Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: Byla to nesmírně náročná sezona

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - S Bílými Tygry došel letos Filip Pešán do semifinále Ligy mistrů a čtvrtfinále extraligy, s dvacítkou pro změnu do semifinále mistrovství světa. Přesto s uplynulým ročníkem není kdovíjak spokojen. "Převažuje ve mně zklamání z vyřazení s Hradcem," říká mladý kouč.

Jak nyní s odstupem vnímáte uplynulou sezonu?
Přetrvává ve mně zklamání z vyřazení s Hradcem. Moc jsem si chtěl zahrát semifinále, což bohužel nevyšlo. Na druhou stranu jsme tahali dva těžké projekty, extraligu i Ligu mistrů. Já osobně jsem navíc ještě s kolegy z realizačního týmu vedl dvacítku. Byla to náročná a trošku roztříštěná sezona. V Lize mistrů se nám povedl velký úspěch, který se možná trochu podepsal na zbytku sezony. Ale když teď zhodnotím sérii s Hradcem, která byla až do konce vypjatá a vyrovnaná, nemáme se zač stydět.

Ještě v polovině sezony jste dokonce byli na posledním místě. Z toho pohledu bylo jistě čtvrtfinále úspěch?
Spíš vnímám negativně to, že jsme byli v jednu dobu poslední. Chtěl bych, aby se náš klub etabloval v pozicích pro play-off každý rok. Beru tedy sezonu jako takovou průměrnou.

Udělal byste nyní zpětně v sezoně něco jinak? Vzal byste i nyní nabídku trénovat dvacítku?
Asi bych nic jinak nedělal. Dvacítka pro mě byl neskutečný zážitek a obrovská zkušenost. Je těžké hodnotit ta klasická kdyby. Možná bych měnil nějaké detaily, ale těch je v každé sezoně tisíc.

Dvojice Filip Pyrochta a Jan Ordoš byla nominována do reprezentace. To je jistě alespoň malým pozitivem za skončenou sezonou?
Jsem hrozně rád, že kluci dostanou šanci. Tajně doufám, že Filip Pyrochta mistrovství udělá. Kdo Filipa sledoval v závěru sezony a především play-off, musí říct, že byl možná nejlepším bekem extraligy. Honza Ordoš to bude mít trošku těžší.

Se závěrem čtvrtfinále se v médiích objevila kauza, která se dotýkala vašich pokut od disciplinární komise. Hodláte se proti nim nějak bránit?
Neplánuji se proti uděleným pokutám jakkoliv bránit. S Josefem Řezníčkem jsem hovořil osobně a vyjádřil jsem lítost nad tím, že se v mediích rozběhly kauzy tohoto rázu a této velikosti. Na druhou stranu stále platí můj názor, že jsem především ve svém druhém vyjádření neřekl nic přímého k rozhodčím ani je nehodnotil. Nicméně přijímám, že to vedení extraligy mohlo v daném kontextu chápat jako atak na rozhodčí. To je věc, která se v extralize nesmí a beru za to plnou odpovědnost.

Co na nařízení, že není možné komentovat výkony rozhodčích, vlastně říkáte?
Koukám na to jako součást jednoho z čtrnácti klubů, které o tom nařízení rozhodly. Musím to tedy plně respektovat. Zklamaný Filip Pešán

Jak nyní vypadá program týmu?
Kluci měli ve středu setkání s majitelem klubu a ve čtvrtek s fanoušky, od pátku dostali volno. Kdo a kdy bude k dispozici, to ještě nemám přesně doladěné. Budu to řešit v nejbližších dnech.

Máte už v hlavě, jak bude vypadat příprava na novou sezonu?
Bude podobná těm, které jsme absolvovali v posledních letech. Akorát na ni budeme mít o něco více času, což by nám mohlo prospět.

Víte už, s kým můžete do další sezony počítat a s kým nikoliv?
Prozradit zatím nic nemůžu, protože jsem ještě nemluvil se všemi hráči. Spousta z nich má i nadále platné smlouvy, kostra týmu je hotová, což jsme postupně oznamovali už během sezony. Další hráče, případně nějaké posily, to vše budu řešit nyní.

Dokážete odhadnout, z jaké části by mohl být nový kádr shodný s tím současným?
To záleží na mnoha faktorech. Lukáš Jašek třeba v pátek zamířil do zámoří, kde dohraje sezonu na farmě Vancouveru a zabojuje o smlouvu v NHL. Uvidíme, jak to bude s Filipem Pyrochtou nebo Dominikem Lakatošem. Je tu také Tomáš Filippi, který sem přišel dohrát sezonu... Těch otazníků je ještě dost.

Na rozloučení s fanoušky jste ohlásil, že u týmu zůstávate. Měl jste i nějaké jiné nabídky?
Pár klubů se mi ozvalo. Nejen z tuzemské soutěže, ale hlavně z Ruska. Ale nedokážu si představit, že bych v rámci České republiky zamířil jinam.

Necítíte například, že byste po více než třech letech u jednoho týmu potřeboval změnu?
Obrovským osvěžením pro mě bylo mistrovství světa dvacítek. Nebyl jsem tak upjatý, jako v sezonách předtím. Nejsem úplně vyhořelý, že bych nutně potřeboval změnu.

Plánujete pokračovat ve vedení reprezentace do 20 let?
Je to vše v jednání. Každý den absolvuji ohledně dalších kroků desítky hovorů. Ještě nejsem schopen říct prakticky nic, je to ještě čerstvé. Dvacítky sice byly osvěžením, ale sezona byla i kvůli účasti na mistrovství světa nesmírně náročná. Myslím, že to trošku poznamenalo naše výsledky. Člověk tříštil energii mezi tři velké projekty. V současné chvíli ještě opravdu nejsem schopen říct vůbec nic.

Jak si hodláte užít následující volno?
Zatím netuším. Je to teprve pár dní, co jsme vypadli. Doufal jsem, že budu touhle dobou připravovat tým na semifinále. To se nestalo. Postupně to vše vstřebávám. Žádné plány zatím nemám. Určitě však volno strávím s rodinou.

Koučové obou týmů

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit