Bílí Tygři Liberec

Momenty z historie: Zády do hry

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Bílí Tygři tuto sezónu oslavují dvacet let od postupu do nejvyšší české soutěže a toto kulaté a významné jubileum nelze nechat bez povšimnutí. V naší rubrice Momenty z historie se tak vydáváme po stopách za slavnými i zapomenutými okamžiky z dvaceti let mezi českou elitou!

Naše vzpomínka se tentokrát bude týkat čtvrtfinále play-off 2010, v němž Tygři vyzvali Plzeň. Do série šel Liberec v roli papírového outsidera, neboť si účast v nejlepší osmičce vybojoval až v předkole, zatímco Plzeň ovládla základní část. Indiáni také vyhráli první dva duely, jenže šelmy poté šokovaly třemi výhrami v řadě a rázem vedly 3:2 na zápasy.

Svěřenci tehdejšího trenéra Jiřího Kalouse tak v šesté bitvě útočili před svými fanoušky na nečekaný postup do semifinále. Vedení Západočechů nevydrželo dlouho a na začátku třetího dějství vedl Liberec už 3:1. Na snižující branku Plzně zareagoval o chvíli později svou trefou Bartovič a za stavu 4:2 se začal lámat chleba.

Radek Matějovský v roce 2010 o Pincově zákroku
Plzeňští už zvedali ruce nad hlavu a najednou tam vletěla jeho lapačka. Klobouk dolů před jeho dnešním výkonem.

Do konce utkání zbývalo zhruba třináct minut a hosté museli vrhnout všechny síly do útoku. A v 50. minutě přišel rozhodující moment celé série! Brankář Marek Pinc totiž pokryl individuální akci legendárního Martina Straky, jenže se ocitl zcela mimo pozici. Mezitím se Straka za bránou dostal zpět ke kotouči a přihrál ho k druhé tyči Tomáši Vlasákovi, jenž puk poslal do odkryté klece a začal zvedat ruce nad hlavu.

Střelu plzeňského forvarda neúspěšně blokovalo hned několik hráčů, jenže situaci nakonec zachránila Pincova lapačka. Brankář Tygrů po svém předchozím zákroku stál ke hře v podstatě zády, přesto ještě stihl s nataženou rukou skočit do brankoviště a sebrat Vlasákovi důležitý gól.

Marek Pinc v roce 2010 o svém zákroku
Byla to víceméně náhoda, protože on mě spíš trefil. Hráli jsme perfektní hokej, myslím, že jsme sérii zaslouženě vyhráli.

Plzeňští tak místo snížení na rozdíl jedné branky jen nevěřícně koukali, jak Pinc ukazuje puk v rukavici aplaudující aréně. Po tomto jeho ikonickém zákroku vstřelili Severočeši ještě tři branky a po výhře 7:2 oslavili postup do semifinále.

Na tento památný moment můžete zavzpomínat také na našich sociálních sítích, kde rubrika Momenty z historie rovněž probíhá!

Pincův zákrok najdete v čase 10:36

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit