Bílí Tygři Liberec

Tomáš Havlín: Hollwega se nebojíme!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Mladý bek Tomáš Havlín v posledních letech postupně nakukoval do tygřího A-týmu, letos si však vydobyl mnohem výsadnější postavení. Naskakuje po boku Martina Ševce v první obranné formaci. “Snažím se toho od starších kolegů co nejvíce okoukat,” usmívá se jednadvacetiletý obránce.

Ještě před rokem jsi nastupoval především v Benátkách nad Jizerou, nyní hraješ v první lajně. Jak velký to je rozdíl?
Rozdíl je to obrovský, to je pravda. Za šanci jsem hrozně rád a doufám, že se v kádru a v sestavě udržím i nadále. Chci týmu co nejvíce pomoci.

Jaké to je hrát po boku zkušených hráčů, jako jsou Ladislav Šmíd, Martin Ševc nebo Lukáš Derner?
Kluci jsou super, hodně si pomáháme. Už toho hodně nahráli, Martin Ševc hlavně ve Švédsku, Láďa Šmíd zase v NHL, takže se toho od nich snažím co nejvíc okoukat.

Zároveň si v rámci extraligy zahraješ proti celé spoustě dalších zkušených hráčů…
Přesně tak. A je to pak zvláštní pocit, když nastupujete proti hráčům, na které jste v dětství koukal jako na idoly. Vlastně to platí i o spoluhráčích, vždyť doma bych našel spoustu podepsaných kartiček od Lukáše Dernera. Je to super zážitek.

Dnes přivítáte Plzeň. Ta je zatím jasným lídrem tabulky, co by na ně mohlo platit?
Víme, že dávají nejvíce gólů v lize, musíme tedy dobře bránit. Mají výborný útok. Sice jim odešel Dominik Kubalík, ale na posledních dvou zápasech to vůbec nebylo znát. Góly dávají pořád. Musíme si je pohlídat a zároveň proměňovat, šance, které se nám naskytnou.

Tomáš Havlín se rozjíždí

Je pro tým varováním prohra 1:5, kterou jste utržili na ledě soupeře?
V Plzni jsem tehdy nehrál, takže si konkrétní průběh nepamatuji. Ale vím, že se tam Stráňa porval s Hollwegem. I to ukazuje, že před nikým necouvneme, ani před hráčem s takovou pověstí. Tým to nakopne nejen v tom konkrétním zápase, ale i do dalších kol.

Vyhlášeného ranaře Ryana Hollwega se tedy nebojíte?
To rozhodně ne. (úsměv) Víme o něm, že hraje velmi nepříjemně a že má zároveň trošku jinou roli, než kluci, kteří dávají góly. O to víc je pro Plzeň cennější. Umí hru přitvrdit, je to opravdu nepříjemný soupeř. Ale nesmíme do zápasu jít vystrašení, to by nás shazovalo.

V listopadu jste prohráli pouze jednou. Znamená to, že už se Tygři dostávají do formy známé z posledních let?
Herně jsme stoupali už předtím, než se nám začalo dařit výsledkově. Že teď i sbíráme body, to podle mě ukazuje, že se své hry držíme a že jí věříme. Dodržujeme svůj systém. Začali jsme mnohem lépe bránit, zjednodušili jsme hru a to nám pak pomáhá nejen do obrany, ale také vyrážet do útoku, když soupeři zachybují. Snad nám to bude klapat i dál.

Tabulka je nesmírně vyrovnaná. Na přímý postup do play-off ztrácíte 2 body, naopak na předposlední příčku máte náskok pouhých čtyř bodů. Jak těžké je pod takovým tlakem hrát?
Pro nás je to letos asi i dobře. Start jsme neměli ideální, ztráceli jsme body, ale v tu chvíli nám vyrovnaná tabulka pomohla. Nenabrali jsme žádnou zásadní ztrátu. Když se vám potom začne dařit, je mnohem jednodušší stoupat pořadím. Každý bod vás může posunout. Jistě, když pak ztratíte, o to víc to pocítíte, ale v naší situaci nám to spíš pomohlo. Když nemáte žádnou ztrátu, pomůže vám to i na psychiku, stejně jako když pak stoupáte tabulkou.

Will ve spolupráci s Havlínem zachraňují Tygry

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit