Bílí Tygři Liberec

Ondřej Vitásek odchází do Švédska

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Po Branku Radivojevičovi a Radimu Šimkovi opouští Bílé Tygry další jméno. Zajímavou zahraniční nabídku vyslyšel Ondřej Vitásek, který bude od nové sezony hájit barvy švédského Örebro.

V neděli 30. dubna vyprší šestadvacetiletému bekovi smlouva v organizaci Bílých Tygrů a následně se přesune do Švédska, kde podepsal dvouletou smlouvu. Oblékat bude dres týmu Örebro HK, který působí v nejvyšší švédské soutěži Elitserien od sezony 2013/14. V letošním ročníku postoupil z osmé příčky do play-off, zde však podlehl pozdějším finalistům z HV71.

Urostlý univerzální zadák je odchovancem Prostějova, kde se narodil 4. září 1990. Juniorská kariéra jej však zavedla do nedalekého Přerova a také do Opavy, kde poprvé vyzkoušel v osmnácti letech dospělý hokej.

Za tamní celek hrál kromě 2. ligy také juniorskou nejvyšší soutěž, a to až do svého přestupu do Liberce ve 21 letech. Mezitím si však v sezoně 2009/10 odbyl svůj extraligový debut v dresu Vítkovic.

Po příchodu na sever Čech si musel své místo v áčku Bílých Tygrů tvrdě vybojovat. K tomu byl ihned odeslán do Benátek nad Jizerou a ve svém prvním ročníku v Liberci naskočil jen do tří extraligových duelů. Ani v sezoně 2012/13 se ještě nedokázal naplno prosadit do extraligy, ve které však odehrál už 13 klání. Jinak stejně jako rok předtím nastupoval především za středočeské Benátky. V ročníku 2013/14 ale přišel velký zvrat.

Nejenže se rychle stal klíčovým bekem Tygrů, ale také skvělými výkony oslovil reprezentačního kouče Vladimíra Růžičku. I v národním týmu pokračoval ve výborné hře, a tak byl po posledním turnaji Euro Hockey Tour dokonce nominován i na MS v běloruském Minsku.

TOP Vitásek repre

Na světovém šampionátu sice neměl úlohu klíčového beka jako doma v Liberci, i tak však odehrál deset zápasů a patřil mezi stabilní pilíře defenzivy. Mimo jiné se zapříčinil o jeden velmi neobvyklý statistický údaj - svůj první gól v národním dresu obstarat dříve, než v extralize.

Členem reprezentačních srazů byl i v ročníku 2014/15, stejně jako jednou z hlavních defenzivních opor týmu. Pro zranění sice nějaký čas týmu na konci sezony chyběl, což ho možná připravilo i o šanci zamířit na další mistrovství světa, i tak si ale připsal celkem 45 startů a přidal také své první extraligové branky.

Také v mistrovské sezoně patřil mezi obranné pilíře Bílých Tygrů a zejména v play-off se potkal s velmi dobrou formou. I díky němu tak nakonec Liberec dokráčel k historicky prvnímu extraligovému titulu. V pomistrovském ročníku se navíc opět probojoval do reprezentace, kde přidal svůj druhý gól, a skvělými výkony pomohl našemu týmu k vítězství v základní části a k postupu do finále.

Nyní poprvé ve své kariéře zamíří do zahraničí. Nezbývá než popřát urostlému bekovi mnoho štěstí!

Ondřej Vitásek

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Trénink pohledem T.J. Melancona

Nejnovější články

Vyhrocená série se Spartou pokračuje! Tygři budou doma dotahovat ztrátu

Srdcař Jaroslav Vlach zůstává Tygrem! Smlouvu prodloužil o dva roky

Věnujte pozornost dopravním omezením v okolí Home Credit Areny

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Šála PO 2024 tištěná

350 Kč
Koupit