Bílí Tygři Liberec

Formát zeštíhlené extraligy dorostu? Dvě skupiny a nově i předkolo

Date of publication Author Ondřej Belák, Martin Voltr

Liberec - Po juniorské nejvyšší soutěži už má o svém formátu pro sezónu 2023/24 jasno i ta dorostenecká. Extraliga kategorie U17 prošla velkou transformací, ze třiceti týmů se zúžila na rovných dvacet. Výrazné zeštíhlení s sebou přináší řadu novinek.

Nejvýraznější změnou, která se kromě sníženého počtu účastníků projeví už na samotném začátku, je nový formát základní části. Zatímco dříve bylo zvykem třicítku celků rozdělit do tří desetičlenných skupin, dvacítka se dle očekávání rozdělí do dvou – západní a východní (oficiálně A a B).

Bílí Tygři odehrají základní část v západní skupině, kde budou figurovat ve společnosti Karlových Varů, Plzně, Litvínova, Kladna, Sparty, Slavie, Českých Budějovic, Tábora a Mladé Boleslavi. Základní část bude čítat 27 kol, utká se třikrát každý s každým. Ve třetím vzájemném duelu bude mít výhodu domácího prostředí vždy ten tým, který se lépe umístil v předešlém roce.

Klíčová hranice se bude nacházet v polovině tabulek. Prvních pět celků z obou skupin postoupí do vyšší nadstavbové skupiny a zajistí si postup do play off. Slabších pět mužstev z obou skupin vytvoří nižší nadstavbovou skupinu. Výsledky z úvodní části se nezapočítávají, týmy se ve skupinách utkají dvakrát každý s každým, čeká je tedy dalších 18 kol.

Družstvo, které se po druhé části umístí v horší skupině na posledním, dvacátém místě, přímo sestoupí do Ligy dorostu. První dva celky této skupiny (celkově tedy 11. a 12.) naopak doplní elitní desítku ve vyřazovacích bojích.

Play-off tentokrát začne předkolem pro týmy na páté až dvanácté příčce (5–12, 6–11, 7–10, 8–9), které se bude hrát na dvě vítězná utkání. První čtyři celky si počkají na své soupeře pro čtvrtfinále hrané na tři vítězné zápasy, stejný počet zápasů rozhodne v semifinále. Finále bude opět na čtyři vítězná střetnutí.

Dorostenecká extraliga bude v nadcházející sezóně určena zejména hráčům ročníků narození 2007 a 2008. Hracími dny základní části budou čtvrtek a sobota, nadstavba se vzhledem ke větším vzdálenostem bude hrát formou dvojzápasů pátek – sobota. Soutěž vypukne ve čtvrtek 7. září. Protože počet zápasů v dlouhodobé fázi naroste z loňských 36 na 45, kalendář extraligy bude značně nabitější.

Kromě technických regulí je už známé také rozlosování soutěže. Bílí Tygři ji rozehrají 7. září na domácím ledě proti českobudějovickému Motoru, o dva dny později vyjedou do Kladna k utkání s Rytíři. Liberec v sezóně bude obhajovat loňské vítězství v základní části a následný postup do čtvrtfinále.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit