Bílí Tygři Liberec

Základní část ve znamení rekordů. Kteří Tygři letos zazářili?

Date of publication Author Kateřina Hamplová

Liberec - Severočeši ovládli letošní základní část s konečným ziskem 102 bodů. Zisk Prezidentské trofeje však nezůstal jediným letošním úspěchem v liberecké kabině. Ačkoliv se soutěž bohužel předčasně ukončila a žádné vyřazovací boje nenastaly, svoji životní sezónu si i přesto prožili hned tři Tygři - Ladislav Šmíd, Libor Hudáček a Michal Birner!

Ladislav Šmíd: 35 minut a 45 vteřin

Čtyřiatřicetiletý bek je jeden z klíčových hráčů v liberecké obraně. Jeho hlavní slovo v zadních řadách dokazuje, že obrana v týmu funguje, Liberec byl totiž před ukončením soutěže jedním z top týmů s nejnižším číslem inkasovaných branek. Ladislav Šmíd navíc dlouhodobě obsazuje pozici nejvytěžovanějšího hráče v soutěži a v zápasech tráví na ledě průměrně přes 28 minut.

Prvenství v extralize držel do letošního roku Matěj Stříteský z roku 2016 s časem 33 minut a 32 sekund, ale Ladislav Šmíd rekord vzal do vlastních rukou. Stalo se tak 12. února v utkání proti Litvínovu, kde bruslil celkem 35 minut a 45 vteřin! „V létě jsem hrozně moc trénoval, připravoval jsem se na to. Je to náročné, ale jsem rád za důvěru trenérů. Snažím se jim to vrátit na ledě,“ komentuje svoji vytíženost.

Libor Hudáček: 31 gólů a nejproduktivnější cizinec

Bílí Tygři mají své cenné opory také v útoku, což dokazuje první místo v počtu vstřelených gólů v letošním boji. Hlavním snajprem byl slovenský Libor Hudáček, jenž si v sezóně v libereckém dresu připsal hned 31 zásahů do soupeřovy sítě!

Toto číslo ho zaslouženě přiřadilo na první místo střelců v klubové historii, jelikož překonal 28 vstřelených gólů slovenského Martina Barteka z ročníku 2013/14. Libor Hudáček historický milník přepsal ve 48. kole proti Pardubicím, kdy se trefil hned dvakrát.

„Byl jsem si toho vědom i před utkáním, takže jsem to chtěl co nejdříve pokořit, abych měl chladnou hlavu,“ popsal slovenský útočník své klíčové bodování v Pardubicích. Do konce základní části navíc nasbíral 60 kanadských bodů, čímž se dostal na třetí místo v celkovém žebříčku produktivity. První příčku obsadil plzeňský Milan Gulaš, jenž získal 76 bodů.

Rodák ze Slovenska zároveň dobyl první příčku v počtu vstřelených gólů a získaných bodů v roli cizince působícího v české soutěži! Rekord 57 bodů držel dlouhých devatenáct let Slovák Marek Uram v dresu Znojma, nicméně Libor Hudáček ve své životní formě svého krajana sesadil.

Michal Birner: 61 bodů a dva hattricky dokončené v prodloužení

Třetím hráčem Bílých Tygrů, který se letos zapsal do historie statistik, je liberecký Michal Birner. V základní části se povedlo dovršit hattrick v prodloužení jen třinácti hráčům. Útočník šelem je ale vůbec prvním hráčem, jenž to zvládl dvakrát v jedné sezóně!

Nejprve se to Michalu Birnerovi povedlo ve druhém kole proti Spartě, kdy trefil svoji třetí branku v prodloužení a zajistil tak Liberci vítězství 8:7. Podruhé zazářil ve 44. kole proti Vervě Litvínov. Zápas totiž svojí zásluhou prodloužil a v rozhodujících pěti minutách skóroval.

Útočník Michal Birner o jeho bodovém úspěchu:

"Samozřejmě, že je to pěkné, když se sledují individuální statistiky, ale já jsem ve věku, kdy mě více zajímají týmové úspěchy. Ty jsou pro mě mnohem cennější a když vyhrajeme poslední zápas sezóny, tak to pro mě bude něco znamenat."


Na konci extraligové soutěže měl Michal Birner na svém kontě přesně 61 bodů a hlavním důvodem bylo rozhodně jeho herní myšlení. Severočeský tvůrce hry se totiž pyšní 41 asistencemi! Jako jediný se v libereckém klubu navíc vyrovnal Petru Nedvědovi, jenž v sezóně 2011/12 dosáhl stejného počtu celkových bodů, který se zároveň považuje za nejvyšší v klubovém žebříčku.

Základní část byla tedy z pohledu Tygrů velmi úspěšná, nicméně sezóna je pro letošní ročník bohužel za námi. Musíme však pevně věřit, že se kádru pod Ještědem bude dařit i následující rok!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit