Bílí Tygři Liberec

Tomáš Filippi se vrací z KHL k libereckým Bílým Tygrům!

Date of publication Author Klub

Liberec - Tygří odchovanec Tomáš Filippi hlásí opět návrat do „svého“ klubu v průběhu rozjeté sezóny. Šestadvacetiletý útočník ukončil krátké angažmá v Amuru Chabarovsk, kde nastoupil pouze k 10 zápasům, ve kterých zaznamenal 4 kanadské body za 2 branky a 2 asistence.

Útočník s reprezentatčními zkušenostmi se s Bílými Tygry dohodnul na dlouhodobém tříletém kontraktu, tedy do 30. 4. 2021.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

"Tomáš se rozhodl vrátit do české extraligy a jsem rád, že jeho jedinou volbou byli Bílí Tygři. Pro náš tým je příchod Tomáše výrazným posílením naší ofenzivy a jsem přesvědčen, že si v týmu vybuduje dominantní roli. Podepsáním víceleté smlouvy se Tomáš stává základním kamenem pro budování týmu do dalších let.“


Do šesté třídy hrál talentovaný forvard v Trutnově, ale protože se tam nehrála ve vyšších ročnících žákovská liga, byl nucen přestoupit do Dvora Králové. V deváté třídě si ho vyhlédli Bílí Tygři, a tak se přesunul pod Ještěd.

V sezóně 2007/08 se jako patnáctiletý stal jedním z tahounů dorostu a ve čtyřiceti duelech si připsal jednadvacet bodů. Svou nejlepší sezónu ve stejné kategorii zažil o rok později, kdy ve dvaceti zápasech nasbíral 36 bodů. Spolu s Jaroslavem Vlachem nebo Adamem Jánošíkem postupovali sezónou prakticky bez porážky. Ten samý rok už nastupoval v juniorce a v 26 zápasech si připsal třináct bodů.

V ročníku 2009/10 se stal jasným lídrem liberecké dvacítky. Tomáš byl tak pozván do reprezentace do osmnácti let na šampionát do Běloruska. Na jaře si ho nakonec vybral v juniorském draftu Québec Remparts ze zámořské ligy QMJHL na 24. místě v prvním kole.

Tygří talent se tak rozhodl, že zkusí štěstí za velkou louží, a přestoupil do Quebecu. Hned v prvním roce zažil famózní sezónu. V 62 zápasech nasbíral neuvěřitelných 56 bodů. Celé to navíc korunoval v play-off, kdy patřil k nejlepším hráčům týmu. Další rok přestoupil rodák z Rychnova nad Kněžnou v rámci ligy QMJHL do Baie-Comeau Drakkar a opět patřil k hlavním tahounům mužstva. Navíc byl Filippi na přelomu roku povolán na šampionát dvacítek do kanadského Edmontonu a Calgary, kde Češi vypadli ve čtvrtfinále.

Do NHL se bohužel Tomášovi nepodařilo proklouznout, rozhodl se tedy pro návrat do Liberce. Jako extraligový nováček se Filippi hned stal jedním z lídrů Tygrů. Návrat do Evropy mu nedělal takové potíže, jako mnoha hráčům, a tak rychlý forvard nasbíral 25 bodů v 51 zápasech a byl mezi třemi nejlepšími nováčky sezony. V dalších dvou sezonách už se vypracoval mezi hlavní tahouny tygří smečky. V ročníku 2013/14 poprvé nakoukl do reprezentačního áčka, o rok později už byl jeho pravidelným členem.

Díky skvělým výkonům si mladého útočníka vyhlédl ruský Metallurg Magnitogorsk, kde od sezony 2015/16 Filippi nastupoval. Magnitogorsk s ním v sestavě dvakrát došel do finále KHL, v roce 2016 dokonce slavil zisk Gagarinova poháru.

Sezona 2017/18 však byla pro Tomáše smolná. Vzhledem k zranění zad odehrál pouze 25 zápasů a v prosinci se s Magnitogorskem dohodl na rozvázání smlouvy. Po doléčení zranění byl ale znovu připraven pomoci Bílým Tygrům v závěru ročníku a vedl si skvěle! Za Liberec stihl odehrát pouze 14 zápasů, ale připsal si v nich 11 bodů a patřil k neproduktivnějším libereckým hráčům v play-off. Po skončení sezony dal ale znovu přednost zahraničnímu angažmá, když přijal nabídku Amuru Chabarovsk.

Centr Tomáš Filippi

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit