Bílí Tygři Liberec

Mistr světa zůstává Tygrem! Ján Lašák podepsal nový roční kontrakt

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Po oslavách titulu přicházejí na řadu otázky ohledně složení kádru pro další sezonu. Důležitý otazník v zadních řadách je vyřešen, v brankovišti se také v následujícím ročníku budou moci Tygři spolehnout na jistotu a zkušenost. Ján Lašák stráví pod Ještědem ještě minimálně jednu sezonu.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

"Jsem velmi rád, že jsme se s Jánkem dohodli na jeho pokračování v Liberci. Jeho podpis je pro nás důležitý hned z několika důvodů. Nejen, že v celé sezoně a v play-off dokázal udržet soustavnou formu a podávat skvělé výkony, ale jeho klid a zkušenosti jsou znát také v kabině. Věřím, že na své výkony dokáže navázat také v další sezoně, a pomůže vedle sebe vychovat svého nástupce."


Profil Jána Lašáka:
Ján Lašák se narodil a hokejově vyrostl ve Zvolenu, kde okusil také svůj debut v seniorském vrcholovém hokeji. V sezóně 1998/1999 poprvé hájil branku svého rodného města v nejvyšší slovenské soutěži. V tomtéž roce vychytal pro Slovensko na mistrovství světa juniorů bronzovou medaili a mnozí už tehdy tušili, že našim východním sousedům vyrůstá velká hokejová osobnost. V sezóně 2001/2002 se jako první slovenský brankář probojoval Ján Lašák do týmu NHL. Za Nashville Predators ale ve 2 sezónách odchytal jen 6 zápasů a většinu času trávil ve farmářském klubu Hampton Road Admirals.

Úspěchy sbíral také v národním týmu. Na seniorském mistrovství světa v roce 2000 bral stříbrnou medaili, o dva roky později se se svými spoluhráči stal mistrem světa a v roce 2003 uzavřel sbírku bronzem. Dohromady se na světovém šampionátu představil devětkrát, dvakrát pak startoval také na olympijských hrách. V letech 2002-2005 byl čtyřikrát zvolen nejlepším brankářem Slovenska v anketě Zlatý puk.

V roce 2010 se Ján Lašák vrátil zpět na Slovensko, do Košic. Ještě v témže roce ale zahájí svou Evropskou pouť, když zamíří do týmu KHL Atlant Mytišči. V dalších třech sezónách si už zkušený brankář oblékne dres dalších tří velkoklubů. Sezónu 2010/2011 odchytá v Jokeritu Helsinky, v následujících dvou letech hájí barvy Amuru Chabarovsk a v závěru další sezóny oblékl také dres Spartaku Moskva. Hokejový ročník 2013/14 zahájil Ján Lašák opět na Slovensku, v Dukle Trenčín, odkud se stěhoval pod Ještěd.

V Liberci Jánko působí od ledna roku 2014 a jak v samotném závěru sezony 2013/2014, kdy pomohl týmu do předkola play-off, tak v té následující byl velkou oporou a jedním z hlavních tahounů mužstva. Přestože se Liberci příliš nedařilo, Jánko se stále držel velmi vysoko v brankářských statistikách a chvíli se i zdálo, že by mohl vyrazit se slovenským národním týmem na mistrovství světa 2015. Pozici trojky sice odmítl, nakonec se však turnaje také zúčastnil - jako komentátor slovenské televize. Také v této roli prokázal pohotovost a smysl pro humor, kterými si diváky získal.

Během sezony 2015/16 byl u toho, když se Tygři dočkali zisku svého historicky prvního titulu. Lašák plnil v průběhu sezony roli jedničky a byl jedním z klíčových střípků zlaté mozaiky. A v Liberci ještě minimálně další sezonu zůstane. Nezbývá než věřit, že bude podobně úspěšná, jako ta loňská.

Jánko a jeho vítězné gesto dva

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit