Bílí Tygři Liberec

Kulaté jubileum! Tygři jsou už 20 let extraligoví!

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Liberecká hokejová organizace slaví důležitý historický milník. Dnes, 31. března, je to totiž přesně dvacet let, co náš tým postoupil do nejvyšší české soutěže! Toto významné jubileum si Tygři v průběhu tohoto roku ještě několikrát připomenou.

Severočeši klepali na dveře baráže o extraligu už v sezóně 1997/98, kdy se v 1. lize ještě nehrálo play-off a o postup výš si zahrál vítěz základní části. Tehdejšímu HC Stadion možnost zabojovat o místo v české nejvyšší soutěži unikla jen velmi těsně. Hned první rok po přejmenování na Bílé Tygry se Liberec dostal až do finále, kde ovšem podlehl Chomutovu.

Následující ročník už to ale šelmám vyšlo! Ve finále 1. ligy porazily Jihlavu a v následné baráži je čekalo Kladno. V sérii hrané na čtyři vítězná utkání Tygři nejdříve zvládli oba zápasy venku. Poté sice prohráli první domácí duel, jenže hned v tom dalším získali třetí bod a postupový mečbol.

Jiří Kudrna o výročí
Je to hodně dlouhá doba, vzpomínky ale pořád přetrvávají. Tehdy to pro nás byl velký úspěch. Postupem do extraligy s Libercem se nám splnil sen. Moc rád na to vzpomínám, byl to perfektní zážitek.

Zbývalo udělat poslední krok, o nějž se liberečtí hokejisté pokusili 31. března 2002, tedy přesně před dvaceti lety! V páté bitvě barážové série byl stav po dvou třetinách 1:1, načež v 50. minutě zápasu vstřelil vítězný gól týmu z Podještědí obránce Jan Kudrna, jenž brankáře Zdeňka Orcta překonal ranou zpoza modré čáry!

První branku Tygrů v utkání mimochodem vstřelil jeho mladší bratr Jiří Kudrna, jehož můžete nyní vídat na liberecké střídačce jakožto asistenta trenéra Patrika Augusty. „Ten gól si pamatuji. Obránce mě nastřelil při oslabení a já jsem se zbytkem svých sil ujel. Neměl jsem na zakončení moc času, ale nějak jsem to tam procedil,“ vybavoval si.

Jan Plodek o postupu do extraligy
Oslavy byly velké, většinu z nich si nepamatuji. Na sérii si ale vzpomenu, všechny zápasy byly vyprodané. Ve Svijanské aréně lezli lidi snad i po světlech. Bylo to neskutečné.

Z kádru, který před dvaceti lety vybojoval postup do extraligy, momentálně v liberecké organizaci působí ještě Jan Plodek s Alešem Válou, tehdejším kapitánem mužstva. Oba nyní zastávají roli kustodů. „Nebylo to o tom, kdo je kapitán. Sešla se prostě dobrá parta a vyšlo nám to. Na začátku jsme vyhráli oba zápasy na Kladně, což bylo klíčové. Podle mě jsme tím soupeře hodně zaskočili, s něčím takovým asi nepočítal,“ vzpomínal na baráž Vála, jenž nosil kapitánské „C“.

Stojí za to dodat, že Tygři za oněch dvacet let z české elity ani jednou nesestoupili a již se tak řadí mezi tradiční extraligové kluby. Během dvaceti sezón získal liberecký hokejový klub jeden mistrovský titul, tři stříbrné medaile a šestkrát ovládl základní část. „V té době jsme si nedokázali představit, jakých úspěchů Tygři v budoucnu dosáhnou. Hlavně poslední roky byly velmi plodné, což je úžasné,“ rozplýval se Vála.

Tak ještě jednou šťastné kulaté výročí a mnoho mnoho dalších let v hokejové extralize, Tygři!


Oslavy postupu do extraligy v roce 2002


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit