Bílí Tygři Liberec

Josef Jandač hodnotí první čtvrtinu extraligového kolotoče

Date of publication Author David Schlegel

V úterý sice utrpěl Liberec debakl se Slavií Praha, ovšem jeho dosavadní vystoupení v extralize lze určitě hodnotit pozitivně. Devítigólový debakl utrpěly ve své mistrovské sezóně Košice, čtrnáct branek dostal mistrovský Slovan Bratislava, osm gólů někdejší obhájce titulu Dukla Jihlava... Po první čtvrtině se Liberec vyskytoval na pozici, která mu zajišťovala postup do play-off, a to se určitě nečekalo. První čtvrtinu soutěže jsme zhodnotili s nejmladším extraligovým trenérem - Josefem Jandačem.

"Myslím, že s první čtvrtinou můžeme být spokojeni. Jsou zápasy, v nichž jsme odvedli parádní výkony, pak jsou další, které mě trochu zklamaly," říká trenér. Do první kategorie patřil určitě zápas v Plzni, který Bílí Tygři po vynikajícím výkonu vyhráli a jako první v letošní sezóně dobyli plzeňský led. "Chtěl bych soupeři pogratulovat za opravdu parádní výkon. Takhle dobře tady ještě letos nikdo nezahrál," pochválil výkon hostů trenér Keramiky Richard Farda.

Do druhé kategorie zápasů, na které by Jandač nejraději zapomněl, řadí domácí remízu s Havířovem. "To byl podle mě zbytečný výpadek. Přizpůsobili jsme se hře soupeře a odehráli velmi špatný zápas," vzpomíná Jandač, kterému leží v žaludku i zápasy v Pardubicích a na Spartě. V nich ovšem Bílí Tygři podali mnohem lepší výkon. "V Pardubicích jsme byli dvě třetiny lepší, ale nebyli jsme schopni dát branku a prohráli jsme 0:1. Na Spartě jsme hráli v první třetině zbytečně bojácně," kritizuje výkon v zápase, který Liberec prohrál 3:4. Liberec nasbíral v první čtvrtině velice solidních 21 bodů. "Kdybychom tohoto výsledku dosáhli v každé čtvrtině, stačilo by to na play-off," říká Jandač.

Sezónu zahájila na pozici elitní formace řada Rozsíval - Musil - Jankových, která excelovala v první lize. O soutěž výše se však neprosazovala. "Nedařilo se jim, tak jsme řadu roztrhli." Nejlepší střelec první ligy Mojmír Musil nezaznamenal ještě ani bod a trenéři mu uložili individuální přípravu. "Chtěli jsme, aby v klidu potrénoval a psychicky si odpočinul. Vůbec mu nešly nohy. Šanci určitě dostane a bude záležet jen na něm," uvádí Jandač. Musil se na led vrátil teď v úterý proti Slavii, když nastoupil v centru čtvrté řady.

V průběhu sezóny se Liberec potýkal s velkou marodkou, v jednu chvíli měl dokonce šest zraněných obránců. Na tříměsíční výpomoc přišel ze Slavie obránce Jan Horáček, ovšem příliš dlouho se v klubu neohřál a zamířil do Vsetína. "Byla to pro nás velká neznámá. Nesplnil příliš naše očekávání, pak onemocněl a když se uzdravil, už pro něj v kádru nebylo místo." Většina obránců, která v loňské sezóně hrál "jenom" 1. ČP ligu, odvádí nečekaně dobré výkony. "Nejvíce ze všech mě překvapil Jiří Moravec," přidává Jandač konkrétní jméno.

Výborně se v extralize adaptoval Pavel Falta, který už před lety odchytal v dresu Jihlavy několik utkání v extralize. Falta odchytal s výjimkou jednoho zápasu všechny utkání první čtvrtiny a byl spolehlivým kamínkem v sestavě. "Chytá dobře. Potvrdil své kvality. Dostal sice i některé lacinější branky, ale 21 bodů je hodně také jeho výsledkem."

Do mužstva výborně zapadly nové posily. Ostrostřelcem extraligy se stává slovenský kanonýr Radoslav Kropáč, znovuzrození prožívá plzeňský odchovanec Michal Straka, velice solidní sezónu má i Stanislav Procházka, který přišel z Pardubic. V obraně při přesilovkách dostává hodně prostoru Martin Čakajík, jenž zamířil na sever Čech z Trenčína. Trenéra nezklamali ani Václav Novák s Vojtěchem Kubinčákem. "Jednoznačně jsou všichni přínosem. Jsou to poctiví kluci, kteří se přizpůsobili místním poměrům. Už dříve jsme hráče typově vybírali a myslím, že jsme si vybrali správně," soudí Jandač.

V posledních zápasech první čtvrtiny udivoval Liberec výborně sehranými přesilovkami. "Po nějakém pátém zápase sezóny s Karlovými Vary se novináři ptali, proč nám ty přesilovky nejdou... Je to těžké. Samozřejmě je trénujeme a snažíme se je hrát co nejlépe. Máme procentuální úspěšnost na 18-19 procentech, s čímž jsme velice spokojeni. Může však přijít série, kdy to tam padat nebude," dodal na závěr Josef Jandač.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit