Bílí Tygři Liberec

Spojení Tělovýchovné jednoty s Českým červeným křížem funguje. Trvá už 12 let!

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Bílí Tygři dělají maximum, aby během tréninků i zápasů bylo o členy Tělovýchovné jednoty po zdravotnické stránce co nejlépe postaráno. Významná je v tomto ohledu dlouhodobá spolupráce s dobrovolníky z Českého červeného kříže. Jak vše funguje prozrazuje Ondřej Hradec, ředitel Oblastního spolku ČČK Liberec.

Pod pokličkou Tygří cesty - 27. díl:

Spolupráce Bílých Tygrů a Českého červeného kříže s Ondřejem Hradcem

Letos tomu bude 12 let oficiální spolupráce mezi klubem Bílí Tygři Liberec (tehdy ještě Stadion Liberec) a Oblastním spolkem Českého červeného kříže Liberec. Spolupráce jako taková, i když v menší míře, však fungovala ještě mnohem dříve. Od svého počátku měla jasné vymezení v oblasti zajištění zdravotních dozorů pro hráče i diváky. Na celou dlouhou spolupráci s libereckým hokejem jsme opravdu hrdí a je pro nás velmi důležitá.

Zdravotnické dozory na domácích utkáních Bílých tygrů jsou pro naše zdravotníky – členy Záchranného týmu za normálních epidemiologických okolností, takřka denním chlebem. Zajišťujeme totiž téměř veškerá utkání od nejmenších předškoláků, pro které je zatím hokej pouze zábavou, až po žáky 9. tříd, kdy se k zábavě připojují jasně dané role hráčům a led je často plný testosteronu, napětí a hráčského odhodlání zvítězit. A tak to má u hokeje být. Zmínit však musím také utkání A-týmu, kde však již hráči mají své vlastní lékaře a naši zdravotníci zajišťují dohled pro všechny přítomné fanoušky v hledišti.

Ondřej Hradec

Role našich zdravotníků spočívá ve správném vyhodnocení a poskytnutí včasné první pomoci v případě úrazu, náhlého zhoršení zdravotního stavu, jiných zdravotních komplikací hráčů nebo přítomných diváků a event. zajištění pacienta do příjezdu ZZS. Podotýkám, že se nesnažíme suplovat záchrannou činnost zdravotnické záchranné služby, ale účelně ji doplňovat právě zajišťováním uvedených zdravotnických dozorů a poskytnutím včasné první pomoci, protože při vážných stavech rozhoduje o životě prvních 5 minut.

Příznačně k lednímu hokeji je naším nejvěrnějším pomocníkem suchý led, ale také samotný sníh přímo od rolbařů, který nesmí před zápasem nikdy chybět a dělá velmi dobrou službu u bolestivých pohmožděnin, bez kterých se neobejde téměř žádný zápas. Hokej je sport pro tvrďáky, který je nejen velmi rychlý, ale zároveň také kontaktní, a právě proto o úrazy různého typu není nouze. Přítomnost zdravotní služby je tedy neodmyslitelná.

Ze statistik vyplývá, že jedním z nejčastějších hokejových úrazů bývá otřes mozku, způsobený srážkou hráčů nebo nárazem do mantinelu. Dále se často setkáváme s úrazy kloubů, zlomeninami, tržnými ranami, ale také jsme již řešili bezvědomí i zástavu dechu, či různé akutní interní stavy. Žádný ze zápasů, ani těch nejmenších, u kterých asistujeme, proto nikdy nebereme na lehkou váhu a na místě je maximální zodpovědnost, protože zdraví máme všichni pouze jedno a je pro nás tím nejcennějším. Proto i přípravě našich zdravotníků věnujeme velkou pozornost.

Organizace Českého červeného kříže je historicky založena na principu dobrovolnosti. Možná to bude pro mnohé překvapením, ale všichni naši uniformovaní zdravotníci, které u ledu či v hledišti potkáváte, vykonávají tuto službu bez nároku na odměnu a ve svém volném čase, se zapáleným srdcem a z přesvědčení, že to, co dělají, má v pomoci druhým skutečný smysl.

Občas se setkávám s názory, které mě jako vedoucího pracovníka a zároveň dlouholetého dobrovolníka, mezi které se stále řadím, velmi mrzí. Dobrovolnost bývá totiž někdy zcela nesprávně vnímána trochu negativně nebo s jistou mírou nedůvěřivosti k činnosti, která je tímto způsobem ochotnými lidmi vykonávána, čímž je zároveň snižována hodnota odvedené práce těchto skvělých lidí. Musím se však proti tomuto názoru jednoznačně ohradit, protože dobrovolnost v žádném případě neznamená neprofesionálnost. Naopak - je to ochota dělat věci nad rámec svých povinností, dělat je z přesvědčení, s láskou, srdcem a v našem Libereckém spolku zároveň na vysoké profesní úrovni. Dobrovolnost není mínusový bod, ale benefit a přidaná hodnota!

V našich řadách je spousta zajímavých lidí různých profesí. Celkem máme více než 40 členů, ale jádro Záchranného týmu tvoří 25 osob, mezi které patří lékař, zdravotničtí záchranáři, zdravotní sestry, řidiči ZZS, DNR a celá řada zkušených zdravotníků ČČK, kteří se v rámci našich kurzů a příprav soustavně vzdělávají. Bez toho by totiž činnost na úrovni, kterou poskytujeme, nebyla možná.

Aktuálně se, stejně jako celá společnost, nacházíme ve velmi zvláštní a těžké době. Všechno, co jsme do března 2020 brali dlouhá léta jako samozřejmost, je náhle pryč. Vyhlížíme stále dokola začátek plnohodnotné hokejové sezóny na všech úrovních, ale i rozvolnění dalších aktivit, kterým jsme se jako spolek každoročně naplno věnovali. Zdravotní dozory na různých společenských, kulturních a sportovních akcích, prevence a osvěta veřejnosti, výuka kurzů první pomoci, sociální činnost i aktivity pro děti a v neposlední řadě dárcovství krve.

Přesto nezahálíme a nesedíme s rukama založenýma v klíně. Od jara minulého roku pomáháme všude tam, kde si to situace žádá. Ve spolupráci s Libereckým krajem, některými městy a organizacemi zajišťujeme humanitární pomoc pro seniory a další potřebné osoby, školíme dobrovolné pečovatele, které následně propojujeme se sociálními a nemocničními zařízeními ve kterých je v důsledku pandemie nedostatek personálu, učíme jak správně používat ochranné pracovní prostředky, testujeme veřejnost antigenními testy, pomáháme s registrací a dopravou na očkování a chystáme se do přímého zapojení v očkovacím centru a mnoho dalších aktivit.

Přes veškerou aktuální práci, kterou vykonáváme, je nám ale pořád tak nějak smutno. Smutno po všech milých lidech, po zaplněných stadionech a celkově po „normálním“ životě na který jsme byli zvyklí. Neztrácíme ale naději a věříme v lepší zítřky! Tak snad již brzy na viděnou v zaplněné liberecké Home Credit Areně!

Ondřej Hradec

Sekretář Tělovýchovné jednoty Libor Daněk krátce o spolupráci Bílých Tygrů s ČČK:

„Jedna z nejdůležitějších povinností, které na domácích utkáních zařizujeme, je zajištění zdraví všech účastníků zápasu. Dle svazového nařízení nám do 9. třídy může tyto služby poskytovat Český červený kříž. Jako klub si spolupráce s jeho členy nesmírně vážíme. Od dorostu výše už musí být na zápasu přítomnost lékaře. Snažíme se dělat maximum, aby o hráče bylo postaráno nejen v době tréninkového procesu, ale i během utkání.“


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit