Bílí Tygři Liberec

Trenér dvacítky Valdemar Jiruš před finále play-off: Na Kometu budeme připraveni!

Date of publication Author Redakce

Liberec - Krůček od vrcholu. Tygří dvacítku čeká už ve středu 4. dubna od 17 hodin ve Svijanské aréně první zápas finále play-off, proti Kometě Brno, kde bude bojovat o historický úspěch v podobě titulu. Podle trenéra Valdemara Jiruše je však už samotný postup do finále velkým oceněním pro celou organizaci.

Jak velký úspěch pro Bílé Tygry postup kategorie U20 do finále DHL Extraligy juniorů znamená?
Dvacítka je uvnitř organizace považována po A-týmu a Benátkách za třetí nejdůležitější kategorii. Jde tedy o velký úspěch celé organizace. Kluci mají za sebou nesmírně těžkou sezonu. Řada z nich odehrála ročník v Benátkách, kde hráli mezi dospělými. Zapracovávali se do dospělého hokeje, na nadstavbu o play-off se nám pak vrátili. Tým si sednul, naše výkony byly lepší a lepší a z nadstavby jsme se dostali do čtvrtfinále, kde jsme vyřadili 3:1 na zápasy Kladno. Poté jsme zvládli i sérii s těžkou Plzní. Z ní jsme měli velký respekt, ale vyřadili jsme ji poměrem 2:0. Finále se hraje opět na dva vítězné zápasy, takže tu není prostor na žádné zaváhání. Už samotný postup do finále je ovšem velkým úspěchem.

Těší vás zvýšený zájem, který se nyní na váš tým upřel?
Zájem je veliký, což je podle mě dobře. Nejvýš je samozřejmě v organizaci první tým, který měl skvělou sezonu. Teď pokračujeme dál my. Máme před sebou zápasy s Brnem, na které se hrozně těšíme. Pro některé z kluků to je poslední série v dresu juniorky, než přejdou mezi dospělé. Tenhle úspěch pro ně bude vynikající vizitka.

Přitom v nadstavbě nechybělo mnoho a mohli jste v play-off chybět. Stačilo prohrát v posledním kole s Pardubicemi...
Jeli jsme do Pardubic s tím, že musíme zápas zvládnout. Kdybychom v něm prohráli, nešli bychom do čtvrtfinále. Ale zvládli jsme to. V tom je hokej krásný, hraje se do poslední chvíle, do posledního zápasu. My své poslední utkání v nadstavbě zvládli a dostali jsme se do čtvrtfinále. No a teď dokonce bojujeme o titul.

Pro vyřazovací boje se váš tým výrazně obměnil, což souvisí s tím, že řada hráčů juniorského věku oblékala během sezony dres Benátek. Pomáhá jim to nyní v závěru ročníku?
Jsme přesvědčeni o tom, že je naše fungování v Česku výjimečné. Spousta kluků byla v průběhu sezony posunuta do Benátek, aby už získali ostruhy v dospělém hokeji. Myslíme si, že se to povedlo. Benátky sice měly těžkou sezonu, protože hrály s extrémně mladým týmem, ale kluci nabrali zkušenosti. Poté se vrátili k nám, kde už byly od nadstavby posíleny všechny týmy a juniorská extraliga tím nabrala obrovskou kvalitu. Všechna utkání už měla vysokou úroveň. Klukům, kteří v průběhu sezony působili v Benátkách, se ty zkušenosti z dospělého hokeje vrátily. Tým se navíc semknul, což je důležité, a daří se nám. Teď máme před sebou poslední výzvu, kterou je finále. Na Kometu jsme nachystaní a připravení. Každopádně je to celé součást naší Tygří cesty. Jako juniorka vychováváme kluky pro Benátky a především pro A-tým. V minulých letech se nám to velmi dařilo. Věřím, že také kluci z toho současného ročníku v budoucnu obléknou tygří dres v extralize, ale je před nimi stále ještě kus dřiny.

Jedním z tahounů týmu je brankář Matěj Žajdlík, který patří mezi hráče, kteří sezonu odehráli v Benátkách. Přitom neměl vůbec snadnou roli, soupeřil o místo v brankovišti s Alešem Stezkou a Lukášem Hosnedlem.
Konkurence v Benátkách byla nesmírná. Matěj Žajdlík začínal v Benátkách jako trojka, ale vypracoval se a ke konci sezony už pravidelně chytal. Ukázal tam, že je kvalitním gólmanem. Play-off je o maličkostech a o detailech, velkou roli tam hraje i brankář. A Matěj tuhle svou roli zvládá skvěle. Je to pro něj jenom dobře. Prošel si nějakým procesem a teď ukazuje svou kvalitu.

Play-off DHL Extraligy juniorů se hraje neobvyklým systémem. Čtvrtfinále se hraje na tři vítězné zápasy, semifinále i finále už pouze na dva. Co na to říkáte?
Je to zvláštní. Čtvrtfinálová série se hraje na tři vítězná utkání, což beru. Nicméně semifinálová a finálová série by se tak podle mě měly hrát taky. Hrát jenom na dva vítězné zápasy, to je hrozně rychlé a není to zas až tak spravedlivé. Je to tak nastavené, protože na skončení sezony navazují reprezentační akce. Semifinále a finále jsou trošku uspěchané, neprověří tým úplně do detailu, ale je to tak nastavené od svazu a my to musíme respektovat.

Jak se s týmem připravujete na finále play-off?
Každý soupeř, s nímž jsme v play-off hráli, ukázal obrovskou kvalitu. Platilo to o Kladnu i o Plzni a stejně tak to platí nyní o Kometě. Musíme se na ni připravit v podstatě jako v dospělém hokeji. To znamená vypozorovat, jak soupeř hraje, jak vypadá jejich tým a podobně. To samé už jsme dělali proti Plzni, na níž jsme se důkladně připravovali. V dospělém hokeji je to ještě víc o detailech, ale také my se už na každý tým připravujeme individuálně.

Jak byste svého finálového supeře charakterizoval?
Kometa má velmi kvalitní kádr, spousta jejich kluků letos hrála WSM ligu. Také oni se mohou opřít o kvalitního brankáře. Je jasné, že to bude náročná a zajímavá série. Finálové zápasy se budou hrát s velkým nasazením. Moc se na ně těšíme.

Tým Komety vede jako trenér Jan Zachrla, který v minulosti působil i v Liberci a zdejší prostředí i hráče tedy zná. Může to pro Brno znamenat výhodu?
To nedokážu říct, přeci jen je to už delší dobu, co je pryč. Do Brna si ho vytáhl Petr Haken, který tam je od sezony 2016/17. Spíš budou v těchto utkáních rozhodovat detaily, jako využití přesilovek, ubráněná oslabení a podobné situace. Šance, které si hráči ve finále vytvoří, budou muset bezpodmínečně proměňovat. Záležet bude i na defenzivě a výkonech brankářů. Při takto krátké sérii skutečně není prostor pro chyby.

Ve středu se tým jistě bude moci opřít na výraznou podporu fanoušků. Jak se na tuto kulisu těšíte?
Je super, že si kluci zahrají před větším publikem. I to jim už přiblíží dospělý hokej, ten se totiž hraje především pro fanoušky. Věřím, že se všichni fanoušci mají na co těšit. Juniorský hokej je strašně rychlý, plný osobních soubojů. Je to finále, takže bude mít zápas obrovské nasazení a šťávu. Nikdo nic nepodcení. Budeme chtít své fanoušky potěšit a uděláme maximum pro to, abychom do série vstoupili úspěšně.

V roce 2014 získali starší dorostenci titul a řada jmen z tehdejšího kádru, jako Filip Pyrochta, Dominik Lakatoš nebo Jan Ordoš, dnes obléká dres A-týmu. Věříte, že se něco podobného podaří také některým z hráčů současné dvacítky?
Věřím v to. Je to o tom, jak máme fungování akademie nastavené. Chceme kluky připravit na dospělý hokej a vyprodukovat hráče, kteří jsou schopni časem naskočit do extraligy. Přes juniorku se kluci posunou do Benátek, kde už se dostanou k dospělému hokeji, až se postupně vypracují do A-týmu. Jsem přesvědčen o tom, že z extraligy juniorů do Benátek je to velký kus cesty, ale z Benátek do extraligy je to ještě větší skok. Kluci musí ukázat, že na to mají. Naše Tygří cesta je taková, že je musíme připravit nejen po fyzické, ale také po psychické stránce. Musí zvládat vrcholový hokej. Honza Ordoš, Dominik Lakatoš nebo Filip Pyrochta ukazují, že je ta naše Tygří cesta nastavena správně. A věřím, že v současném týmu je také několik hráčů, kteří se mohou brzy objevit mezi Bílými Tygry. Čeká je však ještě spousta práce.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit