Bílí Tygři Liberec

Birner, Řepík a Šimek: Naše pozvánka do reprezentace je pochvalou pro celý tým

Date of publication Author Redakce

Liberec - První velký reprezentační turnaj aktuální sezóny se přiblížil a trenér Vladimír Vůjtek už odtajnil nominaci. Na Karjala Cupu se představí hned tři Bílí Tygři - Michal Birner, Michal Řepík a Radim Šimek. V aktuální nominaci má právě náš klub největší zastoupení. Mladý obránce Šimek patří k nejproduktivnějším zadákům celé extraligy a obě křídla první tygří formace Řepík a Birner zase udivují extraligu svým pohybem, důraznou hrou a množstvím šancí, které si ve spolupráci s Petrem Vampolou dokáží vytvořit.

Jak byste zhodnotili 1. čtvrtinu extraligy?
Michal Řepík: Myslím, že úvod soutěže se nám vydařil. Stále jsme ve hře o 1. místo. Byl to cíl, za kterým jsme si šli od začátku letní přípravy. Zatím se vše vyvíjí dobře a jsme za to rádi.
Michal Birner: Soutěž je hodně vyrovnaná. Je potřeba se soustředit na každý zápas a vyvarovat se zbytečných ztrát a hlavně sérií proher. Tady stačí prohrát třikrát, čtyřikrát po sobě a místo, abyste bojovali o vedení v soutěži, jste najednou 8. nebo 9. Každý zápas je důležitý. Dokázali jsme zvládnout klíčové duely se silnými týmy a dokázali jsme otočit i zápasy, které se pro nás nevyvíjely dobře, což jasně ukázalo sílu mužstva. Aktuálně hrajeme o špici, což asi mnoho lidí nečekalo, ale podle mě jsme potvrdili, že tu máme kvalitní tým. Teď je důležité neusnout na vavřínech a pokračovat v předváděné hře.
Radim Šimek: Zatím podáváme dobré výkony. Odměnou pro nás je naše pozice v extraligové tabulce. Musíme tak pokračovat dál.

Myslíte, že právě týmové výkony podpořili vaší reprezentační nominaci?
Michal Birner: To je spíš otázka pro reprezentační trenéry. Já osobně jsem s tím ale úplně nepočítal, protože necítím, že bych měl nějakou úplně super formu, jakou jsem měl v úvodu sezóny třeba vloni ve Finsku. Každopádně jsem za pozvánku rád. Myslím, že opravdu pomohlo to, jak hrajeme jako celá lajna i jako celý tým. Nejspíš právě v těch zápasech, které reprezentační trenéři viděli, se nám dařilo. Určitě bych chtěl navázat na dobré výkony i v národním týmu, ale hlavně v nich chci pokračovat v další části sezóny.
Radim Šimek: Vždycky je dobře, když se daří celému týmu. To pak pomáhá i výkonům jednotlivců. Ale věřím, že jsem trenéra Vůjtka zaujal i svými individuálními výkony. Za nominaci jsem moc rád.

Michal Birner při rozcvičce

Když jste se rozhodli pro přestup do Liberce, jako jednu z motivací jste uváděli také právě to, že budete více „na očích“ reprezentačním koučům. Je tato nominace potvrzením, že jste udělali správný krok?
Michal Řepík: Určitě to byl jeden z důvodů při příchodu do Liberce. Chtěli jsme tu hrát dobrý hokej a ukázat se v dobrém světle, což se nám zatím daří. Já osobně jsem za každou reprezentační pozvánku hodně šťastnej a těším se na to.
Michal Birner: Myslím si, že ano. Sice máme těch individuálních kanadských bodů trochu méně, než se čekalo, ale věřím, že trenéři viděli, že jako lajna si dokážeme vytvořit tlak, dokážeme soupeře zatlačit a vytvářet si šance. Bohužel to tam zatím úplně nepadá, ale je jen na nás to protrhnout a potvrdit naše kvality, jak v lize, tak v nároďáku.

Nebudete v následujících zápasech trochu podvědomě hrát opatrněji, aby nedošlo k nějakému zranění před Karjala Cupem?
Michal Birner: To určitě ne. To prostě nejde! Osobně nad tím zatím vůbec nepřemýšlím. Soustředím se na práci v klubu. Čekají nás těžké zápasy v lize, pak je tu osmifinále Ligy mistrů. Jde to rychle po sobě. Myslím, že až odehrajeme zápas s Davosem a zabalíme věci, tak to na nás teprve „padne“.
Radim Šimek: Vůbec na to nebudu myslet. To je takový zákon schválnosti, že když o takových věcech přemýšlíte tak se stanou. Já půjdu do všeho absolutně naplno, jako vždycky!

Co čekáte od soubojů na s hokejovými velmocemi na Karjala Cupu.
Radim Šimek: Pro mě to bude vůbec první podobná zkušenost na takové akci. Určitě se moc těším. Zároveň jsem i trochu nervózní.
Michal Řepík: Pro mě to bude už druhý podobný turnaj (úsměv). Rozhodně to nebude nic jednoduchého. Na všechno bude méně času. Navíc budu hrát pod jiným trenérem, jiným stylem. Budu se snažit hrát svůj nejlepší hokej, všechno na 100%. To je to jediné, co mohu ovlivnit.

Radim Šimek jde s pukem na holi do akce

Váš reprezentační program je do jisté míry ovlivněn účastí Bílých Tygrů v osmifinále CHL, odehrajete jen dva ze tří zápasů. Bude náročné obě akce nakombinovat?
Michal Řepík: Nebude těžké je nakombinovat, ale náročné bude odehrát tolik zápasu v průběhu nějakých 8 dnů. Možná přijde i trochu únava. My ale můžeme být jen rádi, že jedeme na reprezentační sraz a s Libercem jsme postoupili v CHL tak daleko. Do všeho půjdeme na 100%. Chtěli bychom udělat všechno proto, abychom postoupili přes Davos dál, a chceme se ukázat v co nejlepším světle i na mezinárodní úrovni. To za trochu únavy stojí!
Radim Šimek: Myslím si, že jsme dobře trénovaní už z léta, a já osobně zatím žádný úbytek sil necítím. Je to dobrý. Sezóna zatím také není nijak dlouhá, takže v tom problém nevidím.

Co říkáte na nominaci svých spoluhráčů z Bílých Tygrů Liberec?
Michal Birner: To, že jedeme tři je podle mě jasně dáno tím, jak se daří týmu. Tím, že hrajeme v tabulce nahoře, tak jsme víc „na očích“. Naše nominace je jen odraz toho, jak hrajeme jako tým a je to svým způsobem pochvala pro celou naši organizaci.
Radim Šimek: Oba Michalové předvádějí výborný výkony. Hrají hodně týmově. Myslím si, že v nároďáku jsou určitě zaslouženě!
Michal Řepík: S „Birim“ hrajeme spolu v jedné lajně od začátku sezóny a myslím, že se nám docela daří. Sice ve statistice produktivity by to mohlo být lepší, to víme, ale herně si myslím, že to docela funguje a odehráli jsme dobré zápasy. „Šimi“ má za sebou dobrý start sezóny. Hraje v obranné dvojici s Martinem Ševcem, od kterého se může hodně naučit a také to, podle mého názoru, dělá. Hraje dobře, dělá body, dává góly. Myslím, že účast na Karjale nám všem třem pomůže a doufám, že si zpět do Liberce přivezeme nové herní zkušenosti a pohodu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit