Bílí Tygři Liberec

Semifinále po roční pauze míří do Liberce! Pod Ještěd zavítá rozjetá Kometa

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - Čtvrfinále mají Tygři úspěšně za sebou, teď jdou do semifinále. V něm je ale čeká hodně těžký soupeř, přivítají totiž brněnskou Kometu, která se stala mistrem v posledních dvou sezónách a míří za hattrickem. Liberečtí ji v této cestě chtějí zastavit a určitě udělají všechno co bude v jejich silách, aby postoupili do finále. Podaří se to Tygrům? Buly úvodního zápasu série padne už ve středu v 17:00. Přijďte naše hokejisty podpořit, vytvořme opět pravé Bílé peklo!

Hlavní rival pokořen

Tygři v základní části získali třetí Prezidentský pohár v posledních čtyřech letech, soupeř pro ně tak vzešel až z předkola. Nakonec bylo jasné, že narazí na svého největšího rivala, Mladou Boleslav. Liberečtí vstoupili do série skvěle, v prvním zápase rozhodli o své výhře už v první třetině, ve které vstřelili tři branky a nakonec zvítězili 5:1. I druhý zápas opanovaly šelmy, tentokrát 6:2 a série vypadala hodně jednoznačně.

Bruslaři ale na domácím kluzišti předvedli lepší výkon a zkomplikovali Tygrům cestu do semifinále. Třetí zápas Středočeši ovládli 4:1 a rázem to bylo pouze o jeden bod! Ve čtvrtém duelu byl stav po dvou třetinách vyrovnaný, v třetí dvacetiminutovce však šelmy vstřelily dvě branky a získaly mečbol. I v pátém utkání se hrálo o každý centimetr ledu, Liberečtí měli převahu, jenže Boleslav držel gólman Krošelj a tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm podruhé v utkání skóroval Michal Birner a poslal Tygry do semifinále.

Petr Jelínek o čtvrtfinále s Mladou Boleslaví:

"Byla to velice těžká série, i když to skončilo 4:1. Konečný výsledek neodpovídá těm zápasům, hlavně poslední tři byly hodně vyrovnané. V prvním venkovním jsme čekali, co se stane, kdybychom pokračovali stejně jako doma, bylo by to asi jiné. Oni však hráli výborně, my jsme se snažili hodně tlačit do brány, jenže oni ten předbrankový prostor výborně bránili, nakonec jsme to ale zvládli."


Brno se opět rozjelo

Kometa opět ve čtvrtfinále potvrdila svou pověst týmu, který se dokáže na play-off dokonale připravit. V základní části skončila na pátém místě a utkala se silným Hradcem. Tato série slibovala napínavou podívanou, Brněnští ale zopakovali skvělé výkony z minulých play-off a vyhráli jednoznačně 4:0.

Moravané se hodně přiblížili postupu už v prvních dvou zápasech hraných v Hradci. První utkání vyhráli svěřenci trenéra Libora Zábranského 3:1 díky hattricku Jakuba Orsavy. Druhý duel se také odehrál pod taktovkou Brněnských, kteří zvítězili jednoznačně 5:0. Série se následně přesunula na jih Moravy, kde si Kometa dvěma těsnými výhrami 2:1 a 3:2 definitivně zajistila postup do semifinále. Teď jim v cestě stojí Bílí Tygři. Přiblíží se úřadující mistři třetímu titulu v řadě?

Vzájemné zápasy pro Liberec

V základní části sehráli Tygři s Kometou klasicky čtyři duely. První střetnutí se odehrálo pod taktovkou Severočechů, kteří na Moravě zvítězili 5:2. Stejným výsledkem vyhráli Liberečtí i v druhém souboji hraném pod Ještědem. Třetí vzájemný zápas už byl o něco dramatičtější, nakonec ho však opět ovládli svěřenci trenéra Filipa Pešána poměrem 2:1. Poslední utkání bylo nejvíce vyrovnané, muselo ho rozhodnout až prodloužení, ve kterém nakonec Petr Holík zařídil Brněnským první body proti Liberci v této sezóně.

Sestřihy z obou domácích zápasů:


Kanonýr Birner proti neprůstřelnému Čiliakovi

A jak si hráči obou týmů vedou ve vyřazovacích bojích z pohledu statistik? Nejproduktivnějším Tygrem je Michal Birner, z Brněnských se zatím nejvíce daří Janu Hruškovi, oba mají na svém kontě šest kanadských bodů. Stejný liberecký hráč je nejlepším střelcem svého týmu, z Komety to naopak nejvíce pálí Jakubu Orsavovi a Peteru Muellerovi, všichni jmenování mají na svém kontě čtyři vstřelené góly, což je nejvíce z celé extraligy!

Jedním z hlavních strůjců posledních dvou titulů Komety byl gólman Marek Čiliak, který i v tomto play-off předvádí neskutečné výkony. Jeho procentuální úspěšnost zákroků je přes neuvěřitelných 97 %! Brnu funguje skvěle celá defenzíva, zatím inkasovali pouze čtyři góly! Podaří se Tygrům překonat nepropustnou obranu Moravanů?

Marek Kvapil o síle Komety:

"Obecně mají velmi dobrý tým. Mohou se opřít o silný útok, skvělou obranu, v bráně mají Čiliaka, kterému se daří... Je jasné, že to nebude vůbec jednoduchá série. Budeme do toho muset dát vše. Pak můžeme uspět."


Velká motivace

Pro některé hráče bude mít semifinálová série specifický nádech. Marek Kvapil v Brně odehrál dvě velmi úspěšné sezóny. Za Kometu nastoupí Leoš Čermák, jenž v Liberci strávil dohromady pět let. To Libor Hudáček brněnský dres nikdy neoblékl, nebylo k tomu ale daleko. V rozhovoru před začátkem sezóny totiž prohlásil, že se rozhodoval mezi Libercem a Brnem, nakonec si však vybral Tygry a se smíchem dodal, že Kometa potřetí v řadě titul neobhájí. Potvrdí se slova slovenského kanonýra?

Repríza předloňského finále

Oba týmy se ve vyřazovacích bojích potkaly pouze jednou, a to ve finále v roce 2017. Liberečtí tehdy mohli obhájit titul z předešlé sezóny, to se jim však bohužel i přes velkou bojovnost nepodařilo. Kometa se hodně přiblížila poháru už v prvních dvou zápasech hraných pod Ještědem, které oba ovládla. Nejvíce mohl Tygry mrzet ten druhý, jež ztratili až v prodloužení. Mimochodem, toto utkání rozhodl Marek Kvapil, který teď stojí na liberecké straně!

Série se následně přesunula na jih Moravy, kde svěřenci trenéra Libora Zábranského definitivně zlomili tygří odpor a došli si pro titul. Teď ale mají svěřenci trenéra Filipa Pešána šanci na odplatu. Zastaví šelmy Kometu v její cestě za hattrickem? První zápas se odehraje už ve středu od 17:00. Buďte u toho!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit