Bílí Tygři Liberec

Výchova hráčů pro zámoří? Tygři patří mezi současnou českou špičku!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Po dlouhá léta byl český hokej v zámoří reprezentován především kladenskými či litvínovskými odchovanci. V současnosti se ale tento trend mění. A právě Bílí Tygři patří ve výchově hokejistů mezi špičku.

Potvrzují to data za posledních pět let. Vždyť v tomto období prošla hned šestice Bílých Tygrů draftem NHL. V roce 2014 byl Washingtonem vybrán brankář Vít Vaněček, kterého o rok později následovali útočník Pavel Zacha a další gólman Aleš Stezka. Po předminulé sezoně si New York Rangers vybral Dominika Lakatoše, letos pak na draftu zazněla jména Jana Jeníka a Matěje Pekaře.

Ani jeden z extraligových celků se nemůže chlubit lepší bilancí. Například dříve věhlasný Litvínov vychoval za zmíněné období pro draft pouze jediného hráče, když si v roce 2016 v sedmém kole vybrali St. Louis Blues Filipa Helta. Vítkovice nebo Mladá Boleslav se pak v posledních pěti sezonách nedočkali ani jednoho draftovaného hráče.

Liberci se v tomto ohledu mohou rovnat pouze v Pardubicích nebo v Brně, oba tyto kluby mají na kontě šest draftovaných a dělí se tak spolu s Tygry o pomyslnou první příčku.

Pavel Zacha.
Útočník Pavel Zacha ještě v libereckém dresu v sezoně 2013/14

Do NHL i bez draftu

Draft však není jedinou cestou, jak se vydat do zámoří. Stačí se ohlédnout za posledními dvěma sezonami. Po ročníku 2016/17 zamířil za oceán obránce Radim Šimek, který podepsal kontrakt se San Jose Sharks. Letos ho po sezoně pro změnu napodobili Filip Pyrochta, Lukáš Jašek a Martin Bakoš.

Hned tři z těchto hráčů vůbec neprošli draftem, Jaška si pak vybral Vancouver v šestém kole draftu 2015 ještě jako hráče Třince. Ve statistice draftovaných hráčů je tak jeho jméno připsáno Ocelářům, přestože na jeho odchodu do zámoří nese velký podíl také Liberec, kde mladý útočník odehrál minulou sezonu.

Příčiny tohoto trendu můžeme hledat především ve vhodné kombinaci skautingu, výchovy hráčů a také v jejich vytížení. Vždyť ze čtyř libereckých hráčů v poli, kteří byli za posledních pět let draftováni týmy NHL, měli v době výběru hned tři zkušenosti z tygřího A-týmu. Výjimkou je pouze Matěj Pekař, který zamířil z Liberce do zámořských mládežnických soutěží už v patnácti letech a extraligu tak pod Ještědem neokusil.

Lukáš Jašek s kotoučem na holi
Matěj Pekař v dresu reprezentace do 18 let

Šanci v nejvyšší české soutěži dostávali v minulých letech i další mladíci, jako například Marek Zachar, Kryštof Hrabík, Ondřej Chrtek, Jan Bednář a řada dalších. Jiní sbírají od juniorského či dokonce dorostenéckého věku zkušenosti s dospělým hokejem na farmě v Benátkách nad Jizerou. A z tohoto trendu nehodlají Bílí Tygři v dalších letech ustupovat.

Ani v příštím draftu NHL by Tygři nemuseli přijít zkrátka, želízkem v ohni by mohl být například Michal Teplý, který letos ještě jako šestnáctiletý patřil mezi ofenzivní opory českého týmu na mistrovství světa do 18 let. A není sám, v mládežnických kategoriích či v kádru Benátek nad Jizerou se liberecká organizace může chlubit řadou dalších talentovaných hráčů.

Nezbývá než věřit, že se Bílým Tygrům bude i nadále dařit úspěšně pracovat s mládeží. Kdo ví, třeba bude jednoho dne současná Tygří cesta vzpomínána v podobném duchu, jako někdejší litvínovská či kladenská škola.

Michl Teplý repre
Michal Teplý, tygří naděje pro příští draft NHL

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit