Bílí Tygři Liberec

Michal Straka: V Liberci jsem spokojen po všech stránkách

Date of publication Author Radek Šenk

Jednatřicetiletý tvořivý centr Bílých Tygrů a oblíbenec libereckých fanoušků nám poskytl před začátkem poslední čtvrtiny základní části rozhovor. Nejen o jeho působení ve městě pod Ještědem, ale i o životních touhách, angažmá v Rusku či Americe se rozhovořil příjemně naložený "kafka"- kapitán Bílých Tygrů. Touha udělat maximum pro play-off je pro tohoto věčně usměvavého člověka patrná nejen z jeho pozice, kterou v týmu má. Michal Straka odpověděl i na otázky čtenářů těchto stránek.

Michale, přišel jste do Liberce po nevydařeném angažmá v ruské superlize. Proč jste v týmu CSKA nevydržel déle?
V Moskvě tým trénuje Tichonov mladší a mě si do týmu nevybral. On potřeboval útočníka velkého, silného, co to bude "čistit". Mě si vybral manažer Karmanov, ale trenérovi jsem se do mančaftu nehodil, proto jsem se vrátil domů.

Češi to, jak je vidno, mají u Tichonovů vůbec složité, jak teď dokazuje i případ vašeho spoluhráče z Plzně Dušana Salfického...
CSKA je vojenský tým, který se od dob nedávných příliš nezměnil. A Tichonov je už starý na to, aby se zrovna teď začal měnit. Navíc styl jeho práce mu přinesl úspěchy, proto se mu člověk musí bezezbytku přizpůsobit, chce-li uspět.

Vyhovuje život na bázích české povaze? Český hokejista umí přeci hrát hokej i bez tohoto drilu.
Každému stylu se dá přizpůsobit, otázkou však je zda se člověku hned od začátku daří, zda o něj trenér stojí, jestli ho dokáže podržet, když mu to tam třeba nepadá. Pak dokáže vydržet mnohem víc. Když se nedaří a ještě kolem sebe poslouchá, jak mu nadávají, tak je to těžký. Dokážu si představit, co teď Dušan prožívá, občas si voláme a je z toho docela hotovej.

Zakotvil jste v Liberci. Proč a na jak dlouho?
Dostal jsem seriózní nabídku a jednání s Bílými Tygry bylo od samého začátku korektní. Po letech strávených v Plzni jsem cítil, že potřebuji změnu, a proto jsem ani příliš neuvažoval o návratu domů. Chtěl jsem změnu, nový tým, nové spoluhráče, nové prostředí. No a v Liberci se mi líbí, našel jsem tu přesně to, co jsem potřeboval, celkově to na mě mělo povzbuzující účinky. Jsem tu spokojený po všech stránkách, smlouvu mám na 2+1 rok a doufám, že tu celý ten čas vydržím.

V utkáních po vánoční pauze proti Pardubicím, resp. Spartě jste podali vynikající výkon, proč jste nedosáhli na body?
Na Pardubice jsme narazili vždy po pauze. Všechny zápasy proti nim nám vyšly, makali jsme naplno, hráli dobrý hokej, bohužel jsme to nedokázali dotáhnout do konce. Ztracené body s Pardubicemi mě moc mrzí. Právě tahle utkání nás asi trošku zbrzdila v rozjezdu. Kdybychom je dokázali vyhrát, asi bychom se rozjeli k nějaké větší šňůře, ale takhle nás to spíš srazilo, obě jsme měli vyhrát. Je to nováčkovská daň. Utkání na Spartě bylo podobné.

Liberec se držel dlouhou dobu v blízkosti postupové osmičky, teď se vám však osmé Karlovy Vary vzdálily na rozdíl deseti bodů. Znamená to, že jste již na play-off rezignovali?
Je sice pravda, že body jsme teď hodně ztráceli hlavně v utkáních doma, ale pokud existuje třeba jen teoretická šance, rozhodně by bylo chybou o play-off se nepoprat. Ještě je celá čtvrtina sezóny před námi a naší výhodou mohlo být, že s námi už moc lidí nepočítá. Hrajeme v klidu, nemusíme být nervózní a proto bychom mohli týmy, co jsou na hraně, ještě potrápit. Oni musí, zatímco my můžeme překvapit. Havířov je již beznadějně utopen a to by mohlo být rozhodující, nebudeme pod takovým psychickým tlakem. Hrajete stylem podobným tomu, který praktikuje Plzeň, i to by mělo vaší hře vyhovovat.

Tým vychází ze zajištěné obrany, lépe se vám navíc daří venku a právě většinu týmů bojujících o play-off potkáte právě na jejich ledě. Může i tohle být jedna z výhod v souboji o postupující osmičku?
Určitě, styl je hodně podobný tomu, který jsme hrávali v Plzni. Venku hodně bráníme, doma naopak musíme tvořit, k tomu ještě dostáváme "blbý" góly a je to pro nás ještě těžší. Chceme doma vyhrávat, ale ne vždy se to podaří. Když pak dostanete branku a soupeř to většinou ještě zabetonuje, hrozně těžko se to pak obrací. Soupeř se semkne a jen bourá, viz. třeba Znojmo. Dostávali jsme opravdu hrozné góly, třeba ten můj vlastňák. Puk se mi odrazil od prsou, ani nevím jak to tam spadlo. To se pak podepíše zákonitě na psychice a špatně se dotahuje. A že hrajeme s mančaftama právě venku? To by opravdu mohla být naše výhoda, oni musí, my ne, ale my bychom chtěli také, takže uvidíme.

S Plzní jste si mohl vychutnat pocity z účasti v play-off hned několikrát za sebou. Co chybí dnes Liberci, aby se mu to podařilo také?
První sezóna v extralize je pro Liberec určitě úspěšná, podíváme-li se však na soupisky jiných týmů, je v nich mnohem více zkušených hráčů. V Pardubicích například nestárnoucí Janecký, Lubina a řada třicátníků, to samé na Spartě. Pro Liberec je důležité, aby si všichni hráči úroveň nejvyšší soutěže vyzkoušeli, osahali si ji. Pak je třeba tým vhodně doplnit, kostra si myslím již existuje, záleží však kdo je či bude na trhu volný. Určitě by nějaký starší hráč týmu jenom prospěl, vždyť nejstarším jsem tu já.

Před vánoční pauzou říkal trenér Jandač, že se již konečně podařilo vytvořit v týmu určité dvojičky, mezi nimi jmenoval např. Nováka s Kašpaříkem a právě vás s Radkem Kropáčem. Novák je zraněný, váš útok byl v posledních dvou utkáních rozdělen…
Bohužel se stalo, že nám to tam po svátcích přestalo padat. Nehráli jsme dobře, neměli jsme body. Kdyby to trvalo dva tři zápasy, ale bylo to už asi sedm, takže změna asi musela přijít. S Radkem se mi hraje moc dobře a doufám, že se k sobě po pár zápasech zase vrátíme.

Jak moc chybí Václav Novák?
Venca je výborný kluk, velký srandista a chybí hodně nejen na ledě, ale i v kabině, kde dokáže vytvořit perfektní atmosféru, pouští třeba muziku. Bez jeho přítomnosti je to hodně jiné. V Litvínově by se ale už měl objevit zpátky na ledě, což by nám mohlo hodně pomoci.

Máte na kontě sedm branek a třikrát tolik asistencí, znamená to, že jste spíše nahrávač? V utkání s Havířovem jste častokrát hledal před bránou volného spoluhráče, i když jste byl v dobré střelecké pozici…
Připadá mi, že se stalo módou sledovat statistiku gólů. Spíše by se měl ale hráč posuzovat podle obdržených branek a jak je prospěšný pro tým. Tyhle věci jsou hodně o psychice a hráč kolikrát řeší situaci opačně než by vlastně měl, střílí, když má přihrát a naopak. Někdy se prostě daří, udělá se šňůra bodů a pak si člověk zákonitě dovolí víc. Nám to teď tolik nešlo, možná i proto přihrávka místo střely.

Od listopadu jste kapitánem, jste spíše hecíř nebo kliďas, který naopak dokáže mladší spoluhráče usměrnit?
Na tom, kdo je kapitán příliš nezáleží, důležité je, aby mančaft šlapal, aby byla v kabině pohoda, a to si myslím, že je. A já se snažím tým vyburcovat jak jen to jde, usměrňovat není potřeba.

Do Svijanské arény na vás chodila slušná návštěva, měl by se postavit nový areál. Jak vnímáte liberecké fanoušky?
V Liberci jsou výborní fandové a my jsme chtěli hrát doma dobrý hokej. V Pardubicích a na Spartě se nám to podařilo a když jsme chtěli zahrát stejně i doma, byla ta hrůza jako s Havířovem. Nedařilo se i když jsme vyhráli… Před plným stadionem jsme kolikrát prohráli a to je škoda kvůli fanouškům co nás celou sezónu povzbuzují. Bohužel sport je někdy takový. A že Liberečáci chodí na hokej je dobře, doufám že jich bude stále přibývat, bylo by to super. Co se týká nového stánku, pro fandy jen dobře, protože ta zima, co je v Aréně, je hodně znát. I pro nás, když jsme na střídačce a vychladneme, je to nepříjemné. Dnes je jiná doba a arénu by si tohle město určitě zasloužilo. Srovnám-li to s Plzní, to je hokejové město, a hala je využívána pro koncerty a podobně. Není tam ale vedlejší krytá plocha a tím pádem hokej trpí, hlavně mládež. A tady se s mladými pracuje velmi dobře a další krytá plocha by hokeji, městu a vůbec celému kraji hodně slušela. A my se budeme snažit o to, co nejvíce jich tam přilákat svou hrou.

Srovnáme-li to však s Pardubicemi, měl jsem dojem, že spektrum fanoušků se výrazně mění. Takový kotel, co byl v Pardubicích dříve, tam již není. Není to pro soupeře takové "peklo" jako dřív…
Nemyslím si, že by se mělo přejímat z Ameriky všechno. Pro skalní je důležité vytvořit "kotel." O tyhle fanoušky se rozhodně nesmí přijít, za mořem se tleská jen když svítí slogan na tabuli, je to takové divadlo. Je potřeba myslet na tyhle lidi, co mají hokej rádi, kteří jezdí fandit i ven, na ty se nesmí zapomenout.

Vyzkoušel jste si nižší zámořskou soutěž IHL v celku Clevelandu. Jak by jste ji srovnal s českou extraligou a proč jste se nepokusil tam vydržet déle?
IHL je určitě dobrá soutěž. V té době, když jsem tam působil, byla zrovna stávka a tak řada hráčů z NHL působila právě tam. Jinak si ale myslím, že extraliga je kvalitnější soutěž. Proč jsem tam nezůstal? Protože jsem nebyl ani draftován a dostat se do NHL by bylo velmi složité. Na to potřebujete také trochu toho štěstí, já neměl smlouvu a déle se mi čekat nechtělo, protože se ozvala Plzeň. Tak jsem raději tu nejistotu vyměnil za extraligu. Za půl roku, co jsem tam hrál, jsem se potkal např. s Markusem Näslundem (aktuálně kapitán Vancouveru, nejlepší střelec NHL a druhý v bodování ligy), se kterým jsem hrál v jedné pětce, a kterého tam poslali výměnou za hokejistu, který do NHL nepatřil ani ve snu. Chce to štěstí a já bych musel také být o něco mladší.

Stávka v NHL se chystá opět, nechtěl byste si s bratrem znovu zahrát, třeba v dresu Bílých Tygrů?
Určitě ano, ale na to je ještě čas, vůbec jsme se o tom ještě nebavili. Ale je fakt, že nám myslím tou dobou končí oběma smlouvy, takže… Jestli to bude v dresu Tygrů nebo v jiném, to je otázka, každopádně plánujeme, že bychom si v závěru kariéry spolu určitě zahrát chtěli.

Otázky od fanoušků

Macek - 14.1.2003 / 7:05
Ahoj Michale, chci se zeptat, jestli jsi už vypil soudek piva co jsi vyhrál jako první střelec libereckého gólu. Jinak ti chci popřát hodně zdravíčka, které k hokeji rozhodně potřebuješ.
Soudek jsem dostal a je v kabině. Ale jestli jsme ho vypili? Jo teď nedávno jsme ho zdolali, ale byl tam dlouho…

Pavel - Liberec 14.1.2003 / 8:59
Myslím si, že k postupu do play-off bude potřeba získat zhruba 75 bodů. Myslíte si, že je reálné získat v poslední čtvrtině okolo 30ti bodů?
To nevím, pokusíme se o to. Kolik to nakonec bude, je dnes těžké říci.

Míra G. - Loza 14.1.2003 / 10:12
Ahoj Michale.Vzpomeneš si ještě na Dolní Bělou,na fotbal a zábavy na "Zámku"?Jinak přeji hodně úspěchů v libereckém dresu a postup do play-off.Jen doufám,že to nebude na úkor Plzně.
Vzpomenu a velmi rád. Byly to krásné časy a doufám, že se tam ještě někdy podívám.

Milan - Klatovy 14.1.2003 / 10:30
Cau Michala, tak jak se ti líbilo v Plzni a co říkáš, na pozdrav od plzeňského kotle?Jseš fakt dobrej hráč a fandím tě
Líbilo se mi moc a byl jsem rád, že mě kotel takhle přijal. Díky kluci

Luky - Smedčice,Tygri Nova Hut 14.1.2003 / 12:20
Nazdar Kafko, v Plzni do tebe šli docela fest co ? Jsem náruživý tenista, co ty a tenis, mám namysli pohodový mač s dobrým soupeřem?
Trochu, dalo se to vydržať po Slovensky. Pohodový mač s pohodovým soupeřem, to by mě musel nechat alespoň dva gamy v každým setu, pohodový soupeř... :)

JARDA - Plzeň 14.1.2003 / 13:50
Zdar Michale chtěl by ses ješte někdy vrátit do Plzně ,když si těď kápoš tygrů.A zahrát si jednou ,až se brácha vrátí s NHL domu do Plzně?Myslíš že Martin by si chtěl jednou po skončení angažmá v NHL zahrát v Plzni?Jinak ti přeju hodně úspěchů ať se ti daří!
Určitě bych se na závěr kariéry rád vrátil do Plzně. A moc rád bych si zahrál s bráchou v jednom dresu, to je oboustranné, třeba bude příležitost.

Tom - Liberec 14.1.2003 / 13:55
Ahoj Michale. Díky za Tvé perfektní výkony, bojovnost a velké nasazení v průběhu celé sezóny. Myslím, že jsi kapitán naprosto právem. Postup do play-off předpokládá pravidelně bodovat doma a občas urvat něco venku. Považuješ tedy - vzhledem k šancím na postup - spíše za výhodu to, že se budeme s PAPÍROVĚ NEJSILNĚJŠÍMI soupeři ( Pardubice, Slavia, Sparta, Třinec, Vítkovice,..)utkávat v poslední čtvrtině DOMA ? Navíc doma hrajete i s tabulkově nejbližšími soupeři v boji o osmičku ( Vsetín, Plzeň ).....
Odpověď - viz rozhovor

Tomáš - HC Vrchlabí - 14.1.2003 / 17:23
Ahoj Michale, jak jsi spokojen se hrou svého svého týmu a atmosféře v něm. Kdybys mohl co by jsi zlepšil na své hře a na hře týmu? Přijeďte na soustředění do Vrchlabí máme novou halu. S pozdravem Tom
To je otázka, doma se nám příliš nedařilo, takže uvidíme. Každopádně nejsme již pod takovým tlakem jako soupeři kolem osmého místa, takže by to mohla být naše výhoda, oni budou pod větším tlakem sbírat body.

Tomáš - novak_tomas@centrum.cz - HC Vrchlabí - 14.1.2003 / 17:23
Ahoj Michale, jak jsi spokojen se hrou svého svého týmu a atmosféře v něm. Kdybys mohl co by jsi zlepšil na své hře a na hře týmu? Přijeďte na soustředění do Vrchlabí máme novou halu. S pozdravem Tom
Jednou jste s hrou spokojeni jednou ne. My odehráli výborná utkání s Pardubicemi a se Spartou, kdy jsme však nezískali body. Naopak proti Havířovu se na to snad ani nedalo koukat, ale vyhrálo se... Někdy se daří, jindy ne, ale vždy chceme udělat maximum pro vítězství. Na své hře bych určitě zlepšil střelbu, v koncovce se trochu trápím. A Vrchlabí, to ještě nevím, ale v Plzni jsme vždy na konci sezóny jezdili hrát fotbálek třeba i na vesnici a bylo to prima, tak proč ne do Vrchlabí?

Honza - - Liberec - 14.1.2003 / 18:31
Čau Michale, díky za Tvé vynikající výkony, které předvádíš po celou sezonu za Liberec. Chtěl bych se tě zeptat, jak se ti líbí v Liberci, jak se ti zamlouvají liberečtí fanoušci a jak moc Ti vadí, že už nenastupuješ v útoku s Radkem Kropáčem? Jinak Ti přeju hodně zdraví a ať se Ti daří!
Odpověď - viz rozhovor.

Pavel - - Liberec - 14.1.2003 / 18:49
Ahoj Michale,jak vidíš svoji budoucnost v Liberci?A kdy ti končí smlouva?
Odpověď - viz rozhovor.

Jirka - - Liberec - 14.1.2003 / 20:06
Ahoj Michale, věříš pořád ještě v play off?Jak se Ti u nás v Liberci líbí? Seš vynikající hokejista.Přeju hodně úspěchů a hlavně zdraví.
Deset bodů není tolik, abychom mohli sbalit nádobíčko a odejít. Dokud existuje šance, bylo by chybou se o ni nepoprat. Určitě uděláme pro postup maximum. Byl by to hezký dárek všem fanouškům.

Miloš - - Liberec - 14.1.2003 / 23:25
Zdar Michale, budeš hrát za Liberec i v příští sezoně?
Odpověď - viz rozhovor.

Martin - - Jablonec nad N. - 15.1.2003 / 10:36
Ahoj Michale, jaký byl hlavní důvod tvého předčasného ukončení angažmá v Rusku?Jaký je V.Tichonov?
Odpověď - viz rozhovor. O Viktoru Tichonovovi a režimu v CSKA se můžete dočíst v rozhovoru s Dušanem Salfickým na www.hokej.cz

Dodatečné otázky od fanoušků:

Martin - - Liberec - 27.1.2003 / 12:17
Ahoj Michale, co je pravdy na tom, že po sezoně přestoupíš zpátky do Plzně?
Zůstávám v Liberci. Mám podepsanou smlouvu, která ještě pokračuje i v nadcházející sezóně.

Jirka - martnaviskova@tiscali.cz - Písek - 22.1.2003 / 18:44
Cau Michale! Myslíš si, že příchod Pavla Kašpaříka do Liberce je pro team nějakým přínosem?
Jeho příchod je samozřejmě obrovský přínos pro celý tým. Je to velký a silný hráč. Umí báječně povzbudit a motivovat všechny kluky.

jitule - baby.m@centrum.cz - *Z*N*O*J*M*O* - 17.1.2003 / 13:44
ahoj Michale, chtěla bych se tě zeptat jaký máš nejlepší zážitek ze školy?? byl jsi nepořádný?? díky, jinak přeju ať se daří, měj se fajn jo, jen ještě jedna taková otázka, nemáš navíc hokejku:-)??
Na nejlepší zážitek se zrovna nemohu rozpomenou. Nemyslím si, že bych byl nepořádný, naopak miluji pořádek. Děkuji za podporu, ale hokejky na rozdávání nemám.

Honza - - Liberec - 15.1.2003 / 21:11
Čus Michale, proč nosíš na zádech dres s číslem třicet?Proč zrovna třicítku?Je v tom něco speciálního?
30 nosím už od doby co jsem začal hrát za muže v Plzni. Nevím přesně proč, pravděpodobně na mě asi zbyla. Nosím ji celou dobu jak v Plzni, tak i teď tady v Liberci. Už si ji vyžaduji.

lump - vrajtik@seznam.cz - Plzeň - 15.1.2003 / 17:44
Ahoj KAFKO! Mam na tebe takovej kacířskej dotaz: Vrátíš se nam někdy do Plzně? Zatím ti přeju hodně úspěchů v dresu BT Liberec. Ps. Když ti to vyjde ozvy se na můj mail.Známe se ze školních let. Vlada
Samozřejmě, že se chci do Plzně vrátit. Toužím si zahrát ještě s bráchou nejvyšší soutěž. Snad za dva roky.

Lukáš - - Liberec - 15.1.2003 / 12:58
Čau Michale, četl jsem, že se těšíš, až napadne sníh, že půjdeš na lyže. Už jsi byl?Ať se Ti daří jako doposud.Jsi vážně "player"
Na sníh jsem se moc těšil, protože v Plzni takové zimy jako v Liberci nikdy nejsou. Musím říci, že to tu je v zimě báječné. Na sjezdovky jsem se ještě pro nedostatek času nedostal. Taky mám o sebe asi trochu strach, abych se na sjezdovce nezranil. Zatím jsem spíše trochu testoval běžky.

Jirka - - Pce/Lib - 15.1.2003 / 10:40
Dobrý den. Jak si představuje ideální pětku ve které by nastoupil Michal Straka a) v Liberci b) v lize c) na světě? Dík za odpověď a mnoho štěstí.
Nad tímto jsem nikdy moc nepřemýšlel. Nemám nikoho vysněného. Snad kdybych měl vybrat z libereckých kluků, tak v obraně Hanzlík s Čakajíkem a na křídla Kropáč a Musil.

Jan - - Liberec/BT - 13.2.2003 / 19:30 Ahoj Michale rád bych ti poděkoval, že si jako jeden z mála hráčů neodešel na play off jinam a zůstal v Liberci.DÍKY

Honza - - Liberec - 26.1.2003 / 23:13
Martine nemám žádnou otázku, jen bych Ti rád touto cestou poděkoval za dnešní excelentní výkon proti Vsetínu. Byl to koncert! Vynikající výkon.Pozdravuj kluky.Měj se moc fajn
Děkuji moc.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit