Bílí Tygři Liberec

Reprezentace? Hrozně se těším, hlasí Radan Lenc

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Hokejová sezona ještě ani nezačala, přesto už útočníci Radan Lenc a Dominik Lakatoš a brankář Roman Will obdrželi pozvánku do reprezentace na týdenní kemp. Ten absolvují pod vedením nového kouče národního týmu Miloše Říhy. "Jsem plný očekávání, jak to bude probíhat," říká Radan Lenc.

Hned na úvod sezony ti přišla pozvánka na reprezentační kemp. To je jistě před startem ročníku příjemná zpráva?
Samozřejmě, každá pozvánka do národního týmu člověka potěší. Chci si to maximálně užít. Zároveň jsem zvědavý, jak to bude v reprezentaci fungovat pod novým trenérem. Doufám, že to bude minimálně stejně dobré, jako teď v Liberci.

Co očekáváš od nového realizačního týmu reprezentace v čele s Milošem Říhou?
Je to velmi kvalitní trenér, jinak by koneckonců nebyl v národním týmu. Sám jsem se s ním ale ještě nikde nesetkal, takže nevím, co čekat. Uvidíme, jak bude celé soustředění probíhat, jak budou vypadat tréninky a podobně. Vlastně mi to připomíná, jak jsem byl do reprezentace nominován poprvé. Také jsem tam tehdy jel s tím, že vůbec nevím, co se bude dít. Ale jedno je jisté, hrozně se těším.

V národním týmu nejsi nováčkem. Jsou pro tebe zápasy v reprezentačním dresu speciální?
Je to vždycky úžasný pocit. Všichni hrajeme hokej s tím, že chceme být co nejlepší a že chceme reprezentovat svou zemi. Dostat pozvánku do národního týmu, to je zkrátka skvělé.

Spolu s tebou a Romanem Willem zamíří na reprezentační soustředění také Dominik Lakatoš, nováček v národním týmu. Bavili jste se mezi sebou, co podobný sraz obnáší?
Po pravdě jsme to moc nerozebírali, spíš jsme se bavili, jak vyřešíme dopravu. (úsměv) Laky sice ještě v seniorské reprezentaci nebyl, ale hrál za mládežnické výběry, takže také nejede úplně do neznáma. Já si třeba nikdy mládežnickými reprezentacemi neprošel, poprvé jsem byl v národním týmu až dva roky zpět, takže zdaleka nejsem žádný mazák. V tomhle jsme na tom tak nějak nastejno.

Radan Lenc

V Liberci jsi teprve pár měsíců. Už sis v novém prostředí zvykl?
Už jsem tu toho poznal docela dost. Je to tu pro mě skoro neskutečné, jak vše funguje. Ani jsem nečekal, že to tu bude až takhle dobré. Řeší se i ty nejmenší detaily, vše je propracované. Realizační tým tu úžasně pracuje s hráči, a to jak s mladými, tak s těmi staršími. A co je základ, máme tu vynikající partu. Nemůžu zatím říct jediné špatné slovo.

Zatím sis za Bílé Tygry zahrál jediný zápas - a hned proti svému bývalému klubu, proti Mladé Boleslavi. Jaké to pro tebe bylo?
Dosud jsem proti Boleslavi hrál jenom jednou, a to když jsem hostoval v Berouně. Tentokrát to ale bylo něco jiného, přeci jen jsem tehdy věděl, že se do Mladé Boleslavi vrátím, zato teď šlo o přestup. Sice tam stále mám spoustu kamarádů, ale to jde při zápase stranou. Myslím, že to byl dobrý zápas. Hrozně jsem si to užíval. Kluky znám, takže vím, co od nich čekat, což samozřejmě vědí také oni o mně. Snad jsem jim v obraně nadělal nějakou neplechu. (úsměv)

Je těžké nastupovat proti soupeřům, kteří jsou přitom mimo led tví dobří kamarádi?
Znám to už z časů, kdy jsem za Boleslav hrával proti Romanovi Willovi. Vzájemně jsme se hodně pošťuchovali a hecovali, až to bylo pro oba takové nepříjemné. Každý chtěl vyhrát, případná porážka oba z nás štvala. Jenže i když to je kamarád, je to pro mě soupeř a mým úkolem bylo mu dát gól. Na ledě musí jít vše ostatní stranou. Jsme profesionálové. Teď proti Mladé Boleslavi je to podobné. Ať jde o přípravu nebo o ostrý zápas, chci kluky porazit. Motivuje vás to, přece nechcete, aby byl váš kamarád lepší. (úsměv)

Ani přes sebevětší přátelství tak evidentně nehrozí, že by se hráč například vyhnul osobnímu souboji?
Přesně tak. Koneckonců, fanouškům by se to taky určitě nelíbilo. Pro ně se hokej hraje, jsou naším dalším hráčem. Nevím, jak by se koukali, kdybychom se navzájem vyhýbali a dávali si jako kamarádi přednost. A navíc, mezi soupeři sice můžete mít přátele, ale jak byste to pak vysvětlovali ve vlastní kabině, že jste na ledě kvůli tomu neodevzdali maximum? To zkrátka nejde. Váš tým je v dané chvíli vždy jen jeden a pro ten musíte být připraven udělat vše, jinak nemůžete být profesionálním sportovcem.

Zmínil jsi fanoušky. Co jsi v zápase s Mladou Boleslaví říkal na podporu domácího publika?
Pro fanoušky to musel být zajímavý zápas. Padlo hodně gólů, do toho jsme vyrovnávali v poslední sekundě, pak vyhráli v prodloužení... Navíc to bylo derby. Bylo vidět, že zápasem žili. Už se těším, jakou atmosféru nám tu vytvoří v ostrých zápasech.

Radan Lenc

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit