Bílí Tygři Liberec

Představujeme soupeře: Polské Tychy by se v CHL konečně rády předvedly

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Pandemie koronaviru se dotkla i Champions Hockey League, jež se tak pro následující ročník rozhodla trochu pozměnit formát. Všech dvaatřicet týmů rovnou postupuje do play-off, které začne v říjnu. Bílým Tygrům los přisoudil polský tým GKS Tychy. Pojďme se nyní na tento, pro českého fanouška přeci jen ne moc známý celek, podívat zblízka.

1. kolo proti Tygrům

7. října: Bílí Tygři Liberec vs. GKS Tychy, 18:00
13. října: GKS Tychy vs. Bílí Tygři Liberec, 19:30

Základní informace

Soutěž: Polska Hokej Liga (Polsko)
Založen: 1971
Klubové barvy: zelená, černá, červená
Domácí hala: Stadion Zimowy w Tychach (2 753 diváků)

Klub GKS Tychy, jenž má svého jmenovce i ve fotbalovém prostředí, byl založen v roce 1971 a postupně se zařadil mezi nejlepší polské týmy. Cesta to však byla velmi trnitá. Tychy sice získaly několik cenných kovů, na svůj první titul si ale počkaly až do roku 2005.

Tím se definitivně zařadily mezi elitu své země, další zlato však celek z jižního Polska získal až za dalších deset roků. Obzvlášť play-off v letech 2006-2011 byla hodně hořká, neboť Tychy musely v pěti z šesti případů skousnout porážku ve finále.

Od roku 2015 působí Tychy v Polska Hokej Lize jako hegemon, vždyť od té doby ani jednou nechyběly v sérii o titul. Třikrát odešly jako vítěz, dvakrát jako poražený.

V sezóně 2019/20 Tychy suverénně ovládly základní část a po hladké výhře 4:0 na zápasy postoupily do semifinále. Na to už ovšem nedošlo, neboť i polská nejvyšší soutěž nebyla dohrána kvůli pandemii koronaviru.

Pouhé dvě výhry

Díky dvěma titulům v play-off 2018 a 2019 si Tychy vysloužily své dvě premiérové účasti v CHL, jenže v té zatím velkou díru do světa neudělaly. V prvním případě získalo v základní skupině pouhé tři body a skončily na posledním místě.

Při své druhé účasti rovněž vybojoval polský klub jen jedno vítězství, na druhou stranu si však připsal velmi cenný bod v utkání s německým Mannheimem. Po dvou posledních místech ve skupině by tak letos Tychy v pozměněném formátu rády dosáhly nějakého většího úspěchu a Liberec jistě narazí na nepříjemného a odhodlaného soupeře.


Souboj bude atraktivní i pro fanoušky obou táborů. Do Tych je to totiž z Liberce pouze zhruba 400 kilometrů, takže se dá očekávat, že na obě utkání dorazí nemalá skupina fanoušků hostujícího týmu!

Polský základ doplněný krajánky

Při pohledu na soupisku našeho soupeře by větší hokejoví znalci asi nebyli překvapeni. Všichni tři nejproduktivnější hráči týmu v minulé sezóně se narodili v zámoří. Nicméně poměr krajánků není tak velký, jako byl například u severoirského Belfastu, na který Tygři narazili loni. V kádru GKS najdete i dost čistokrevných Poláků.

Minulý rok se v dresu polského celku proháněl po ledě například Fin Niko Tukhanen, jenž dlouhá léta hrál finskou nejvyšší soutěž, nebo i Rus Gleb Klimenko, který se může pyšnit ziskem Gagarinova poháru pro vítěze KHL. Pro české fanoušky by mohl být známý Čech s polskými kořeny Michael Kolarz, jenž několik sezón nastupoval v extralize za České Budějovice.

Spoustě hráčům, včetně těch zmíněných, ale po uplynulém ročníku končila smlouva, takže v tuto chvíli ještě nelze říct, s jakým týmem Tychy proti Liberci nastoupí.

Ať už však bude kádr soupeře jakýkoliv, svěřence trenéra Patrika Augusty nečeká v prvním kole CHL nic jednoduchého!


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit