokejem a plošina pro přenosovou techniku ČT. Samozřejmostí bylo zkvalitnění zázemí pro A tým. Rovněž bylo třeba vybudovat místnost pro antidopingovou kontrolu a kabinu pro videorozhodčí. "Chtěl bych zdůraznit, že náš klub - jako jediný v extralize - hradil veškeré náklady na zřízení kabiny videorozhodčího a s tím související techniku ze svého rozpočtu," dodal Petr Syrovátko. Bývala restaurace se proměnila v prostory pro novináře, kde budou pořádány tiskové konference a rozhovory po utkáních. Aréna je také nově vymalovaná v klubových barvách.

Ctibor Jech
"Ve stávající hale již bohužel nelze udělat pro zkvalitnění zázemí víc," shodli se Petr Syrovátko a generální manažer Ctibor Jech. "Přestože jsme se snažili již pro loňskou sezónu zkvalitnit ozvučení, výsledek nás zklamal. Zvuk se tříští o železnou konstrukci a nepřispívá tak k dobré atmosféře." Fanoušci již v uplynulém ročníku ocenili větší množství stánků s občerstvením. Vyřešeno je rovněž parkování, kdy v bezprostřední blízkosti haly je tisíc parkovacích míst. Kapacita Svijanské arény je 5500 - 6000 diváků, míst k sezené je k dispozici 1380. V současné době město vypsalo výběrové řízení na stavbu nové multifunkční arény, ale o její výstavbě rozhodne až nové zastupitelstvo po komunálních volbách.

"V současné době jsou prakticky vyprodány permanentní vstupenky k sezení. Zbývá jich asi 50. Ke stání jsou stále k dispozici," přiblížil zájem lidí o lední hokej v Liberci Ctibor Jech. "Věříme libereckým fanouškům, ze si cestu k nám na utkání najdou. Jsme si všichni vědomi toho, že se v Liberci hraje špičkový fotbal i volejbal, což je silná konkurence. Jsem ale optimista. Liberec je sportovním městem a pro místní lidi je sport každodenní součástí života. Samozřejmě si musíme fanoušky svými výkony získat a udržet."

O pokrytí rozpočtu klubu se podělí velké množství sponzorů

Životně důležitou otázkou je zajištění rozpočtu klubu. Předpokládaný rozpočet pro letošní sezónu se pohybuje mezi 50 a 55 mil. korun. "Samozřejmě se musí brát v potaz vývoj soutěže. Vyšší umístění znamená automaticky vyšší finanční náročnost," upřesnil Petr Syrovátko. "Co se týká sponzorů, musím podotknout, ze jejich získávání ovlivňuje skutečnost, že zde v regionu působí prvoligové fotbalové kluby Slovan Liberec a FK Jablonec 97." Proto klub zvolil jinou cestu než získání velkého sponzora, který by zajistil například polovinu rozpočtu klubu. V současné době tak má liberecký klub 50 "zlatých sponzorů", tzn. sponzorů přinášejících do klubu částku alespoň 400 tisíc korun. "Domníváme se, že tato cesta je správná. Případné "odpadnutí" takového sponzora - např. z důvodu neočekávaných událostí, jako byly třeba v poslední době povodně - lze přece jen snáze nahradit," vysvětlil Petr Syrovátko a dodal, že na získávání sponzorů se velice příznivě podepsala skutečnost, že Bílí Tygři postoupili do extraligy díky výhrám na ledě, nikoliv odkoupením soutěže. Na otázku na podíl Syneru na finančním zabezpečení klubu odpověděl prezident klubu, že "podíl Syneru je dominantní, nikoli ale zásadní."

Dojem z vydařené přípravy kazí několik zranění

Josef Jandač

Předsezónní přípravu a spokojenost s ní prezentoval hlavní trenér Josef Jandač: "Příprava byla rozdělena do dvou částí. V první jsme se zaměřili na kondici a ve druhé na skládání formací. Jsem spokojen s přístupem hráčů i s podmínkami přípravy. Kvůli zranění velkého počtu hráčů ale nemohu být spokojen s druhou fází přípravného období." Jandač zároveň informoval o aktuálním stavu zraněných hráčů a jejich návratu na led. Zapojení Aleše Vály se předpokládá zhruba v polovině listopadu, Holub již trénuje ve výstroji, rozehraje se v juniorech a k dispozici by mohl být za 10-14 dní. Kubinčák musí být ještě minimálně týden absolutně bez zátěže, Horčička trénuje ve výstroji, ale musí se rozehrát, trenér Jandač předpokládá tak ještě tak 14 dní bez zápasového nasazení. Moravec již 2x hrál, ale je třeba ještě zapracovat na jeho kondici. "Zatím by mohl nastoupit do kratších fází zápasu," upřesnil Jandač. Skutečností, že bude své první utkání hrát Liberec až v sobotu a navíc před televizními kamerami, Josef Jandač nijak nadšený nebyl. Raději by zahajoval v pátek (bez televizních kamer) a to i z důvodu nedělního utkání na Slavii.

Hráči: Chceme hrát důstojnou roli a pohybovat se v klidu kolem 10. místa

Aleš Vála
Michal Straka

K cílům v nadcházejícím ročníku extraligy se vyjádřili sami hráči. "Prvořadým úkolem je vyhnout se problémům s udržením. Můžeme se pokusit i třeba o 10. příčku, ale zdůrazňuji, hlavně hrát bez problémů," řekl kapitán Aleš Vála. S ním souhlasil i Vítězslav Jankových: "Je to nás první ročník v nejvyšší soutěži, chceme ho odehrát bez starostí s udržením. Samozřejmě velice důležitý bude i zdravotní stav hráčů, který může do výsledku výrazně promluvit." Nová posila Michal Straka dodává: "Můžeme se pokusit i o osmé místo zajišťující play-off, ale rozhodně se musíme vyhnout dvěma posledním příčkám."

Trenéři spoléhají na bojovnost a soudržnost týmu a na zkušenosti posil

Jaroslav Nedvěd

Druhý asistent trenéra Jaroslav Nedvěd dodal důležitou informaci: "Věřím a spoléhám na bojový duch našeho týmu!" Spokojen by byl s desátou příčkou. "Vždy jsme jasně definovali svoje cíle pro jednotlivé sezóny," vzal si slovo prezident klubu Petr Syrovátko. "V minulosti jsme chtěli hrát na špici 1. ČP Ligy, před loňskou sezónou jsme jasně deklarovali svoje přání vyhrát soutěž a v baráži se pokusit o postup do nejvyšší soutěže. Samozřejmě bychom rádi do play-off, ale v tuto chvíli chceme především hrát důstojnou roli, neustále se přizpůsobovat vývoji, pracovat na sobě. Chceme hlavně vyhrávat doma. Chceme si vychovat našeho fanouška a poskytnout mu kvalitní zábavu," zdůraznil Petr Syrovátko.

Na otázku zkušenosti hráčů s extraligou odpověděl Josef Jandač. "Na současném hokejovém trhu je velký pohyb hráčů. Řada z nich zkusila extraligu - někteří třeba jen na pár utkání. Náš tým byl budován velice koncepčně s ohledem na působení v extralize. Spoléhám na jejich bojovnost, zarputilost. Ta někdy stačí. Není rozhodující, zda hráči, kteří tu jsou, hráli extraligu. Výkonnostně na ni určitě mají. Jsem spokojen s těmi, kteří přišli i s kluky, kteří tu zůstali. A já jim věřím," vysvětlil Jandač hráčskou strategii klubu.

Ctibor Jech trenéra doplnil: "Usilovali jsme o to, aby hráči, kteří přišli, měli odehráno minimálně 200 utkání v extralize - prostě aby s ní měli opravdu zkušenosti. Ti by měli být psychickou podporou pro ostatní a podržet je." Případné další doplňování kádru samozřejmě závisí na vývoji sezóny. Přestupní termín končí 31. ledna. "Do té doby budeme neustále sledovat situaci a vyhodnocovat naše potřeby," upozornil Jech.

Každý je k poražení - i Litvínov...

Vítězslav
Jankových

A jaká je nálada a rozpoložení hráčů před utkáním s Chemopetrolem Litvínov? "Hrajeme doma. Věříme si, chceme vyhrát. Každý je k poražení, ale záleží na přístupu hráčů i na štěstí. Bude to zvláštní zápas. Litvínov se loni vyhnul na poslední chvíli baráži, takže to může být i o tom, co by mohlo být a nebylo, kdybychom se s nimi střetli," řekl tahoun liberecké ofenzívy Vítězslav Jankových.

První utkání doslova klepe na dveře a všichni v klubu doufají v početnou návštěvu diváků. To, jak premiéra dopadla, budeme vědět v sobotu po dvacáté hodině.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit