Bílí Tygři Liberec

Cesta k úspěchu? Povede přes disciplinovanost, věští Ladislav Šmíd

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Zkušeného zadáka Ladislava Šmída čeká v Liberci po návratu ze zámoří druhá sezona. Odchovanec Bílých Tygrů je na nový extraligový ročník natěšený a tuší, kudy povede cesta k úspěchu. "Musíme se vyvarovat vylučování a proměňovat šance," hlásí.

Výhra 5:1 v generálce na extraligu je jistě příjemným završením přípravy?
Samozřejmě. Odehráli jsme nějaké lepší i horší zápasy, ale proti Chomutovu jsme podle mě podali kvalitní výkon. Jistě, byly tam nějaké chybičky, kterých se musíme vyvarovat. Nicméně myslím si, že jako tým jsme to zvládli dobře. Nehrál sice Mára Kvapil, ale i tak se nám dařily přesilovky a kluci v nich dali čtyři góly. Smekám před nimi.

Zároveň jste se vyhýbali vylučování. Říkali jste si, že právě na tomto aspektu musíte pracovat?
Na tom už pracujeme dva roky, ale nakonec jsme stejně byli nejtrestanějším týmem ligy! (smích) Celé léto jsme na tom pracovali. Víme, že tudy cesta nevede, naopak musíme být silní na puku a sami přesilovky získávat. Musím to zaťukat, ale proti Chomutovu to vypadalo výborně.

Do vylučování zasáhly také nové změny v pravidlech. Jaký na ně máš názor?
Hokej se nám trošku mění. Nevím, jestli se mi to úplně líbí, ale je to pro všechny týmy stejné. Ať už jde o ohrnování dresů nebo o vhazování, snažíme se dávat si na to pozor. Kdo to nebude v extralize dodržovat, bude za to zbytečně vylučován a mohl by kvůli tomu ztrácet zápasy. A to my rozhodně nechceme.

Vloni ses v létě na sezonu připravoval po takřka dvouleté pauze. Byla pro tebe letošní příprava snazší?
Je to trochu lepší, ale i tak jsou vždycky začátky sezony těžké. My starší se trápíme, mladí pořád jenom lítají tam a zpět... A navíc je těch mladých hráčů víc a víc. (úsměv) Ono se to zase trošku zklidní. Každopádně fyzicky se letos cítím určitě líp. Připravoval jsem se se skupinou hráčů v Edmontonu. Do Liberce jsem také dorazil trochu dřív a myslím, že mi to pomohlo.

Neuvažoval jsi nad tím, zda v kariéře budeš pokračovat?
Trochu ano. Bylo to složité. Nemám tu v Česku děti, které zrovna v Kanadě nastupují do takové té předškoly. Ohromně mi tu chybí. Nevím, zda to bude třeba moje poslední sezona, nebo zkousnu ještě jednu... Ale to teď neřeším. Teď se soustředím jen na další ročník a chci udělat vše pro úspěch.

Ladislav Šmíd

Po zdravotní stránce jsi zcela v pořádku?
Naštěstí je vše v pohodě. Měl jsem celé léto na to dát se dohromady. V Edmontonu, kde jsem trénoval, jsem měl naprosto perfektní servis. Všichni věděli, co jsem měl za problémy s krkem, takže jsme se soustředili na to, abych posílil okolní svaly. Myslím, že mi to hodně pomohlo.

Blíží se ostrý start nového ročníku. Jak výrazně se oproti přípravě promění tempo hry v extralize? Přeci jen už půjde o body, bude se více taktizovat.
To sice ano, ale také jsou všichni v úvodu sezony natěšení a plní adrenalinu. Nečeká nás nic lehkého, začínáme v Plzni, kde je požene celá hala. Navíc mají výborný tým. Ale my tam pojedeme co nejlépe připravení a věřím, že to zvládneme.

V obranné dvojici hraješ spolu s Taylorem Dohertym. Jak se ti s ním spolupracuje?
Dobře. Ještě musíme vypilovat nějaké věci, je tu teprve dva týdny a zvyká si na širší hřiště, ale je to kvalitní bek. Spoustu toho odehrál v zámoří. Myslím, že by nám to mohlo klapat.

Předpokládám, že v obranné dvojici s tebou je především proto, že pro tebe není problém komunikace s ním?
Asi to bude jedním z důvodů. Zatím mu musím v kabině překládat, ale je to výborný kluk. A také na ledě je to skvělý parťák, jde z něj respekt a navíc si také rozumí s pukem.

Vzhledem k jeho stylu hry se skoro zdá, že jsi najednou v obranné dvojici tím ofenzivnějším bekem.
No, to opravdu není moc běžné! (smích) Ale máme to založené zkrátka tak, že když bek může, jde pomoct dopředu. Nekoukáme se na to, jestli jsem to zrovna já, Taylor nebo třeba Lukáš Derner. Když obránce vidí, že je prostor podpořit útok, tak to zkrátka udělá.

Taylor ale není v kabině jediným nováčkem, tým se poměrně razantně obměnil. Co říkáš na současnou sílu Bílých Tygrů?
Myslím si, že tu máme velkou sílu. Bude hodně záležet na tom, zda budeme disciplinovaní. V loňské sezoně jsme nebyli, a jak se ukázalo, stálo nás to hodně zápasů. A také to bude o proměňování šancí. Před rokem jsme byli ve spoustě zápasů lepší, soupeře jsme přestříleli, ale o gól jsme prohráli. Potom je vám k ničemu, jak hrajete. Na druhou stranu nám to může pomoct. Všichni si uvědomujeme, jak jsme se v tom v první polovině minulé sezony patlali, a nechceme nic podobného dopustit.

Ladislav Šmíd uniká soupeři

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník