Bílí Tygři Liberec

Pozor na poslední minuty! Pardubicko-liberecké bitvy letos nekončí poklidně

Date of publication Author Tomáš Pavlíček

Semifinálový soupeři si v letošních vzájemných utkáních patentovali zajímavou specialitu – vstřelené branky těsně před závěrečnou sirénou. V úvodním klání zrychlil Libereckým tep Divíšek, podruhé z trestného střílení rozhodoval Špirko a za deset sekund konec zase sbíral tři body Bartovič. Jen poslední střet vyzněl jasně, díky souboji Nedvěd – Hašek se na něj i tak bude vzpomínat. Každý zápas tedy nabídl vskutku výbornou podívanou, kterou alespoň na chvíli oživí malá rekapitulace.

1. Místo Dominátora se plná aréna dočkala první domácí výhry

Bílí Tygři Liberec - HC Eaton Pardubice 4:3
Branky a nahrávky: 5. Víšek (Bartovič), 13. Víšek, 24. Nedvěd (Klimenta, Hunkes), 37. Rýgl (Nedvěd, Klimenta) - 10. Kolář II(Cetkovský), 35. Pivko (Sýkora), 59. Divíšek. Rozhodčí: Hradil, Husička - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. Diváci: 7014. Střely na branku: 29:19. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3.

Úvod sezony postavil obě mužstva do zcela opačných rolí, než v kterých nastupují do semifinálové řeže. Liberečtí proti Pardubicím slavili druhou výhru v řadě a svého soka stále čekajícího na tříbodové vítězství naopak seslali do hlubin tabulky.

Mírné zklamání solidně zaplněných tribun z neúčasti legendárního Dominika Haška začal hned v první dvacetiminutovce utlumovat Jan Víšek. Bílým Tygrům dvěma trefami zajistil vytvořil výborný základ, který se soupeř po zbytek duelu snažil marně ničit. V polovině zápasu domácí vládli ledu s dvougólovým náskokem a ani mohutný perníkový finiš umocněný gólem Divíška nerozleptal první vítězství Liberce na domácím ledě.

2. Zbytečná snaha. Trestné střílení v poslední minutě odzrbrojilo Tygry

HC Eaton Pardubice – Bílí Tygři Liberec 5:4
Branky a nahrávky: 23. Cetkovský (Genoway), 34. Zohorna (Koukal), Sýkora (Jillson, Pivko), 49. Sýkora (Špirko), 60. Špirko TS - 31. Hlaváč (DeSantis, Podkonický), 35. Hunkes (Vantuch, Nedvěd), 52. Čakajík (Nedvěd), 57. Víšek (Nedvěd). Rozhodčí: Jeřábek, Minář - Kis, Prchal.Vyloučení: 6:9. Využití: 1:2. Diváci: 9125. Střely na branku: 32:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:4, 5:4.

Do druhé vlny mistrovských střetnutí vstupoval Liberec již s výraznou šmouhou v podobě osmizápasové série, v níž získal jediné tři body. Trochu překvapivá tak byla síla, se kterou se v Duhové aréně bránil favoritovi. Pokaždé se mu povedlo stáhnout dvoubrankový náskok Pardubic a tři minuty před koncem dokonce při hře bez brankáře sebevědomě mířil za cenným bodovým ziskem. Avšak padesát sekund před třetí sirénou utrhl obranu Pivko a skokem pod Čakajíkovu hokejku ukořistil výhodu trestného střílení. Pověstnou neúspěšnost Tygrů při této dovednosti pak dokumentoval Špirko, když čistě prostřelil Pince, a získal pro Eaton první triumf proti Severočechům.

3. Temný hrdina Plodek a Bartovičovy přesně nařízené hodinky

Bílí Tygři Liberec - HC Eaton Pardubice 2:1
Branky a nahrávky: 30. Plodek (Klimenta, Víšek), 60. Bartovič (Podkonický) – 31. Divíšek (Buchtele). Rozhodčí: Svoboda, Souček – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:5, navíc Plodek (LIB) 5 + do konce. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5637. Střely na branku: 36:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Třetí vzájemný duel se odehrál opět pod Ještědem a postupem hracího času nabral hodně dramatický spád. Velmi vyrovnaný průběh protnuly dvě slepené branky, na nichž největší podíl měli liberecký Plodek a pardubický Buchtele. Neřízený osud ovšem právě tyto dva hokejisty zanedlouho svedl proti sobě a jejich srážka málem přinesla tragédii.

Jeden z nejslušnějších Tygrů Plodek strčil juniorského reprezentanta na mantinel, a ten zůstal v abolutně nehybné pozici přikovaný k ledu. Následná vyšetření zranění páteře nepotvrdila, domácí útočník ale i tak inkasoval trest ve hře a do konce základní hrací doby tedy Liberec oslabil. Čekalo se na odplatu za nešetrný zákrok. Na opakování předchozího zápasu, kdy Tygrům v poslední minutě propadly všechny zisky. Tentokrát však v souboji s časomírou zvítězil Milan Bartovič a deset vteřin před uplynutím šedesáté minuty ve vlastním oslabení senzačně zachmuřil pardubické obličeje.

4. Střet titánů odnesl liberecký kapitán vyloučením a porážkou

HC Eaton Pardubice – Bílí Tygři Liberec 5:1
Branky a nahrávky:34. Starý (Koukal, Kolář I), 35. Sýkora z tr. stříl., 51. Pineault (Somík, Kolář II), 52. Cetkovský (Semorád, Kousal), 57. Semorád (Pineaut, Zohorna)- 6. Blatný (Ondřej). Rozhodčí: Husička, Hribik – Poruba, Vengřík. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 9126. Střely na branku: 39:32. Průběh utkání: 0:1, 5:1.

V závěrečném měření hokejového umu už byly pozice jasně rozepsány. Bílí Tygři přijeli na led celku z předních pater tabulky pouze překvapit, zisk bodů by znamenal jen příjemný bonus v bojích o předkolo. A dle toho se také úvodu chopili. Požadovaný forčeking čtvrté formace přinesl gól Zdeňka Blatného a Liberečtí najednou zkrotili rozjetého pardubického koně. Na uzdě ho drželi dobrou polovinu duelu, než se udál moment, jež ovlivnil i symbolizoval zbytek minut.

Dvě největší ikony soupeřících celků Nedvěd a Hašek se nevešli do prostoru mezi mantinelem a brankou a brankář se po kontaktu sesul na zem. Sporné vyloučení libereckého kapitána poté využil Starý, a odpoutal tak své spoluhráče z libereckého řetězu. Ti pak čtyřmi trefami definitivně opanovali utkání, a vyrovnali tak stav vzájemných soubojů na 2:2.


Statistiky

Liberec - Pardubice

Střely na bránu: 130:113
Góly přesilových hrách: 3:4
Góly v oslabení: 1:0

Produktivita:
Petr Nedvěd (1+4) LIB
Petr Sýkora (3+1) PAR
Jan Víšek (3+1) LIB

Průměrná divácká návštěva 7726

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

SOUTĚŽ o vstupenky na čtvrtfinále MS končí v neděli o půlnoci!

Posezónní výprodej ve fanshopu!

Ronald Knot opouští Bílé Tygry. Nově bude působit ve Finsku

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit