Bílí Tygři Liberec

Z Benátek do NHL aneb podivuhodná cesta Radima Šimka

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Hokej nabízí tisíce krásných příběhů a toto je jeden z nich. Obránce Radim Šimek zažil během tří let raketový vzestup a ne moc obvyklým způsobem se probojoval až do nejslavnější ligy na světě, kde aktuálně nastupuje po boku Brenta Burnse, jenž předminulou sezónu obdržel Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL. Kudy vedla cesta do zámoří?

Jak to vlastně celé začalo? Radim Šimek své první hokejové krůčky zažil v Benátkách nad Jizerou. V dorostu přestoupil do Liberce a v sezóně 2012/13 si odbyl premiéru u A-týmu Bílých Tygrů. Stojí za to zmínit, že se ani jednou neobjevil v nějaké z mládežnických reprezentací. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se z něj měl stát ofenzivní bek a hráč nejvyšší třídy. Nejlepší roky zažil v juniorce, v níž ve dvou ročnících nasbíral pokaždé deset kanadských bodů.

Poté ovšem přišel výrazný zlom. Jsme v sezóně 2014/15 a mladý obránce zaznamenal deset branek a třináct asistencí. Od té chvíle už se postup Radima Šimka nezastavil. O rok později se výrazně podílel na zisku prvního titulu severočeského týmu a následně po právu obdržel cenu pro nejlepšího hráče play-off. Raketový vzestup pokračoval pozvánkou do reprezentace a na mistrovství světa.

Trenér Filip Pešán o Radimu Šimkovi:

"Radima samozřejmě sledujeme. Od té doby, co nastoupil, se Sharks nakopli, takže doufám, že si vydobyl pevné místo v sestavě. Jeho sebevědomí na ledě je úžasné sledovat, hodně mu fandím."


Už tehdy se mluvilo o přestupu, liberecká čtyřiačtyřicítka se nicméně rozhodla ještě rok zůstat pod Ještědem. Šimek opět patřil mezi tahouny mužstva a navíc zaznamenal své bodové maximum. Zámoří ho ale volalo. Z nabídek si nakonec vybral mužstvo ze slunného kalifornského prostředí - San Jose Sharks.

Bez jakékoliv pochybnosti zde musí zaznít jméno Martina Ševce. Zkušený bek, jenž na sever Čech přišel před mistrovskou sezónou, Radimu Šimkovi výrazně pomohl a na kariérním vzestupu svého bývalého kolegy z první obranné dvojice má lví podíl.

Začátky na farmě Žraloků nebyly jednoduché, talentovaný obránce se však aklimatizoval a začaly se zlepšovat i jeho výkony. Přesto celý ročník strávil v týmu San Jose Barracuda.

Před začátkem aktuální sezóny už však přečkal všechna zúžení kádru a zůstal u prvního týmu. Jenže utkání sledoval pouze z tribuny. Následně ale San Jose potkala herní krize a v tu chvíli přišla Šimkova šance. Trenéři Sharks se rozhodli trochu okysličit sestavu a nasadili českého beka do zápasu s Montrealem. A hned do první obranné dvojice s Brentem Burnsem, jedním z nejlepších obránců NHL.

Výkony kalifornského mužstva se rázem zlepšily. Z patnácti zápasů, v nichž Radim Šimek nastoupil, prohráli Sharks pouze pět, z toho dva až v nastaveném čase. Šestadvacetiletý obránce si navíc připsal pět kanadských bodů a ve statistice +/- má kladné hodnocení. Na ledě navíc stráví v průměru zhruba čtrnáct minut, což není vůbec špatné.

Prezident libereckého klubu Petr Syrovátko o Radimu Šimkovi:

"Farma San Jose ho zocelila, na psychiku to neměl vůbec jednoduché. Hlavu měl nabitou dvěma roky úspěchů a dominantní rolí v týmu, nemluvě o neznalosti jazyka a prostředí. Nakonec to ovšem překousal. Jsme za něj šťastní a strašně mu to přejeme. Celý podzim se na zápasy jen koukal z tribuny. Poté naskočil a během pár zápasů s Radimem se Sharks zvedli, sám si navíc připsal pět bodů. Přál bych mu, aby se mu dařilo i nadále."


Jak jsme již zmínili, Radim Šimek nikdy neměl šanci se zviditelnit na juniorském šampionátu. Kromě toho nebyl nikdy draftován, což však neznamená, že by se nemohl v NHL prosadit. Mezi slavné hráče, které si na výběru talentů nezabral žádný tým, patří například Martin St. Louis nebo koneckonců Šimkův aktuální spoluhráč, brankář Martin Jones.

Jestli si Radim Šimek získal pevné místo v sestavě, není asi momentálně ještě zcela jisté. Nicméně v San Jose si ho chválí jak trenéři, tak fanoušci, což je jistě dobrý začátek.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit