Bílí Tygři Liberec

Vítek Vaněček: Boj o místo v NHL? Nevzdám se!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Dvaadvacetiletý gólman Vítek Vaněček v sezoně 2014/15 debutoval v libereckém dresu v extralize. Po draftu do NHL se aktuálně již tři sezony pere o místo v kádru Washingtonu Capitals a pomalu stoupá klubovou hierarchií. Loňskou sezonu strávil na farmě v Hershey a stále si sní sen o šanci v nejprestižnější lize světa.

Jak se zpětně ohlížíš za svým přesunem do zámoří? Šlo o správný krok?
Přechod do Ameriky byla celkově velká změna. Je tam časový posun, k tomu jiné kluziště, je to zkrátka něco úplně jiného, než v Česku. Ale byl to podle mého rozhodně dobrý krok.

S poslední sezonou se však nezdáš být příliš spokojen.
Bohužel to nebylo příliš ono. Nedostali jsme se do play-off, sám jsem se navíc hned na začátku sezony v přáteláku minutu do konce zranil. V té době ta smůla tak nějak začala a už se to táhlo až do konce.

V NHL je místo pouze pro 62 brankářů, v prvním týmu a na farmě tak musí být mezi gólmany velký konkurenční boj, je to tak?
Přesně tak, není vůbec snadné se prosadit. Chytat navíc může jenom jeden, druhý většinu sezony sedí. Teď navíc Washington podepsal mladého Ilju Samsonova, který má velký potenciál, takže nám konkurence ještě roste. Rozhodně ale budu bojovat, abych se do kádru Capitals dostal dřív, než on.

Letos Washington získal Stanley Cup. Nemrzelo tě, že jsi jako hráč farmy nemohl být přímo u toho?
Jistě, trošku vás to mrzí. Ale na druhou stranu to klukům moc přeju. Já začal v Hershey a snažil jsem se probojovat se do týmu, ale nepodařilo se mě to. I tak je to ovšem moje organizace. V play-off jsem jim fandil, věřil jsem, že Stanley Cup vyhrají.

O místo v NHL bojuješ už tři roky, což musí být psychicky náročné. Jak silný musí být hráč, který se chce prodrat do nejprestižnější ligy světa?
Hodně silný! (úsměv) Je to těžké. Přijdete domů, kde nikdo není. Musíte se sám obstarat. Není snadné to celé vydržet, k tomu hraju v Hershey, kde v podstatě nic není. Akorát tak továrna na čokoládu. Ve volném čase se tak můžu jít projít, případně si něco uvařím, ale je to dlouhé. Musíte prostě věřit, že se jednou do prvního týmu probojujete.

Takže ve volném čase můžeš tak akorát chodit na čokoládu...
To ne, sice už jsem se tam byl s přítelkyní podívat, ale ve volnu tam rozhodně na čokoládu nechodím! (smích)

Co tě vlastně v zámoří i přes tak strastiplnou cestu drží?
Je to úplně jednoduché, drží mě tam sen o NHL. Vždy bylo mým snem se v ní jednou představit. Jdu si zkrátka za svým hokejovým cílem.

V současnosti se připravuješ s Bílými Tygry. Jaký je vlastně tvůj plán na léto?
Začátkem května jsem přiletěl do Čech. Vyrazili jsme ještě s přítelkyní na dovolenou, ale potom už jsem pomalu začal se přípravou. Pět týdnů jsem makal s Alešem Pařezem na suchu, teď jsem se připojil k Bílým Tygrům a budu se s nimi připravovat na ledě.

Kdy se vracíš do zámoří?
Přesné datum ještě nevím, ale budu to řešit někdy koncem srpna, protože v září už začínají kempy. Na ty budu muset letět do zámoří.

V následující sezoně tě čeká ještě větší konkurence. Připravuješ se na tvrdý boj o místo?
Když chcete hrát NHL, musíte počítat s tím, že budete o své místo muset bojovat. A já jsem na boj připravený. Budu se v první řadě snažit, abych ho přechytal a byl jedničkou na farmě v AHL. Kdo ví, potom třeba může přijít šance z prvního týmu. Ale musíte jít krok za krokem.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit