Bílí Tygři Liberec

Na soupeři nezáleží, chceme jít dál

Date of publication Author Jiří Beníšek

Čtvrtfinálová série play-off skončila, Bílí Tygři jsou v semifinále. Postup doslova vyválčili v sedmi utkáních proti loňskému finalistovi a předloňskému mistru – Slavii Praha. Rozhodující sedmý duel vyhráli liberečtí hokejisté v Sazka Aréně 5:1, když už po 20 minutách vedli 4:0. Na lavičce týmu dal po utkání průchod radosti i hlavní trenér Josef Paleček, kouč, kterého neprovázejí teatrální výstupy a emoce, který není objektem velkého mediálního zájmu (zatím), ale který už hodně dokázal a v letošní sezóně vede Bílé Tygry za historickým výsledkem v dějinách klubu.

S odstupem dvou dní si trenér Paleček našel čas a podělil se o dojmy ze čtvrtfinálové série, krátce se zamyslel i nad tématem semifinále. Hráči měli v pátek volno, ale v době rozhovoru, v sobotu odpoledne už se pomalu scházeli ve Svijanské aréně k tréninku. Semifinále klepe na dveře.

Pane Palečku, jak byste zhodnotil sérii se Slavií, překvapilo Vás něco?

Série byla vyrovnaná, jak se dalo předpokládat. Během základní části hrála Slavia doma velice dobře, my také. Oba týmy byly hodně v popředí, co se týče úspěšnosti v domácím prostředí. Vzhledem k tomu se všeobecně čekalo, že kdo vyhraje jedno utkání venku, tak vyhraje i celou sérii a postoupí. My jsme si v domácích zápasech věřili, i když jsme prohrávali 2:0 na zápasy a potom 3:2 na zápasy. Velmi důležité bylo, že jsme ustáli utkání v Liberci po vysoké porážce v Praze a srovnali sérii na 3:3. Potom už bylo na Slavii patrná nervozita. My jsme byli v rozhodujícím duelu daleko klidnější, řekl bych to asi tak, že tlak byl takový, že Slavia musela a my jsme mohli.

V sedmém zápase hráči přeci jen důsledněji dodržovali Vaše pokyny, to bylo asi hlavní, že

Velmi důležité pro vývoj bylo, že jsme neinkasovali jako první. Do každého utkání jsme nastupovali stejně. Chtěli jsme hrát se zajištěnou obranou a neinkasovat. To se nám ale předtím nedařilo, dostali jsme branky a museli jsme změnit hru, trochu ji otevřít. Z toho také plynuly fauly a ty Slavia trestala. Naopak v posledním utkání ty bylo naopak, dali jsme poměrně rychlý gól a to bylo velmi důležité. Byla to Slavia, která musela změnit způsob hry, musela to otevřít a to nám vyhovovalo.

Když jste na začátku druhé třetiny vedli 5:0, přemýšlel jste už o tom, co bude dál, po zápase?

To v žádném případě. Jednu třetinu jsme vyhráli 4:0, druhou jsme klidně mohli stejným poměrem prohrát. Stačí pár chyb, mužstvo znervózní a je to. Potěšilo mě, že jsme stále zůstávali u té hry, kterou jsme chtěli hrát.

Kdy jste začal věřit, že už zápas neztratíte a postoupíte dál?

V takovémhle utkání, kdy jde o hodně, nesmí člověk přemýšlet moc dopředu. Je třeba se soustředit na nejbližší minutu. Já jsem tedy nepřemýšlel o tom, jestli už to máme vyhrané, nebo ne. Fakt je ale ten, že pokud tým vede 5:1 a zbývá minuta do konce, je už to o něčem jiném. Znovu ale opakuji, v nějakém dřívějším čase jsem se myšlenkami o tom, že je hotovo, vůbec nezabýval.

Jak jste vůbec s kolegy trenéry oslavil postup?

Byli jsme po utkání a návratu do Liberce pozvaní od vedení klubu do hotelu Zlatý lev, kde jsme poseděli a postup oslavili.

Mluvilo se při té příležitosti o nějakém dalším cíli, padlo něco takového?

To vůbec nebylo třeba. My sami chceme jít dál, ne jen proto, že to chce vedení. Už jsme se někam dostali, něco jsme předvedli, ale nechceme se zastavit. Spíše se tedy povídalo o tom, jak dosud probíhala sezóna.

V Pardubicích jste působil, je pro Vás tedy výhodou, že Bílí Tygři budou hrát s tímto týmem, nebo byste raději chtěl Kladno?

Každý soupeř v play-off je těžký, na každého se tým musí poctivě připravit. Musíme vycházet z toho, co soupeř hraje a je jedno, jestli jsou to Pardubice, nebo Kladno. Utkání v play-off jsou úplně jiná, než v základní části, pravidla mizí, nastolují se jiná. Je to o bojovnosti, o disciplíně. Pokud to budeme dodržovat, tak nemusíme přemýšlet o tom, kdo proti nám stojí.

Jak je na tom tým psychicky a zdravotně?

Hráči jsou samozřejmě nažhavení, na semifinále se těší. Psychicky je to v pohodě. V prvním a druhém zápase v Pardubicích ale budeme postrádat Vaška Nedorosta, který má problémy s kolenem, potom se uvidí, jak bude pokračovat jeho léčba.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit