Bílí Tygři Liberec

Útočník Michal Birner se vrací do Liberce!

Date of publication Author Klub

Liberec - Účastník olympijských her v Pchjongčchangu, dvou mistrovství světa a Světového poháru Michal Birner opět oblékne dres Bílých Tygrů. Člen mistrovské party ze sezony 2015/16 se po zisku titulu rozhodl pro odchod do KHL, odkud se krátce po startu sezony stěhoval do švýcarského Fribourgu.

V něm se po boku krajana Romana Červenky rychle zařadil mezi hlavní ofenzivní tahouny a v 94 soutěžních duelech v dresu s drakem na hrudi si připsal celkem 79 bodů. Po dvouleté pauze se nyní vrací zpět pod Ještěd, kde podepsal smlouvu do 30. 4. 2019.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

„Michalův příchod je další ze série návratů velmi kvalitních hráčů ze zahraničního angažmá, za což jsme velice rádi. S takovým hráčem získáváme další kvalitu v útočných řadách a nedocenitelné zkušenosti z mezinárodního hokeje. S dalším posílením týmu už jsme nepočítali a já jsem velmi rád, že majitel klubu našel cestu, jak umožnit tak výrazné posile návrat do našeho kádru. Michal má v tuto chvíli smlouvu do konce této sezóny, ale v nejbližších dnech začneme jednat o dlouhodobějším kontraktu.“


Profil Michala Birnera

Litoměřický rodák Michal Birner je odchovancem Slavie, nicméně v té působil především v mládežnických kategoriích. Jedinou seniorskou výjimkou je jeho extraligová premiéra mezi muži v ročníku 2003/2004. V dorostu Slavie byl ale Birner hvězdou, za tři roky zde dosáhl průměru více než bod za zápas (118 bodů ve 113 zápasech).

V roce 2004 si Birnera v draftu vybralo St. Louis jako 114. hráče v pořadí a mladý talent se proto rozhodnul zkusit štěstí v zámoří. Dva roky hrál v OHL a před sezonou 2006/2007 přešel do AHL. Pozvánka do hlavního týmu Blues, a po trejdu ani v Anaheimu, ale nepřicházela. Proto se v roce 2009 rozhodl Michal Birner vrátit do Evropy.

Zvolil finskou ligu a tým Pelicans Lahti. Zde ale odehrál pouze šest zápasů, než přišla nabídka z TPS Turku. Zde se hned v první sezóně radoval ze zisku titulu. Není proto divu, že si klub jeho služby pojistil i na další 3 sezóny.

V roce 2012 odešel dravý útočník na hostování do týmu Lev Praha a o sezónu později se z hostování stal stálý přestup. V KHL se sice Birner rozjížděl pomaleji, ale především ve vyřazovacích bojích patřil k nejplatnějším hráčům týmu. Poté, co se Lev Praha musel se soutěží rozloučit, se Michal Birner vrátil do dobře známého prostředí ve Finsku. Tentokrát ale oblékl dres Kuopia.

Před sezonou 2015/16 posílil spolu s Michalem Řepíkem Bílé Tygry a spolu s dlouholetým parťákem patřili k největším oporám týmu. Svou roli potvrdil šikovný forvard i v play-off, kde Tygrům pomohl devíti body k zisku mistrovského titulu. Za své výkony si navíc vysloužil nominaci do reprezentační přípravy před mistrovstvím světa. Vladimír Vůjtek si jej zvolil i do závěrečné nominace a Birner ho rozhodně nezklamal, když patřil k nejproduktivnějším hráčům týmu.

Dlouho se zdálo, že bude zkušený forvard v Liberci pokračovat, nakonec však kývl na nabídku ruského Čeljabinsku a přesunul se do KHL. Po nepříliš vyvedeném startu se ale následně stěhoval do Švýcarska, kde oblékl dres Fribourgu. Rychle se zařadil mezi ofenzivní opory a během dvou let zde posbíral 76 bodů v 85 zápasech. V roce 2017 se znovu představil na mistrovství světa, zahrál si i na Světovém poháru nebo na olympiádě v Pchjongčchangu.

V úvodu sezony 2018/19 ho stíhalo zranění kolene, přidal tak pouze devět dalších ostrých startů, v nichž zaznamenal tři asistence. V průběhu ročníku se rozhodl pro návrat do Liberce, kde podepsal smlouvu do 30. dubna 2019.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit