Bílí Tygři Liberec

McCoshen už trénuje s týmem! Rád podpořím útok a rozdám pár hitů, těší se

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Pod Ještěd už dorazila i prozatím poslední z letošních posil. Obránce Ian McCoshen má před sebou druhý rok v Evropě, kde se loni uvedl výbornou sezónou ve finské nejvyšší soutěži. "Cítil jsem, že přesun do Evropy je pro moji kariéru to pravé a mohu se tak znovu posouvat. Musím říct, že jsem za tohle rozhodnutí moc rád," potvrzuje osmadvacetiletý rodák z amerického Anaheimu a majitel více než šedesáti startů v NHL.

Do Liberce jsi dorazil teprve v úterý. Jaké jsou tvoje první dojmy?
Město je velmi pěkné, líbí se mi, že leží pod horami. Je krásné se ráno probouzet s výhledem na okolní kopce. Je tu i krásná aréna. Na našem týmu se mi líbí, že chceme hrát rychlý hokej. Zatím je všechno parádní.

K týmu ses připojil až teď, protože jsi v Americe hrál ligu 3 na 3. Byl to dobrý přídavek do předsezónního období?
Rozhodně ano, byla to výborná náplň léta. Hrát soutěžní hokej ve formátu 3 na 3 je vždycky zábava a trošku vám to vrátí vzpomínky z hokejových začátků v dětství. Bylo taky fajn, že jsme v rámci ligy navštívili několik zajímavých měst. Škoda jen, že se nám jako týmu nevedlo trošku lépe. Teď už jsem ale rád, že jsem v Česku.

V kariéře jsi odehrál přes 60 zápasů v NHL a splnil sis to, o čem většina hráčů sní. Jaké to bylo?
Jak jsi řekl, byl to pro mě splněný sen. Celý život pro takovou příležitost pracujete. Něco podobného si vždycky představujete – už když jste malé dítě, bruslíte na rybníce, střílíte na branku před barákem... Všechny tyhle momenty k tomu okamžiku směřují, celá rodina pro to obětuje strašně moc. Za starty v NHL budu do konce života vděčný, nikdy na to nezapomenu.

Před minulou sezónou ses rozhodl k podstatnému kroku – zámoří jsi vyměnil za Evropu. Proč?
Byl jsem v určitém bodu kariéry, kdy jsem nastupoval v AHL a bylo pro mě těžké dále atakovat úroveň NHL, v čemž hrála roli také zranění. Cítil jsem, že přesun do Evropy je pro moji kariéru to pravé a mohu se tak znovu posouvat. Musím říct, že jsem za tohle rozhodnutí moc rád. Minulý rok jsem si ve Finsku neskutečně užil a cením si toho, co pro mě klub udělal.

Sezóna ve Finsku ti vyšla i po individuální herní stránce, že?
Cítil jsem se opravdu dobře. Tým mi věřil a dostal jsem pozici, ve které jsem mohl ukázat, že umím pomoci i po bodové stránce, tvořit hru a vstřelit nějaké góly. Bylo to pro mě něco nového, protože se to lišilo od úkolů, které jsem primárně měl v Americe.

Měl jsi před příchodem do Liberce nějaké informace o klubu nebo české extralize?
Moc jsem toho nevěděl. S několika Čechy jsem dříve hrál, většina z nich ale v Česku bydlela v okolí Prahy. Konkrétně o Liberci jsem tedy žádné velké reference neměl, nicméně o české lize jsem slyšel převážně dobré věci. Pomohlo mi to se rozhodnout.

Na co se od tebe můžou liberečtí fanoušci těšit?
Jsem všestranný obránce, který si v první řadě hledí obranného pásma, ale když je možnost, rád podpořím i ofenzivu. Se svojí postavou dokážu hrát fyzicky, rozdat pár hitů a udělat všechno, co tým potřebuje.

Vytyčil sis už pro sezónu nějaké hlavní cíle?
Hlavní je pro mě týmový úspěch. Přál bych si, abychom se dostali do play-off a tam hráli tak dlouho, jak to jen půjde. Snad by to mohlo vyjít až k titulu!

Sice jsi přijel teprve v úterý, ale stihl jsi už pochytit nějaká česká slovíčka?
Vím, že hello se řekne čau. Myslím, že jsem se naučil i good morning (dobré ráno, pozn. red.), ale radši se o to teď nebudu pokoušet před kamerou. (úsměv) Taky jsem se naučil, že se říká Liberec a ne Liberek. Zatím to jsou maličkosti.

Čeština je každopádně pro cizince extrémně těžká, je to pro tebe další výzva kromě hokeje?
Ano, rád bych se každý den naučil nějaké nové slovíčko. Uvidíme, jak budu mluvit na konci sezóny. (úsměv)

Uvidíme tě v akci už ve čtvrtek proti Spartě?
Zatím nevím jistě, protože mi ještě z Ameriky nedorazily hokejky. Necháme se překvapit.


Ian McCoshen během prvního tréninku za Tygry

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Michal Birner ukončuje hráčskou kariéru

Nejnovější články

Michal Birner končí kariéru. V klubu pokračuje v nové roli

Letní příprava odstartovala! Tygři vyjeli i na led

Fanshop od čtvrtka opět v plnohodnotném provozu

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit