Bílí Tygři Liberec

Chceme skloubit mládí s úspěchem. Věříme, že je to reálné, říká asistent trenéra Žabka

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Po letech to pro něj byl návrat do známého prostředí. Boris Žabka se u Bílých Tygrů velmi rychle aklimatizoval a aktivně se zapojil do propojování akademie s A-týmem. "Áčko je finální produkt, ale tu péči musíte věnovat od mládeže. Přestavba týmu už začala, my v ní budeme pokračovat," říká.

S týmem jste už víc jak čtvrt roku. Zabydlel jste se?
Nešel jsem do něčeho nového. Šel jsem do prostředí, které znám, což pro mě byla velká výhoda. Spíš šlo o to seznámit se s kabinou, hodně věcí je tu nových a je potřeba říct, že zázemí je tu neskutečné. Aklimatizace mi trvala určitě rychleji, než bývá běžné, a to díky mé předchozí zkušenosti. Dosavadní období zatím nechci příliš hodnotit, pár věcí se pro tým změnilo a teď to ladíme. Máme za sebou tři přípravná utkání a čeká nás těžší prověrka ve Švýcarsku.

Je tu široký realizační tým, mnoho členů má zkušenosti s reprezentací. Jaké je pracovat v takovém kolektivu?
Pracovat tady je za odměnu. Jsou tu kolem mě špičkoví lidé, to byla také jedna z věcí, proč jsem se rozhodl přijít do Liberce. Chtěl jsem se posunout jako člověk i jako trenér a zatím jsem spokojený.

Kromě změn v realizačním týmu dochází i na postupné přebudování kádru. Je to tak?
Ta postupná přestavba už začala a my v ní budeme nadále pokračovat. Například Michal Ivan tu má za sebou dvě sezony a je to stále velmi mladý obránce. Myslíme si, že není na limitu a může se dále posouvat. Stejně chceme zapojit další mladé hráče ať už z akademie, či naskautovat nové prospekty. Není jednoduché spojit mládí s úspěchem, ale my věříme tomu, že se to dá skloubit. Uděláme pro to maximum. V přípravě jsme zapojili dva ročníky 2005 a 2006 a jak Jarda Pérez, tak Daniel Pekař či Adam Král nás zaujali. Snažíme se dát klukům šanci, mentalita je tady na to nastavená a já jsem zvyklý z minulých let pracovat s mladými.

Omlazená sestava nastoupila i do přípravného zápasu proti Spartě a hráči nezaostávali proti plné sestavě soupeře. Potěšilo vás to?
Pokud se dodrží taktické pokyny, tak dva až tři mladí hráči nepokazí zápas. Je potřeba, aby si tímhle prošli a i když udělají nějakou chybu, tak je to součástí vývoje. Chceme najít odvahu, abychom mladým hráčům pomohli. Jsou to spojené nádoby a nám se to pak může v budoucnu vrátit.

Dařilo se i obráncům. Rayen Petrovický, který je v týmu na zkoušku, vstřelil dva góly ve třech zápasech.
Rayenovi to vyšlo i bodově. Je to jeden z hráčů, kteří mi prošli pod rukama ve slovenském nároďáku U18. Věděl jsem, do čeho jdu, když jsme ho přivedli. Je to ofenzivní obránce, který splnil naše očekávání. Musí se samozřejmě zlepšit i směrem do defenzivy, ale vyšlo mu to. Uvidíme, jak se teď s ním situace vyvine, ale do budoucna s ním chceme spolupracovat a spojit jeho jméno s naší organizací.

Jaká by měla být role Jakuba Dvořáka, který prošel draftem do NHL?
U Kuby vidíme velký potenciál. Chtěli bychom navýšit jeho icetime, bude záležet i na něm. Ale chceme mu dát všechny možné informace a prostor k tomu, aby byl připravený. Je to jeden z obránců, u kterých věříme, že jeho budoucnost bude v jiné lize.

Čeká vás turnaj ve Švýcarsku, kde vás prověří kvalitní soupeři. Bude to ta nejlepší prověrka před extraligou?
Tam celou přípravu teď směřujeme. Bude to hodně o bruslení, předbrankovém prostoru, o detailech. Moc se na to těšíme a jsem zvědavý, jak to zvládneme. Pro nás to bude takové zrcadlo ohledně systémových věcí, které bude potřeba doladit před startem soutěže.

V přípravě se vám dvakrát povedlo udržet čisté konto. Je to dobrý signál, že vámi zvolený obranný systém zatím funguje?
Je fajn dostávat co nejméně gólů a některé věci jsme změnili, aby to tak bylo. A právě defenzivní hra nám může dopomoci posunout tým ještě o level výš. Ofenzivní síla tady je a my musíme k tomu i málo inkasovat.

Klubová filozofie je nastavená dlouhodobě. V posledních dvou sezonách naskočilo za Bílé Tygry nejvíce hráčů do 23 let z celé extraligy. Mělo by se podobným směrem vydat více tuzemských klubů?
Jak se to dělá tady, to je jedna z cest, kterou se kluby mohou vydat. Áčko je finální produkt, ale tu péči musíte věnovat od mládeže a ten proces budovat postupně. Důležité je školit a zdokonalovat trenéry, aby předávali mladým klukům ty správné informace. To je priorita. Pak musíte mít nastavené propojení směrem k A-týmu, kde mladí dostanou šanci. Těch variant je ale samozřejmě víc a kluby si je volí podle svých finančních možností či vizí.

Boris Žabka udílí pokyny během tréninku

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

O Kapku lepší hokej má za sebou nejúspěšnější ročník!

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit