Bílí Tygři Liberec

Rosandič z Rigy: Každému se postavíme čelem! České výsledky mě překvapují

Date of publication Author Ondřej Belák

Riga - Slovenská reprezentace zažila výborný vstup do mistrovství světa. Po třech utkáních zůstává stále stoprocentní, na čemž má svůj podíl i liberecký obránce Mislav Rosandič. "Jsme pokorní, ale zároveň hladoví po úspěchu," hlásí.

Panuje s dosavadním průběhem turnaje na slovenské straně maximální spokojenost?
Jsme nesmírně šťastní, že jsme do šampionátu vstoupili třemi výhrami. Po herní stránce to ale může být ještě o mnoho lepší! Zůstáváme pokorní, stále máme co zlepšovat.

Proti Rusku jste ovšem odehráli parádní zápas a favorita naprosto zaslouženě porazili.
V národním týmu musíte jít do každého zápasu s co největší motivací. Rusko má opravdu kvalitní kádr, věděli jsme, že musíme podat výkon na hranici svých možností, být obětaví a týmoví. Navíc se k tomu přidal fantastický výkon brankáře, který vychytal spoustu velkých šancí a dal nám možnost zvítězit.

"Snažíme se být aktivní a proti každému soupeři se prezentovat stejně"

Sbornou jste na MS porazili poprvé od roku 2004. Byla to pro celou kabinu úleva, že jste tu sérii konečně zlomili?
Ani ne, popravdě jsme se o této statistice dozvěděli až po zápase. Předtím jsme to nijak neřešili.

Na lavičce máte kanadského trenéra Ramsayho. Je na jeho vedení znát zámořský rukopis?
Určitě to je znát. Každý, kdo slovenskou reprezentaci sleduje, si toho posunu v předváděné hře musel všimnout. Hrajeme rychlý nátlakový hokej, nechceme nikde vyčkávat. Snažíme se být aktivní a proti každému soupeři se prezentovat stejně. Určitě neplánujeme hrát žádného zanďoura, každému se postavíme čelem! Bylo to vidět i proti Rusku. Nechtěli jsme se zdržovat u nás v pásmu, naopak jsme hráli co nejvíce u nich. Hokej je v tomhle jednoduše vymyšlený. (smích)

Rosandič v zápase s Ruskem

Kromě Ruska jste si poradili i s papírově méně zvučnými soupeři – Běloruskem a Velkou Británií. To ale při pohledu na prozatímní turnajové výsledky vůbec není samozřejmost. Co říkáš na to, jak favorité klopýtají?
Hokejová mapa se za posledních dvacet let radikálně změnila, ale podobný trend vidíme i v dalších sportech. Ostatní země dohánějí ty původně lepší a tolik outsiderů už není. Je pravda, že by to asi vypadalo jinak, kdyby tu byly všechny hvězdy z NHL. Rozdíly se každopádně zmenšují a jde hlavně o to, jak si tým na turnaji zrovna sedne. Všichni hráči musejí pracovat jako jeden muž, pak na mistrovství světa můžete uspět.

Nastupuješ v elitním obranném páru s třineckým Martinem Gernátem. Ve finále extraligy jste proti sobě stáli jako soupeři, teď jste na jedné lodi. Jak se ti s ním hraje?
Super! Martin je výborný obránce, viděli jsme to už poslední roky v Třinci. Dlouhodobě patří mezi nejlepší extraligové beky, je radost s ním hrát. Podle mě si rozumíme a ve dvojici si dobře pomáháme, to je důležité.

Sezóna už je pro tebe pořádně dlouhá, hraješ deset měsíců v kuse. Cítíš se pořád dobře?
Ale jo, je to v pohodě. Když se člověk dostane do rytmu, už ani nevnímá, kolik zápasů a měsíců vlastně odehrál. Vždycky se snažím odvést maximum v konkrétní moment, když jsem na ledě. Více o tom nepřemýšlím.

"Všechno už směřujeme ke čtvrtečnímu zápasu se Švýcarskem, který by pro nás v případě výhry mohl být rozhodující"

Ve skupině na MS máte i českou reprezentaci, té se první zápasy nepovedly. Je to pro tebe překvapení?
Docela ano. Čekal jsem, že proti Bělorusku už to Češi po dvou prohrách zvládnou za tři body, nakonec mají dva. Kvalitu v týmu ovšem bezesporu mají, třeba si to ještě musí trošku sednout. Stále je brzy na nějaké soudy. Počítám, že na postup by mělo stačit dvanáct nebo třináct bodů. Někdo k nim má blíže, někdo dále, ale všichni to pořád drží ve svých rukách.

Po výhře nad Rusy máte dvoudenní volno. Jak ho v bublině trávíte?
V úterý jsme společně sledovali hokej, nálada byla uvolněná. Dnes už však znovu máme trénink a všechno směřujeme ke čtvrtečnímu zápasu se Švýcarskem, který by pro nás v případě výhry mohl být rozhodující. Jsme pokorní, ale zároveň hladoví po úspěchu.

Jak vůbec vidíš opatření, která v průběhu mistrovství musíte dodržovat? Jsou přísná?
Podle mě docela přísná jsou. Říkám si, že by mě snad zastřelili, kdybych šel někam, kam nemám. (smích) Nezbývá nám však nic jiného, než se přizpůsobit. Jsme rádi, že tu vůbec můžeme hrát.

V reprezentaci nastupuješ v jednom týmu s mladým útočníkem Martinem Faškem–Rudášem, novou posilou Bílých Tygrů. Čekáš, že se mu v Liberci bude dařit?
Znám ho už déle a myslím, že to bude super posila. Je to výborný kluk a šikovný hokejista, dobře zapadne do kabiny. Předpokládám, že mu bude náš liberecký systém sedět.

Rosandič si poradí i na jedné brusli
(foto: Markéta Křížová)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit