Bílí Tygři Liberec

Druhá čtvrtina se nám nevydařila, posteskl si GM Ctibor Jech

Date of publication Author Eva Lenertová

Utkáním 27. kola s Litvínovem (2:1) vstoupili Bílí Tygři Liberec do druhé poloviny základní části letošní extraligové soutěže. Po první vydařené čtvrtině, kdy si do tabulky připsali pěkných jedenadvacet bodů, následovala série neúspěchů. Ta však naštěstí byla přerušena vítězstvím v domácím utkání s Plzní 6:3. Liberec tak podruhé v letošní soutěži tohoto soupeře dokázal pokořit. Příjemným překvapením bylo další, byť jen těsné vítězství 2:1 nad pátým celkem v pořadí elitních českých týmů – Chemopetrolem Litvínov. V úterý se Tygrům podařilo získat bod na zatím druhé v pořadí Slavii Praha, když prohráli v prodloužení 0:1. Těmito dvěma zápasy vstoupili Liberečtí do třetí čtvrtiny, respektive druhé poloviny nejvyšší domácí soutěže. První extraligový "poločas" zhodnotil generální manažer Ctibor Jech.

„Pro průběh a nakonec i bilanci druhé čtvrtiny extraligové soutěže bylo určující, že jsme přestali vyhrávat na domácím ledě a dostali se do série zápasů, v nichž se nám nepodařilo bodovat. V této fázi došlo k poklesu výkonnosti některých hráčů, což bylo příčinou snížené produktivity týmu a potažmo i počtu vstřelených branek, které jsme byli schopni nastřílet. To bylo rozhodující. Odešla nám i zodpovědnost a bojovnost o výsledek ve chvílích, kdy se lámal zápas a byli jsme schopni inkasovat i větší množství branek jako například v utkání se Slavií (0:9). Hodně branek jsme dostali také ve Znojmě (8:3) a v domácím duelu s Třincem (1:7). To vše dohromady se podepsalo na stavu druhé čtvrtiny soutěže,“ zanalyzoval příčiny zatím dílčího neúspěchu manažer Ctibor Jech, jenž také potvrdil, že odešla kvalita výkonu u některých formací. “V první pětce se nedařilo Kropáčovi a následně pak celé pětici. Navíc se celá obrana včetně brankářů dostala do stavu, který musel asi přijít. Nemyslím si, že by to bylo poklesem motivace a bojovnosti týmu, který bojoval i v této nelehké situaci, nicméně se nedařilo hokejově a soustředění na hru nebylo takové, jako v první čtvrtině. V ní samozřejmě sehrála svoji roli při vstupu do soutěže euforie, jež tu po postupu z baráže rozhodně byla. Vyplnil se rovněž náš předpoklad, že v další fázi soutěže již bude rozhodovat každodenní práce a rvaní se o výsledek s tím, že jsme již týmem, o kterém všichni všechno vědí, už ho znají. Všichni nás začali brát vážně, nikdo nás již nepodceňoval, a proto jsme taky již žádné překvapivé výsledky dělat nemohli,“ vysvětlil zisk pouhých 8 bodů Ctibor Jech, jenž se současně domnívá, že přesto i tato čtvrtina byla pro celý tým prospěšná, neboť se musel s neúspěšnou sérií vypořádat.

Vedení klubu se samozřejmě se situací muselo vypořádat, a to jak vnitřními silami týmu, tak i managementu, jenž přistoupil k určitým změnám. „Udělali jsme dva trejdy, když jsme posílili obranu Gřegořkem, jenž přišel z Českých Budějovic výměnou za Stanislava Procházku, kterému se nedařilo podle našich představ. Hanzlíka z Plzně jsme angažovali na hostování až do konce sezóny. Do Plzně naopak odešel brankář Šmíd rovněž na hostování do konce sezóny. Dalším zásahem do sestavy byla výměna Vojtěcha Kubinčáka za Pavla Kašpaříka ze Sparty Praha. Tyto výměny měly přispět k řešení situace, respektive k zastavení nepříznivého trendu poklesu výkonnosti. V závěru druhé čtvrtiny jsme se přece jen vrátili ke své hře a již poslední zápasy naznačily směr, kterým by se měl tým opět vydat v další čtvrtině, případně celé polovině základní části soutěže. Dnes je jasné, že tým bude úspěšný a bude bodovat tehdy, pokud bude hrát velmi dobře v obranně v součinnosti s brankářem, což je alfou a omegou všech výsledků v extralize. Dále pak bude-li si vážit každé příležitosti, kterou si vypracuje, aby mohl vstřelit branku. Znamená to, že bude opět rozhodovat kvalitní obrana a úspěšnost střelců,“ míní manažer. Samozřejmě, že si Tygři nemohou dovolit podcenit soupeře, na každé utkání jedou všichni maximálně připraveni, všechny týmy se vzájemně respektují. Tabulka je stále vyrovnaná, takže se zatím neztratila ani šance na umístění kolem 8. místa, které zaručuje postup do play-off. „Play-off je velkým snem celého týmu i vedení klubu, ale realita je zatím taková, jaká je. Začínáme třetí čtvrtinu ze zadní pozice, ale jsme poučeni ze situace, jež v Liberci nastala. Rádi bychom se dočkali období stabilních výsledků a posunu dopředu,“ přeje si Jech.

Do týmu zasáhla ve druhé čtvrtině i skutečnost, že se rozpadla celá první pětice. „Vzhledem k nedostatečné fyzické kondici nám odešel ze hry Mojmír Musil, jenž musel zvláštním programem dohánět tento stav. Víťa Jankových měl zdravotní potíže, kvůli kterým měl delší výpadek. V těchto chvílích již trénuje a v nejbližší době bude nasazen i do utkání. Jistým způsobem prožívá nešťastně letošní sezónu Jan Holub, kterého po zlomenině ruky postihl zánět slepého střeva. Vypadl rovněž na delší dobu ze sestavy a navíc z nominace reprezentační 20. V neposlední řadě se do své loňské formy nemůže po zranění stále dostat Aleš Vála. Dohánět formu není v této soutěži prostě jednoduché,“ domnívá se Ctibor Jech, jenž je velmi spokojen s návštěvností zápasů. „Jsme rádi, že diváci zaplňovali stadion a podpořili náš tým i ve chvílích, kdy se mu nedařilo. Byli bychom velmi rádi, aby tento trend pokračoval. Extraliga je soutěž, která se bez diváků nedá hrát. Přáli bychom si, aby diváci svůj tým i v dalším období podpořili, protože jsou nedílnou součástí každého utkání a opravdu mohou být šestým hráčem,“ uzavřel své hodnocení generální manažer Bílých Tygrů Ctibor Jech.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit