Bílí Tygři Liberec

Věřím, že budeme v nastavené práci pokračovat, říká po Karjale Radan Lenc

Date of publication Author Jan Kordík, Kryštof Havíř

Tampere/Liberec - Na první zastávce letošního Euro Hockey Tour mělo zastoupení hned několik současných, ale i bývalých Tygrů. Ve všech třech kláních Karjaly naskočil v reprezentačním dresu libereckým fanouškům dobře známý Radan Lenc, jenž aktuálně působí ve švédské nejvyšší soutěži. V průběhu turnaje zapsal hned pět bodů za tři branky a dvě asistence!

Poslední souboj na Karjale znamenal poměření sil se Švýcarskem, které jste přetlačili 1:0. Čím si vysvětluješ na góly takto chudý duel?
Proti Švýcarům to bylo těžké. Byl to třetí zápas a měli jsme za sebou nějaké cestování, ale to je pro všechny stejné. Na druhou stranu na nás byli Švýcaři nejlépe připravení, protože z našich dvou utkání věděli, co od nás můžou čekat. Bylo to náročné, ale jsem rád, že jsme to zvládli.

Před sezónou přišel k seniorské reprezentaci kouč Radim Rulík. Jak jste k této obměně přistupovali?
Všichni byli plní očekávání. Celý realizační tým je zase nový, takže všichni přijeli zvědaví na to, co bude. Myslím si, že se ale všichni zase rozjedou do svých klubů spokojení a budou pokračovat v nastavené práci.

Všechny souboje úvodního reprezentačního kempu jste ovládli s plným bodovým ziskem. Není to svým způsobem hodně vysoká laťka do dalších turnajů?
Já věřím, že na tyhle výkony navážeme. Zároveň jsme si potvrdili, že nám funguje to, co chceme hrát. Jakmile to takhle plníme, tak s tím má soupeř problémy. Občas je to sice náročné, ale ve třetím zápase se ukázalo, že těch sil už tolik nebylo. Zase jsme ale dokázali najít cestu pro vítězství. To je ohromně důležité.

Ve švédském týmu HV 71 jsi jediný Čech. Schází ti atmosféra české kabiny?
Rozhodně ano, na sraz a na kluky jsem se hrozně těšil. Už mi chyběla taková ta česká sranda a popovídání s kluky, dlouho jsme se neviděli. Vždycky se podělíme o to, co se změnilo, co je nového nebo o nějaké perličky z klubů. Vždycky se na sraz těším, je to ohromně motivující. Reprezentační akce si užívám, protože s těmi kluky už mám něco odehráno a je fajn je vždy vidět.

Po tomto ročníku ti ale končí ve Švédsku smlouva. Máš touhu být stále v zahraničí?
Určitě bych chtěl zůstat, pokud bude zájem. Švédská liga má velkou úroveň a týmy celkově jsou tu ohromně vyrovnané. My se momentálně nepohybujeme na nejklidnějších místech, ale zároveň nemáme nějaký velký propad od druhého místa. Neděláme si ale přehnané naděje na první příčky. Teď po nároďáku se nicméně může stát, že vyhrajeme dva nebo tři zápasy v řadě a najednou budou atmosféra a pozice v tabulce úplně jiné. Už před reprezentační pauzou jsme najížděli na nějakou lepší vlnu. Věřím, že v tom budeme pokračovat a půjdeme nahoru.

V reprezentaci ses teď sešel i s Tygry Tomášem Filippi a Ronaldem Knotem. Zkoušeli tě přemlouvat směrem do příští sezóny k návratu pod Ještěd?
Samozřejmě jsme se bavili nějakým způsobem o tom, jak to vypadá v klubu, co je nového, a co je při starém. Trávil jsem s nimi hodně času a vzpomínek máme spoustu. Neproběhlo nějaké vyložené přemlouvání, ale kluci vědí, jak to mám v hlavě nastavené a kam směřuju. Asi věděli, že to u mě nemá cenu a že když se budu chtít vrátit, tak nebude nutné nějaké velké přemlouvání.

Přestože působíš v zahraničí, tak ti nože k bruslím brousí boleslavský kustod Oldřich Kopecký, který plní stejnou roli i u národního týmu. Kolik si jich od něj do Švédska odvážíš?
Už na začátku sezóny jsem přijel s dvanácti noži a stejný počet si tam vezu i teď. Nějakým způsobem takhle fungujeme a já mu je posílám do Česka. Zatím jsem to takhle dělal v téhle sezóně jednou. Doufám, že mi to zase nějakou chvíli vydrží a nebudu je muset hned za čtrnáct dní posílat znova.


Oslava jednoho ze třinácti českých gólů na Karjale; FOTO: Český hokej

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Martin Faško-Rudáš skóroval na mistrovství světa!

Nová sezona startuje! Ceny vstupenek držíme na minimu, prozrazuje marketingový ředitel

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit