Bílí Tygři Liberec

Schwarz nejprve cítil nervozitu, pak zázářil: Výhra nám pomůže, věřím v úspěch

Date of publication Author

P r a h a – Několikrát během zápasu slyšel od fanoušků vyvolávat své jméno, po jeho konci převzal cenu pro hráče utkání. Brankář Marek Schwarz byl v úterý na Spartě libereckým hrdinou: předvedl několik výborných zákroků a Tygři i za jeho pomoci triumfovali 4:1 a srovnali finálovou sérii.

"Ukázali jsme, jaký má být směr naší hry," pochvaloval si 30letý gólman v útrobách O2 areny, když ho obestoupila skupinka žurnalistů. "Věřím, že nám to psychicky pomůže a budeme silnější."

Schwarz v pondělí při třetím zápase střídal Jána Lašáka v liberecké brance po druhé třetině a nekapituloval. Teď zastoupil zkušenější kolegu od prvních minut. A vedl si parádně – působil nesmírně klidně, hbitě a kromě jiného vychytal i trestné střílení.

"Rozhodl jsem se pro Marka v pondělí večer po domluvě s trenérem brankářů. Ráno jsem se nad tím ještě přemýšlel, ale ta myšlenka mě pořád držela," řekl na Schwarzovo nasazení trenér Bílých Tygrů Filip Pešán.

Drobný muž se zarostlou tváří přitom naposledy nastoupil jako brankář číslo jedna 28. února v základní části proti Zlínu (8:4). A nyní dostal důvěru na klíčovou partii finále. "Nebudu lhát, že jsem na začátku nebyl nervózní. Asi každý by byl v téhle situaci."

Připadáš si jako žolík?
Hlavně se cítím dobře, to je nejdůležitější!

Tentokrát jste se hodně krotili. Byl základ úspěchu udržet emoce?
Jo, to to bylo klíčové. Byl to náš cíl. Když nenadáváme a nejsme nervózní, tak hrajeme svůj hokej a naše předvedená hra je perfektní.

Sérii jste už podruhé dokázali vyrovnat. Jak velká je to vzpruha?
Myslím si, že by bylo lepší, kdybychom furt vyhrávali (smích). Ale jo, věřím, že nám tohle dost pomůže. Snad to v pátek doma urveme.

Jak moc mrzí, že si gólem tři minuty před koncem přišel o čisté konto?
Na tom mi nezáleží. Vyhráli jsme, série je 2:2 a všichni jsme spokojení. Podali jsme jeden z nejlepších výkonů. Když takhle budeme hrát dál, tak věřím v úspěch.



Je hodně těžké naskočit po dlouhé pauze do tak důležitého zápasu?
Hodně mi pomohlo, že jsem v pondělí odchytal alespoň třetinu. Jinak to je těžké v tom, že člověk není v bráně. V sezoně jsem mohl chytat alespoň za Benátky, ale teď během play-off jsem byl nějaký měsíc a půl bez zápasu a už mi z toho občas trochu hrabalo. Ale naštěstí si mám s kým popovídat a rozebrat to.

Vychytal jsi jednu z nejdůležitějších výher v kariéře?
Těžko říct, takhle to moc nechci hodnotit. Jsou před námi další těžké zápasy, do kterých možná taky nastoupím. Ten nejdůležitější možná ještě přijde.

Už ti naznačovali trenéři, že s tebou počítají i na pátek?
Ne, zatím nic nevím. To se rozhodne až v příštích dnech.

Máš za sebou i několik zápasu v baráži. Je psychicky těžší chytat v utkáních o udržení, nebo ve finále?
Určitě baráž, tu jsem hrál několikrát a tam jsou to nervy hrozné, protože hrajete o všechno. Finále je v tomhle směru o dost lepší.

Pozitivum také je, že jste zvítězili i v pozměněné sestavě bez potrestaných hráčů Lakatoše a Vampoly, že?
Je skvělé, že se s tím dokážeme takhle poprat. Jsou to hráči, kteří bezesporu chybí. Ale máme silné mužstvo a je parádní, když je dokážeme zastoupit.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit