Bílí Tygři Liberec

Lørenskog IK: Skromná organizace s pevnou vůlí

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Kdo jsou vlastně soupeři Bílých Tygrů v nadcházejícím ročníku CHL? Pojďme si je společně představit. Norský hokejový klub Lørenskog IK, který hraje v sedmatřicetitisícovém městě Lørenskog ležícím nedaleko Osla, byl založen v prosinci 1963, ale mezi tuzemskou elitu se dostal až v posledním desetiletí.

V tomto období se úřadující norský vicemistr vypracoval z malého klubu hrajícího druhou nejvyšší soutěž mezi jednu z největších a nejlepších organizací v zemi. A to po stránce seniorského týmu i mládeže. Vždyť v uplynulé sezoně si až 20 hráčů ze všech věkových kategorií zahrálo v národním dresu.

Lørenskog postoupil do GET-ligaen v roce 2008 a od té doby se už dvakrát probojoval do finále play-off. Jak v roce 2012, tak i v roce 2016 ale podlehl v boji o titul Stavangeru Oilers, který je suverénem posledních let. Stoupající kvality norského hokeje si nicméně všímá i trenér Bílých Tygrů Filip Pešán. "Norské týmy už ukázaly svoji kvalitu na půdě CHL. Stavanger i Storhamar potrápili Spartu i Třinec a ovládli své skupiny," upozornil. Nenápadného soupeře rozhodně nebude radno podceňovat.

Norský vicemistr se bude při své premiéře v soutěži chtít předvést v co nejlepším světle. "Měli jsme celkem tři měsíce, abychom se na Lørenskog připravili, takže je dost času na to zjistit si o nich co nejvíce informací. Určitě to pro nás ale bude dobrá prověrka," přiznal liberecký kouč.

Lørenskogu se daří i díky skvělým fanouškům, kteří tým podporují v aréně Lørenskog Ishall, jež byla postavena v roce 1989. Aréna, která je vzdálená 15 minut chůze od centra města, celkem pojme 2400 fanoušků. Přestože se nejedná o nijak moderní halu, je to právě její charakter, který vám dá ochutnat pravého norského hokeje.

Lorenskog fans

Klubu se díky finálovému úspěchu povedlo zajistit si účast v CHL, což je pro mužstvo, jež ještě před sedmi lety bojovalo o záchranu, obrovský pokrok. "Pro Lørenskog je to velká věc soutěžit na úrovni CHL a postavit se nejlepším týmům v Evropě. Jsme nadšení z toho, že budeme čelit Liberci a Turku ve skupině," neskrývá radost z evropské konfrontace hlavní trenér Kenneth Larsen.

Čtyřicetiletý kouč, který je jen o dva roky starší než Filip Pešán, načne u norského týmu třetí sezonu a pro Bílé Tygry má jen slova chvály. "Liberec je jedním z nejlepších týmů na kontinentu a pro nás to bude samozřejmě obrovská výzva, ale výzva, na kterou se opravdu těšíme," řekl Larsen. Dle jeho slov se norská výprava těší i na návštěvu samotného města. "Nemůžeme se dočkat, až zavítáme do Liberce, který vypadá jako fantastické město se skvělým hokejovým zázemím," přiznal. Larsen zároveň poukázal na úspěšnost norských lyžařů v Podještědí, které dává svému týmu za vzor. "Naši lyžaři tam dosáhli velkých úspěchů a my se budeme snažit na ně navázat dobrým výkonem na ledě," uzavřel.

Zajímavost: Pomoc dobrovolníků

Přestože je Lørenskog IK jedním z nejlepších týmů v Norsku, klub je hodně závislý na práci dobrovolníků. Na každodenní chod má organizace pouze tři lidi, ale zároveň velkou skupinu jedinců, kteří věnují klubu mnoho času a energie. I jim patří velké díky za to, kde se tým v současnosti nachází.

lorenskog radost

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit