Bílí Tygři Liberec

Roman Will: U gólmana je důležité mít krátkodobou paměť, jinak by se zbláznil

Date of publication Author Kateřina Hamplová

Liberec - Povedený zápas zažili Bílí Tygři první adventní neděli, kdy brněnskou Kometu porazili vysoko 5:2, a tím dokázali smést ze stolu páteční porážku v Litvínově. Svůj tým podržel skvělými zákroky klíčový hráč Roman Will, jenž si připsal 23 úspěšných zásahů a pomohl tak Severočechům k zisku důležitých bodů do těsně seřazené extraligové tabulky.

Asi je v týmu velká spokojenost, ve srovnání s pátečním utkáním? Výhra je aktuálně to, co jste potřebovali.
Já jsem hrozně rád, že jsme dokázali odpovědět velice kvalitním výkonem na tu minulou porážku. Když už se prohraje, tak chceme, aby to měl soupeř těžké, což se v pátek nestalo, takže z dnešního vítězství mám opravdu radost.

Dá se říct, že sis dnes v bráně „odpočinul“. V jakém momentu jsi už tušil stoprocentní vítězství? Bylo to až po tom pátém gólu?
Hokej je takový, že se skutečně může stát opravdu cokoliv. Samozřejmě, že čím dál se hraje ode mě a rychleji to utíká, tak je to lepší a lepší. Ale může se odrazit nějaký puk špatně a už je z toho najednou vyrovnaný zápas. Snažím se nevnímat skóre a soustředit se stále jen na sebe.

Hned na začátku zápasu získala přesilovku Kometa a vzápětí zvonila tyč. Vy jste celkem rychle vedli 2:0 a hostující gólman mířil do šatny. Jak vnímáš jeho střídání a to, že ty jsi pořád na ledě?
Na tohle se snažím nemyslet, to se někdy stane i nejlepšímu gólmanovi na světě. Hokej je souhra centimetrů a milimetrů, kdy se něco špatně odrazí, někdy i třikrát za sebou během pěti minut a vy jdete z brány. Já v žádném případě nepřeji nikomu, aby střídal, snažím se přát všem to nejlepší.

Po výborném zákroku Libora Kašíka následoval brejk, kdy ses blýsknul zase ty. Mohlo to být v opačném případě ještě docela zamotané, že?
Myslím, že to bylo za stavu 4:2, a řekl bych, že to byl důležitý zákrok, ale to je má práce. Dělám tohle pro kluky, protože hrají výborně, a já jsem tu od toho, abych udělal jeden nebo dva klíčové zákroky. Spoléhají na mě a já zase na ně.

Dnes to byl tedy ukázkový případ vaší spolupráce!
Každý, kdo dnes zápas viděl, tak mohl potvrdit, že jsme hráli srdcem a jeden za druhého. Bylo to výborné utkání z naší strany.

Mluví se o tom, že Kometa má velice aktivní a nebezpečné formace. Pociťoval jsi to v jejich přesilovkách?
Přesilovky byly extrémně nebezpečné a jejich první lajna hraje výborně, ale to i ta naše. Tudíž bych neřekl, že to je jen o té první formaci, celý jejich mančaft je dobrý včetně obránců a gólmanů.

Extraliga rychle běží, byl čas si minulý zápas nějak vyříkat?
Samozřejmě jsme si k tomu něco řekli dost důrazně, protože s výsledkem nebyl nikdo spokojený. Sezóna utíká, ale na druhou stranu je potřeba si říct všechny viditelné chyby a věci, které se nemají stávat.

Jak se cítíš po zápasu, který se tedy naopak nepovede?
O půlnoci daný den končí stejně jako dnešní výhra. Myslím si, že zrovna u gólmana je hrozně důležité mít krátkodobou paměť. I v zápase, kdy například dostane rychlý gól, na to musí zapomenout, protože hokej se hraje tak, že padají góly. V tom je ta práce gólmanů trošku specifická, protože jsou jedni z nejdůležitějších. Ale kdyby góly nebyly, tak se na hokej nikdo chodit dívat nebude.

Jak se krátkodobá paměť gólmanů buduje?
Nemám odchytaných tisíc zápasů, ale nějaký počet to už bude. Samozřejmě to jsou tisíce tréninků, kdy na tom člověk pracuje. Většina gólmanů takovou psychiku má, bez ní by to nešlo. Člověk by se zbláznil, kdyby si pořád bral do hlavy to, co se stalo. Pro mě je důležitý daný okamžik, nechat věci občas plynout, ono to vždy nějak dopadne.

Někteří brankáři sledují své statistiky a čísla, někteří vůbec, tak jak jsi na tom ty?
Ne, já vůbec, já bych se asi zbláznil (smích). Někdy člověka láká se podívat, ale já nemám letos žádné hvězdné statistiky, takže mě to ani moc nenutí.

Jak je možné, že je letos takový rozdíl v zápasech doma a venku?
Netuším. Tady doma máme skvělou halu, zázemí a výborné fanoušky. Myslím si, že každý tým to má tak, že se jim hraje o něco lépe na domácím ledě. Je to jenom o tom, jak se s tím dokáže tým srovnat. Věřím, že se naše hra zlepší i venku a nakopneme to tím správným směrem.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit