Bílí Tygři Liberec

Pohled do historie: Semifinále play-off 2010

Date of publication Author Petr Schultz

Bílí Tygři se střetli s Pardubicemi v play-off celkem dvakrát. Naposledy tomu bylo před dvěma lety, kdy na Východočechy s Haškem brance narazili v semifinále. V následujícím článku vám přinášíme rekapitulaci čtyř duelů z roku 2010.

Semifinále 2010

Bílí Tygři prožívali v ročníku 2009/10 zvláštní sezónu a po dvaapadesáti kolech se usadili na osmém místě extraligové tabulky. V předkole play-off narazili svěřenci trenéra Kalouse na České Budějovice, se kterými museli svést pětizápasovou bitvu.

Ve čtvrtfinále pak modrobílá parta střetla s indiány ze západu Čech. V prvním kole play-off dokázali Liberečtí, že vyřazovací boje jsou úplně jiná soutěž a výsledky ze základní části se mažou. Plzeň šla v sérii do trháku 2:0 na zápasy. Severočeši ale v domácím prostředí srovnali, u indiánů ukradli důležité utkání a v Tipsport areně rozhodli. V semifinále je pak čekala parta kolem veterána Dominika Haška.

Co se tem rok dělo v extralize?

- titul vyhrály Pardubice
- základní část ovládla Plzeň
- do baráže spadla Mladá Boleslav
- invaze cizinců do extraligy

1. SF: Bílí Tygři v prvním zápase tahali za kratší konec

HC Eaton Pardubice vs. Bílí Tygři Liberec 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Sýkora (Kolář I, Koukal), 41. Koukal (Kolář I, Havíř) - 25. Ondřej. Rozhodčí: Minář, Šír - Bádal, Pouzar..Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0 V oslabení: 0:0 Diváci: 10 115. Střely na branku: 33:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Stav série: 1:0

Bílí Tygři chtěli Pardubicím vrátit zpět pět let starou porážku ze semifinále 2005, jenže to se jim vůbec nevyvedlo. Eaton šel už ve 23. minut zásluhou Petra Sýkory do vedení. Na jeho trefu odpověděl po dvou minutách Zdeněk Ondřej, který srovnal. Rozuzlení přišlo až na začátku poslední části hry, kdy přesně zacílil Petr Koukal a přisoudil Východočechům vedení v sérii.

„Pardubice mají nebezpečné brejky. My jsme dnes nehráli špatný zápas. Měli jsme dobrý pohyb. Ve druhé třetině jsme byli trochu víc vyloučený a tím se oni dostali trochu více do hry, protože oni mají přesilové hry výborné. Dnes rozhodla efektivita v zakončení. My jsme se dnes na branku hrozně nadřeli a tím jsme prohráli dnešní zápas,“ hodnotil tenkrát zápas Zdeněk Ondřej.

Hvězdy zápasu: Petr Koukal, Marek Pinc, Jan Kolář


2. SF: Severočeši recept na Haška nenašli

HC Eaton Pardubice vs. Bílí Tygři Liberec 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 36. Rákos (Cetkovský), 40. Starý, 46. Sýkora (Zohorna, Pivko), 57. Cetkovský (Kousal, Pivko). Rozhodčí: Hradil, Husička – Kalivoda, Bryška. Vyloučení: 7:4, bez využití. Diváci: 10 115. Střely na branku: 31:22. Průběh utkání: 4:0. Stav série: 2:0

 
 
Dominik Hašek byl tvrdým oříškem.
 
 
Ve druhém utkání na východě Čech si Bílí Tygři ani neškrtli a Pardubice je přejely jasně 4:0. Modrobílí drželi se soupeřem krok jen v první periodě, v závěru druhé třetiny se prosadili Daniel Rákos s Janem Starým. Na jeho ránu do černého navázal Petr Sýkora a Jiří Cetkovský.

„Musím poblahopřát soupeři k naprosto zaslouženému vítězství, protože nás předčil ve všech činnostech a v podstatě nás přejel jako parní válec. Dneska jsme neměli nárok. Musíme se poučit, pak rychle zapomenout na ten zápas a soustředit se na další utkání,“ popsal v krátkosti utkání hlavní trenér Bílých Tygrů Jiří Kalous

Hvězdy zápasu: Jiří Cetkovský, Libor Pivko, Dominik Hašek


3. SF: Pardubice se staly prvním týmem, který zlomil sílu bílého pekla

Bílí Tygři Liberec vs. HC Eaton Pardubice 3:4 pp (0:1, 2:2, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 30. Nedvěd (Nedorost, Výtisk), 38. Plodek (Podkonický), 50. Plodek (Podkonický, Výtisk) - 5. P. Sýkora (Píša), 26. Nakládal (Kolář II, Starý), 38. Starý (Nakládal), 62. Havíř. Rozhodčí: Minář, Hodek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:8. Využití: 2:2. Diváci: 7500. Střely na branku: 31:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4. Stav série: 0:3

Bílí Tygři s "Whiteoutem" za zády v play-off na domácím ledě ještě nikdy neprohráli, ale ten večer to mělo být jinak. Pardubice šly zásluhou Petra Sýkory a Jakuba Nákladala do vedení. Liberec nasměroval za vyrovnáním kapitán Petr Nedvěd. Jenže hosté z východu Čech si připravovali půdu pro první mečbol a Jan Starý zvýšil už na 3:1. Na jednobrankové manko okamžitě ale snížil Jan Plodek, který sám deset minut před koncem zápasu srovnal. Duel tak musel dokráčet do prodloužení. V něm nečekaně vyjel do útoku David Havíř a zlatou trefou ukončil klání.

„Vypadalo to jednu chvíli skoro na prohraný zápas, pak jsme to ale ve třetí třetině dokázali vyrovnat a měli jsme i na to, abychom to otočili a vyhráli v normální hrací době. Bohužel jsme neproměnili šance, které jsme měli. Je velká škoda, že jsme nedali alespoň jeden gól,“ vypověděl smutný hrdina zápasu Jan Plodek.

Hvězdy zápasu: Jan Plodek, Jan Starý, David Havíř


4. SF: Východočeši proměnili první mečbol, Liberci sezóna skončila

Bílí Tygři Liberec vs. HC Eaton Pardubice 3:4 pp (0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 41. Klimenta (Plodek, Čakajík) - 25. Pivko (Sýkora, Kočí), 27. Sýkora (Kočí), 59. Sýkora (Pivko, Píša), 59. Píša (Somík). Rozhodčí: Fraňo, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:7, bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 7500 (vyprodáno). Střely na branku: 29:29. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4. Konečný stav série: 0:4

Severočeská parta složená kolem kapitána Petra Nedvěda měla před čtvrtým utkáním semifinále před sebou těžký úkol. Musela odvrátit první mečbol soupeře. Po první bezbrankové třetině to začalo hráčům lítat do černého až ve druhé části hry, jenže pro domácí fandy na špatné straně. Krátce po začátku prostřední periody se trefili Libor Pivko a Petr Sýkora. Tygří naději vykřesal ve 41. minutě Tomáš Klimenta, jenže ani to nestačilo. V závěru hráli Liberečtí bez brankáře a inkasovali ještě dvě branky do prázdné klece.

„Dnes nám to tam ale bohužel nepadalo. První zápas v Pardubicích jsme hráli velice slušně, ale taky s mrzutou koncovkou. Ve druhém zápase jsme naprosto vyhořeli. Tyhle dva zápasy se od nás štěstíčko trochu odklonilo. Dominik chytal skvěle a udělal tenhle rozdíl v sérii,“ smutnil kapitán Petr Nedvěd.


Zajímavosti série

Liberec vs. Pardubice

Vývoj série: 0:4
Branky celkem: 5:14
Střely: 115:124
Góly v přesilovkách: 2:3
Góly v oslabení: 0:1
Nejproduktivnější hráč Liberce v sérii: Jan Plodek 3 body (2+1)
Nejproduktivnější hráč Pardubic v sérii: Petr Sýkora 5 body (4+1)
Nejlepší střelci série: Jan Plodek (2 góly) x Petr Sýkory (4 góly)
Nejvíc asistencí v sérii: Jan Výtisk, Jan Plodek (2 asistence) x Libor Pivko (3 asisence)
Nejvyšší návštěva: 10 115 (2 krát v Pardubicích)
Průměrná návštěva:8808

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit