Bílí Tygři Liberec

Olympijský vítěz a dvojnásobný světový šampión v kleci Bílých Tygrů

Date of publication Author eReS

Dnes v poledne byl na tiskové konferenci, jež se konala ve Svijanské aréně, oficiálně představen nový brankář Bílých Tygrů Milan Hnilička. Po včerejším příletu do republiky tak na gólmana, který v extralize působil také v barvách Kladna a pražské Sparty, čekaly první povinnosti u nového zaměstnavatele.

Po půlročních námluvách, které probíhaly na trase Liberec Manchester, kde Hnilička naposledy působil v tamním týmu Monarchs, se jedna z ikon zlaté éry českého hokeje poprvé představila v novém dresu se znakem bílého tygra na prsou. „Jsem velmi rád, že jsme se s Libercem dohodli a naše jednání dotáhli do zdárného konce. O svém návratu jsem přemýšlel již delší dobu a k tomuto velkému životnímu kroku se odhodlával možná rok, rok a půl,“ řekl na úvod brzy jedenatřicetiletý brankář.

Hnilička se po svém druhém návratu do USA dokázal prosadit v týmu Atlanty a po dva roky plnil úlohu týmové jedničky. Sezona 2002/03 se však olympijskému vítězi z Nagana příliš nevydařila, navíc mu trenér a potažmo vedení Trashers přestalo věřit, když angažovalo finského gólmana Nurminena. Hnilička se tak po dvou letech stěhoval na farmu do Chicaga, což bylo jen předznamenání pozdějšího trejdu.

Po dresu newyorských Jezdců a Atlanty se kladenský odchovanec přesunul na západní pobřeží do týmu Los Angeles Kings, kde však byl týmovou jedničkou další český brankář a pamětník olympijského úspěchu Roman Čechmánek. „Šance pravidelně chytat v zámoří se velmi snížila a poslední dva roky jsem neměl z hokeje moc velkou radost. Chtěl jsem se proto vrátit do prostředí, které znám, zahrát si znovu evropský hokej a dostat se do týmu, jenž bude bojovat o ty nejvyšší mety. Chtěl bych v hokejovém životě ještě něco dokázat, a to vše se mi, doufám, dnešním dnem splní,“ upřesnil své pohnutky vedoucí k návratu do Čech.

V Liberci nezůstal po loňské nevydařené sezoně kámen na kameni, management sáhl ke změnám nejen v sestavě, vše pokračuje zároveň i v přípravě. Svěřenci trenéra Palečka se totiž po dlouhé době vydali na soustředění do Vysokých Tater, kde jim byl naordinován čtyřfázový trénink. „Všechny naše kroky směřují k jedinému cíli, a tím je play-off. Zkvalitnili jsme hráčský kádr, také příprava je koncipována v odlišném duchu let minulých. Za loňským ročníkem jsme udělali tlustou čáru,“ řekl k dalšímu směru libereckého hokeje prezident klubu Petr Syrovátko.

Milan Hnilička s prezidentem Bílých Tygrů Petrem Syrovátkem

Po představení pěti nových hráčů na začátku května, došlo i k úlovku největšímu a manažer Jech mohl 17. května oznámit podpis smlouvy s bývalým reprezentačním brankářem. K tomu dopomohl výrazným způsobem další český legionář působící v zámoří, obránce Jiří Šlégr. Generální manažer Ctibor Jech s Milanem Hniličkou „Pravidelně jsme komunikovali s prezidentem i manažerem klubu. Navíc jsem byl v kontaktu s Jirkou, který je mým dlouholetým kamarádem. Ten mi řekl o plánech a vizích libereckého klubu a také o výstavbě nového sportovního areálu. Všechny tyto faktory hrály velmi důležitou roli v mém rozhodování. Peníze byly okrajovou záležitostí mého návratu. Myslím, že se dostávám do klubu, kde se buduje něco nového a já mohu být přímo na startovní čáře,“ řekl dále otec nedávno narozené druhé z dcer.

Právě litvínovský odchovanec, jenž se v loňském létě objevil pod Jěštědem na několika trénincích byl v poslední době zmiňován v souvislosti s možným příchodem k Bílým Tygrům. „S Jirkou bych se v jednom týmu určitě opět rád sešel. O tom, ale musí rozhodnout jiní," řekl Hnilička, jenž tak nepřímo položil otázku na prezidenta klubu.

„S Jirkou jsme neustále v kontaktu a já k tomu mohu říci pouze, že bych byl velmi rád, kdyby se nějaký liberecký odchovanec choval podobně jako Šlégr. Pro Jirku je prioritou návrat do mateřského klubu, který ho vychoval a naučil hokejové řemeslo. Pokud by tomu bylo jinak, jsme připraveni jednat, v tuto chvíli by však od nás bylo takovéto chování nefér. Respektujeme Jirkovo přání, vše záleží pouze na rozhodnutí jeho mateřského klubu," řekl liberecký prezident na adresu příchodu dalšího z hráčů působících v zámoří.

Nový přírůstek do rodiny stál pak za tím, že se brankář nemohl prozatím zapojit do příprav libereckého týmu. „Pracoval jsem na sobě ale v zámoří. Domluvili jsme se, že se budu připravovat nejlepším způsobem, který mám již léta zažitý. Dva týdny tak trénuji, poslední dny jsem ale věnoval našemu přestěhování se do Čech. Pohoda a rodina je pro mě velmi důležitá, proto jsme zároveň zvolili variantu bydlení v Liberci. Nedovedl jsem si totiž představit, že bych každý den cestoval na trénink z Kladna a někde v zácpě se stresoval, že náhodou přijedu pozdě,“ upřesnil Hnilička ke svému návratu do Čech.

Milan Hnilička odpovídá na otázky novinářů

Touha, dokázat se prosadit až na samotný extraligový vrchol, je na brankáři zřetelně patrná. Svá slova přitom velmi zvažuje, sám velmi dobře ví, že dlouhá cesta nestojí pouze na výkonech jednoho muže, byť pro hokej klíčového, ale celého týmu. „Zkušenosti mě opravňují k tomu, abych řekl, že na úspěchu se podílí každý člen týmu. To, že jsme něco dokázali v reprezentaci, bylo dílem všech hráčů. Pokud všichni táhnou za jeden provaz, výsledky se vždy dostaví. Já jsem měl možnost být v mančaftech, kde se nám to podařilo. Samozřejmě se na úspěších podílejí také trocha toho sportovního štěstí a pak zdraví hráčů. Mou prací v Liberci je přesvědčit všechny kluky, že na vrchol vystoupat můžeme a získat je pro náš společný cíl. Přišel jsem do Liberce, abych usiloval o nejvyšší mety. Letos je cílem play-off, v dalších letech však budeme chtít ukrojit celý krajíc,“ doplnil ke svým ambicím.

V souvislosti s návratem do extraligy se nabízí možnost obléci znovu nejcennější český dres. Barvy národního týmu přitom Hnilička oblékal naposledy v sezoně 2001/02 na olympiádě v Salt Lake City a na MS ve Švédsku. „Pro mě je jasnou prioritou a největší motivací extraliga a titul. Opakuji, že bych zde nerad něco nafukoval, letošní cíle jsou play-off, co bude dál, se uvidí. Doufám, že s sebou strhnu co nejvíce hráčů,“ zdůraznil další sportovní cíle.

Tisková konference ve VIP salónku
Foto: Bílí Tygři

>> Profil a statistiky Milana Hniličky

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit