Bílí Tygři Liberec

Reprezentace U17 vybojovala zlato na EYOF! Celý olympijský tým šlapal výborně, pochvaloval si Jan Cikhart

Date of publication Author LŠ, Jonáš Majtyka

Sarajevo/Liberec - Reprezentace U17 zaznamenala ve čtvrtek úžasný úspěch! Po výhrách nad Ruskem a Švýcarskem se probojovala do finále Evropského olympijského festivalu mládeže v Bosně a Hercegovině, v němž porazila Bělorusko a získala tak zlaté medaile. „Bělorusové nás překvapili, nečekali jsme, že budou hrát tak dobře,“ svěřil se po závěrečné bitvě jeden ze tří libereckých účastníků, Jan Cikhart. Kromě něj oblékli český dres ještě Pavel Čajan s Janem Hamplem.

Nakonec jste se radovali z prvního místa. Jaký to pro tebe byl turnaj?
Bylo to super. Celé to začalo tím, že jsme porazili Rusy, což nám hodně přidalo na sebevědomí. Dali jsme si jasný cíl, že po té první výhře to musíme zvládnout. Povedlo se to a jsme za to rádi.

Jaké jsi měl pocity z fungování mužstva?
Tým šlapal perfektně, jak celý olympijský, tak konkrétně ten náš hokejový. Všichni jsme tahali za jeden provaz. Fanoušci nás chodili hodně podporovat, za což jsme jim vděční. Vše fungovalo.

Hráči curlingu říkali, že až budou mít samostatný turnaj, tak tam bude bez ostatních sportovců nuda. Máte to taky tak?
Asi ne, nás jezdí dvacet (úsměv). Přítomnost jiných sportů ale byla určitě zpestřením, pobavili jsme se, zafandili si. Po finále jsme se šli podívat na biatlonisty, abychom jim to oplatili. Bylo to dobré, snad se tedy na příštím hokejovém turnaji nebudeme nudit.

Vraťme se zpět k vaší zlaté cestě. Co byla vaše největší zbraň?
Dobře jsme bránili, za tři zápasy jsme inkasovali pouze dvakrát. Až na to poslední utkání jsme navíc nebyli moc vylučovaní, což nám hodně pomohlo. Hráli jsme zodpovědně jako tým, blokovali jsme střely a šli do toho po hlavě.

Máš už několik startů za farmu v Benátkách. Pomohly ti zkušenosti z dospělého hokeje na tomto turnaji?
Určitě. Benátky mají mladý tým, hrají ve velké rychlosti. Je super, zahrát si tam proti dospělým chlapům, kteří už mají zkušenosti třeba i z extraligy. Člověku to přidá na sebevědomí, osobně mi to hodně pomohlo.

Na jak těžké soupeře jste narazili?
S většinou týmů jsme se setkali už před tím. S Rusy a Švýcary se známe. Bělorusové nás ale překvapili, nečekali jsme, že budou hrát tak dobře. Smekáme před nimi, hráli dobrý hokej. Napadali, bruslili a byli šikovní na puku. Byl to stejně vyrovnaný soupeř jako ostatní.

Co pro tebe zlatá olympijská medaile znamená?
Je asi nejcennější, co bude doma na poličce. Nikdy na tento turnaj nezapomenu, byly to úžasné zážitky a vzpomínky.

Jak sis užil olympijskou atmosféru včetně slavnostního zahájení?
Bylo fajn, že jsme se dostali taky trochu mimo hokejové prostředí. Bavili jsme se s biatlonisty a curlingovými hráči. Udělali jsme si tak širší obzory. Poznali jsme hodně sportovců, mohli jsme si popovídat i s těmi ze zahraničí.

Co říkáš na tamní hokejovou halu?
Když jsme přijeli, tak jsme si říkali, že je to hřiště hodně velké. Naštěstí jsme si na to zvykli a hrálo se nám tam dobře. Naši fanoušci nám dělali skvělou atmosféru, za což jim patří velký dík.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit