Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři hlásí zvučné posily! Do Liberce přicházejí Birner s Řepíkem!

Date of publication Author Martin Kadlec

Jména dvou reprezentantů se zkušenostmi z KHL i NHL, to jsou první posily Bílých Tygrů před sezónou 2015/2016. Útočné řady Bílých Tygrů posílí devětadvacetiletý Michal Birner a o tři roky mladší Michal Řepík. Birner se s libereckým klubem domluvil na tříletém kontraktu do 30. 4. 2018, Řepík s Bílými Tygry podepsal smlouvu na 2 roky.

Pro Michala Řepíka bude liberecké angažmá premiérou v české nejvyšší soutěži. Hráč, který se přes juniorské zámořské soutěže probojoval do hlavního týmu Floridy Panthers a v NHL si přispal celkem 72 startů, se po návratu do Evropy zabydlel v kádru Lva Praha. V poslední sezóně pak hájil barvy účastníka nejvyšší finské ligy Pelicans Lahti.
Michal Birner už má naopak extraligovou premiéru za sebou. V sezóně 2003/2004 se jako sedmnáctiletý objevil v sestavě Slavie Praha, odehrál však jen jedno utkání. Poté i jeho kroky vedly do zámoří. Na rozdíl od Řepíka ale Michal Birner do NHL nenakouknul. Po návratu na starý kontinent i on zamířil do finské SM Liigy. Čtyři úspěšné sezóny v týmu TPS Turku korunoval ziskem finského titulu. Poté zamířil do Lva Praha. V poslední sezóně Birner působil znovu ve Finsku, v týmu KalPa Kuopio.
Obě posily patří také do širšího výběru české reprezentace. Michal Birner už má na svém kontě 16 reprezentačních startů a aktuálně přidává další, když bojuje o své místo v sestavě na pražské Mistrovství světa. Michal Řepík si v seniorské reprezentaci připsal zatím 2 starty.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

"Podařilo se nám získat hráče, kteří patří k evropské hokejové špičce. Dokázali se prosadit ve velké konkurenci v NHL i KHL a oba mají také reprezentační ambice. Od extraligového angažmá si mimojiné slibují případné zviditelnění pro český národní tým a těší nás, že jejich motivací k přestupu bylo i nadstandardní zázemí v našem klubu. Oba Michalové jsou v nejlepších hokejových letech, znamenají pro nás perspektivu do dalších sezón, ale zároveň už jsou velmi zkušení a prověření velkým mezinárodním hokejem. Michal Řepík patřil v předcházejících sezónách vždy k velmi produktivním hráčům a já si od něho, jako od praváka ideálního do přesilovkových kombinací, slibuji právě zvýšení naší produktivity v přesilových hrách. Michal Birner je také útočníkem, který dokáže často bodovat, jeho projev ale navíc zdobí agresivní a důrazná hra. Od obou nových posil si slibujeme týmový výkon moderní ofenzivní pojetí hry."


Profil Michala Birnera:

Michal Birner
Litoměřický rodák Michal Birner je odchovancem Slavie, nicméně v té působil především v mládežnických kategoriích. Jedinou seniorskou výjimkou je jeho extraligová premiéra mezi muži v ročníku 2003/2004. V dorostu Slavie byl ale Birner hvězdou, za tři roky zde dosáhl průměru více než bod za zápas (118 bodů ve 113 zápasech). V roce 2004 si Birnera v draftu vybralo St. Louis jako 114. hráče v pořadí a mladý talent se proto rozhodnul zkusit štěstí v zámoří. Dva roky hrál v OHL a před sezonou 2006/2007 přešel do AHL. Pozvánka do hlavního týmu Blues, a po tradu ani z Anaheimu, ale nepřicházela.
Proto se v roce 2009 rozhodl Michal Birner vrátit do Evropy. Zvolil finskou ligu a tým Pelicans Lahti. Zde ale odehrál pouze šest zápasů, poté přišla nabídka z TPS Turku. Zde se hned v první sezóně radoval ze zisku titulu. Není proto divu, že si klub jeho služby pojistil i na další 3 sezóny. V roce 2012 odešel dravý útočník na hostování do týmu Lev Praha a o sezónu později se z hostování stal stálý přestup. V KHL se sice Birner rozjížděl pomaleji, ale především ve vyřazovacích bojích patřil k nejplatnějším hráčům týmu.
Poté, co se Lev Praha musel rozloučit s KHL, vrátil se Michal Birner do dobře známého prostředí ve Finsku. Tentokrát ale oblékl dres Kuopia.
V reprezentačních výběrech se Michal Birner objevuje pravidelně od svých 16 let. Může se pochlubit bronzem z mistrovství světa hráčů do 18 let a vrcholný šampionát si zahrál i za „dvacítky“. V seniorské reprezentaci zatím odehrál 16 zápasů, z toho 10 v rámci Euro Hockey Tour. Aktuálně bojuje o svou premiérovou účast na MS dospělých, když stále figuruje v nominaci trenéra Růžičky.

Profil Michala Řepíka:

Michal Řepík
Rodák z Vlašimi Michal Řepík je odchovancem pražské Sparty, kde už od mládežnických kategorií dokazoval, že zde roste hráč pro „velký hokej“. V šestnácti letech už hrál stabilně za juniorku, kde v 53 extraligových zápasech posbíral 63 bodů. Této vizitky si nemohli nevšimnout v zámoří, a tak další ročník již Řepík začínal ve Vancouveru. Všechny tři ročníky v dresu Giants zářil a patřil k hvězdám soutěže – v 222 utkáních včetně play-off měl 93 branek a 118 asistencí. V sezóně 2005/2006 Řepík vyhrál cenu pro nejproduktivnějšího hokejistu Memorial Cupu a zařadil se tak mezi jména jako Crosby nebo Lombardi.
V sezóně 2008/2009 opustil juniorské soutěže a přes výkony v AHL, kde nastupoval za týmy Rochester Americans a San Antonio Rampage, se dostal až do hlavního týmu Floridy Panthers. I další tři roky kombinoval farmu se zápasy v hlavním týmu Panterů. Celkově z NHL odešel s bilancí 72 zápasů a 20 kanadskými body na kontě.
Po návratu ze zámoří se Michal Řepík upsal tehdejšímu nováčkovi KHL Lvu Praha. Zde strávil 2 sezóny a i on se výraznou měrou podílel na konečném druhém místě Lva v ročníku 2013/2014. Poté, co Lev Praha musel ukončit své působení v KHL, zamířil Michal Řepík (stejně jako Birner) do Finské SM Liigy. V týmu Pelicans Lahti patřil k nejproduktivnějším hráčům, když si ve 48 zápasech připsal 31 bodů.
Řepík byl od mládežnických kategorií pravidelným českým reprezentantem. V roce 2007 se zúčastnil MS “20”, ale na svou premiéru v seniorském výběru čekal překvapivě dlouho. První 2 starty si připsal až v této sezóně, když si jej trenér Růžička vybral na turnaj Channel One Cup.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit