Bílí Tygři Liberec

Sezóna Dominika Lakatoše? Dvacítky, titul i Nováček sezóny. Vůbec by mě to před rokem nenapadlo, říká

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Dominik Lakatoš si v sezóně 2015/2016 odbyl svůj první rok v seniorském hokeji a své šance se rozhodně nezalekl. Zahrál si na šampionátu do dvaceti let, získal titul a stal se nejlepším nováčkem extraligy. „Trenér mi dal prostor, abych se otrkal a za to jsem opravdu vděčný,“ podotýká útočník, který se rozpovídal i o draftu NHL.

V osmnácti letech dostal Dominik Lakatoš příležitost v A-týmu Bílých Tygrů a ve své první sezóně v seniorském hokeji si rozhodně nepočínal jako žádný otloukánek. V základní části zaznamenal důrazný forvard 7 branek a 4 asistence a důležitý gól si připsal také v honbě za mistrovským titulem ve vyřazovacích bojích.

Všechno to ale začalo už v loňském utkání play-out proti Karlovým Varům, kdy si mladého útočníka vytáhl Filip Pešán z liberecké juniorky. „Vůbec by mě nenapadlo, že bych tu za rok mohl hrát finále. Tehdy jsem byl vyděšený sedmnáctiletý kluk, který naskočil do áčka a ani nevěděl, jak se to stalo,“ přiznává Dominik.

Energetiky ve svém prvním představení v Home Credit Aréně zaskočil svým důrazem a navzdory těsné porážce vzpomíná na svůj debut jen v dobrém. „Strašně jsem si to tenkrát užil a přál jsem si dostat se do hlavního kádru, když jsem viděl, jaké je tady skvělé zázemí s výbornými trenéry a realizačním týmem. Byl to úžasný zážitek.“ Osmáci MČR rozhovory

Poté co Lakatoš s A-mužstvem absolvoval i přípravu, vstřelil za dospělé Tygry svůj první gól v utkání CHL proti Nitře. S ním přišla i rostoucí jistota, kterou si ale podle svých slov přinesl na led z liberecké šatny. „Opravdu pevnou půdu pod nohama jsem v A-týmu získal v kabině. Kluci mě na začátku hodně podrželi. Hokej se pořád ještě učím a je super mít kolem sebe takové hráče, jaké tu v Liberci máme. Pro můj růst je to ohromně pozitivní,“ ví devatenáctiletý talent.

Další Dominikův průlom přišel na šampionátu dvacetiletých, kde Lakatoš vsítil hned dvě branky a byl jednou z ústředních postav českého národního týmu. „Zahrát si na mistrovství světa je nepopsatelná věc. Snažil jsem se v Liberci odvádět maximum, abych se udržel v hlavním mužstvu a zničehonic jsem dostal pozvánku. Chtěl jsem se tam hrozně moc podívat, okusit tu atmosféru a najednou jsem tam byl,“ vzpomíná s úžasem. Osmáci MČR rozhovory

Dominik i přes náročnou sezónu, během níž se představil také na farmě v Benátkách i v liberecké juniorce, nepolevoval a konstantními výkony si vysloužil ocenění Nováček sezóny. Ve finále ankety redakce sportu České televize předčil Davida Skleničku z Plzně a Patrika Zdráhala z Vítkovic.

„Pramení to z toho, jakou jsem tu měl sezónu. Trenér mi dal prostor, abych se otrkal a za to jsem opravdu vděčný. Samozřejmě jsem na to ocenění nemyslel, snažil jsem se odvést co nejlepší práci pro tým a Nováček z toho tak nějak vyplynul. Je to krásné a jsem rád, že se mi to povedlo“ komentuje vítězství v anketě hráč, který s hokejem začal v Kolíně.

Dalším průlomovým okamžikem může být pro Lakatoše draft NHL, který by Dominika mohl přiblížit angažmá v kanadsko-americké soutěži. „Vůbec to nesleduji. Co se má stát, stane se a já tomu musím jít naproti. Teprve až to nastane, tak o tom budu přemýšlet,“ říká nejlepší nováček extraligové sezóny. „Budu rád, když budu draftovaný, ale odchod z klubu neplánuji. Je tady, nebojím se říct, nejlepší zázemí v Česku a k odchodu zatím nemám důvod,“ prozradil na závěr devatenáctiletý útočník Dominik Lakatoš.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit